8 υπερτροφές που.. δεν αξίζει να ονομάζονται έτσι;
Posted: Οκτωβρίου 9, 2014 at 9:57 πμ, Last Updated: Οκτωβρίου 8, 2014 at 8:58 μμΣχεδόν κάθε εφημερίδα, περιοδικό και μέσο ενημέρωσης, είτε μεγάλο είτε μικρό, έχει αναφερθεί στις «θαυματουργές» ωφέλειες των υπερτροφών, και μάλιστα σε μεγάλη συχνότητα. Είναι ακριβώς όμως έτσι τα πράγματα; Προστατεύουν, όντως, οι λεγόμενες υπερτροφές από όλες τις ασθένειες για τις οποίες αναφέρονται τα μέσα ενημέωσης;
Αν εξετάσουμε προσεκτικά οκτώ υπερτροφές, και μάλιστα οκτώ από τις γνωστότερες, θα εκλάβουμε μία τουλάχιστον «ανάμικτη εικόνα»:
Η πραγματικότητα: Το πράσινο τσάι έχει γίνει γνωστό τα τελευταία χρόνια ως ένα θαυματουργό τονωτικό για την υγεία.
Καταναλώνεται συχνότερα στην Ιαπωνία. Το πράσινο τσάι, αντίθετα από τα μαύρα τσάγια, παρασκευάζεται από μη-ζυμωμένα φύλλα τσαγιού (το μαύρο τσάι παρασκευάζεται από το ίδιο φύλλο τσαγιού αλλά είναι ζυμωμένα). Το συγκεκριμένο φύλλο τσαγιού με ελάχιστη επεξεργασία περιέχει όντως υψηλότερη ποσότητα αντιοξειδωτικών στοιχείων, για τα οποία πολλοί αναφέρουν ότι μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη του καρκίνου. Το πράσινο τσάι βοηθά, υποτιθέμενα, και στη μείