Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Πατρών Χρυσόστομος: Μόνο ένα Πανεπιστήμιο που σέβεται την ΕλληνΟρθόδοξη Παράδοση θα βοηθήσει την Ελλάδα (ΦΩΤΟ)

  • Από  την Μητρόπολη
Πατρών Χρυσόστομος: Μόνο ένα Πανεπιστήμιο που σέβεται την ΕλληνΟρθόδοξη Παράδοση θα βοηθήσει την Ελλάδα (ΦΩΤΟ)
Στο πλαίσιο των Πρωτοκλητείων 2014 και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 ετών από την ίδρυση του εν Πάτραις Πανεπιστημίου, η Ιερά Μητρόπολις Πατρών σε συνεργασία με τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου, διοργάνωσε λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις, προκειμένου να τιμηθή η εν λόγω επέτειος.
         Έτσι, την Κυριακή 16 Νοεμβρίου στον Πανεπιστημιακό Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών στην Πάτρα, ετελέσθη Θεία Λειτουργία,
προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, στο τέλος της οποίας ετελέσθη ιερό μνημόσυνο, υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως των αοιδίμων Ιδρυτών, Κτητόρων, Καθηγητών, Διοικητικού Προσωπικού, Φοιτητών και Αποφοίτων του Πανεπιστημίου Πατρών, των εν Κυρίω τελειωθέντων.
          Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε η Πρύτανης κα Βενετσιάνα Κυριαζοπούλου, ο Αναπληρωτής Πρυτάνεως, πρώην Πρυτάνεις, Καθηγητές, Διοικητικοί Υπάλληλοι, Φοιτητές και πλήθος κόσμου.
       

  Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανεφέρθη στο Πανεπιστήμιο Πατρών, το οποίο χαρακτήρισε « φάρο τηλαυγή και αειλαμπή, που από την πόλη των Πατρών εκπέμπει την πνευματική του ακτινοβολία στον Ελληνικό και παγκόσμιο χώρο, έχοντας ως έμβλημά του και σφραγίδα του την μορφή του Αποστόλου Ανδρέου επί του χιαστού Σταυρού, σύμβολο διαχρονικής θυσιαστικής προσφοράς, προκειμένου οι άνθρωποι μέσω της κατά Θεόν γνώσεως και σοφίας να οδηγούνται στη θέωση. Η βάση της γνώσεως, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, δεν είναι η κοσμική σοφία, η οποία ως ανθρωπίνη είναι πεπερασμένη, αλλά η κατά Θεόν σοφία η οποία είναι ο μεγαλύτερος πλούτος για τον άνθρωπο και για την οποία αξίζει να αγωνίζεται και να προσφέρη τα πάντα για να την αποκτήση και να την κατακτήση, ως χαρακτηριστικά διαβάζομε στην Αγία Γραφή: «Κρείσσον γαρ αυτήν εμπορεύεσθαι, ή χρυσίου και αργυρίου θησαυρούς».(Παροιμιών γ, 3)
Αν προσφέρεται εκπαίδευση έχουσα μόνο ως κέντρο τον άνθρωπο και αν παρέχεται αγωγή έχουσα ως σκοπό, την εξυπηρέτηση του υλικού παράγοντος του ανθρώπου, αυτή δεν καθίσταται μόνο ανωφελής, αλλά και επικίνδυνη. Η αγωγή και η παιδεία που έχει ως κέντρο τον θεάνθρωπο, αυτή και μόνο αυτή, εξυπηρετεί το ανθρώπινο πρόσωπο, όπως έχει δημιουργηθεί κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού, καταξιώνει τον άνθρωπο ως ψυχοσωματική οντότητα και τον αναπαύει μέσα από την έκφραση της σταυροσχήμου θυσιαστικής αγάπης και προσφοράς, προς τον Θεό δηλ, και προς τον συνάνθρωπο.
          Μόνο αν επανέλθωμε σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας του εκπαιδευτικού συστήματος και παροχή αγωγής, θα λυτρωθούμε ως άνθρωποι, θα νικήσωμε τις εξ’ υποκειμένου και αντικειμένου δυσκολίες, θα βρούμε διέξοδο στα φοβερά αδιέξοδα που μας πιέζουν ως πρόσωπα, ως οικογένειες και ως Λαό και θα ανατείλουν για τον τόπο μας καλύτερες και φωτοφόρες ημέρες.
          Μόνο ένα Πανεπιστήμιο που εκπέμπει φως, γνώση, αλήθεια, ζωή και χαρακτηρίζεται από την σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, μια σχέση που δίνει νόημα στην επιστήμη, μόνο ένα Πανεπιστήμιο που σέβεται τα Ελληνικά γράμματα, υπηρετεί την Ελληνική γλώσσα και σοφία, την Ελληνική και Ορθόδοξη Παράδοση και Παιδεία και συνελόντι ειπείν, την ιδιοπροσωπία αυτού του Λαού, που καυχάται για την από αρχαιοτάτων χρόνων, παροχής σοφίας στον κόσμο, μόνο ένα τέτοιο Πανεπιστήμιο, που ελευθερώνει τον άνθρωπο και τον καθιστά υπεύθυνη προσωπικότητα, έναντι του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, θα βοηθήση την Ελλάδα, τον Λαό μας ώστε να βρη τον δρόμο του, και να βαδίση με συνέπεια και υπευθυνότητα την ιστορική του πορεία...
          Η Ιερά Μητρόπολις Πατρών, ετόνισε ο Σεβασμιώτατος, προκειμένου να υπηρετήση πνευματικά και να προσφέρη αγάπη στον ευαίσθητο και τόσο λεπτό χώρο του Πανεπιστημίου, έχει ορίση σε συνεργασία με τις Πανεπιστημιακές αρχές, κατηρτισμένο Κληρικό, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Πέτρο Μποζίνη, ο οποίος με την λειτουργική και ιεροκηρυκτική του διακονία, μεταφέρει το μήνυμα της αληθείας και της αγάπης της Εκκλησίας, στον Πανεπιστημιακό χώρο όπου φοιτούν 28.000 φοιτητές, από Πάτρα, την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και από άλλα μέρη του κόσμου.
Ανάλογη προσπάθεια, εσημείωσε ο Σεβασμιώτατος, γίνεται και στο ΤΕΙ Πατρών, με κέντρο τον εκεί Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών, όπου φοιτούν επίσης 25.000 φοιτητές.
Εντύπωση ιδιαίτερη προξένησε η αναφορά του Σεβασμιωτάτου , σε τρία γεγονότα τα οποία σημάδεψαν την τοπική Εκκλησιαστική και γενικώτερη ιστορία των Πατρών το έτος 1964 και τα οποία είναι τα εξής: α) Η Επανακομιδή της Αγίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέου από τη Ρώμη στην Πάτρα β) Η ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών και γ) η κοίμηση του αοιδίμου διδασκάλου και ιεροκήρυκος των Πατρών, Αρχιμ. Γερβασίου Παρασκευοπούλου.
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως την κα Πρύτανη, τους Καθηγητάς , τους Διοικητικούς Υπαλλήλους και όλο το προσωπικό του Πανεπιστημίου και ευχήθηκε σε αυτούς και στους φοιτητάς, κάθε ευλογία παρά Κυρίου.
Σημειώνομε, τέλος, ότι στις 19 του μηνός Νοεμβρίου, στο Συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών θα πραγματοποιηθή μεγάλη εκδήλωση από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών, αφιερωμένη στον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, με την ευκαιρία συμπληρώσεως 300 ετών από την γέννησή του και σε συνδυασμό με την πεντηκονταετηρίδα του Πανεπιστημίου Πατρών.
Στην εκδήλωση θα τιμηθούν από τον Σεβασμιώτατο, οι διατελέσαντες Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Πατρών.



ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου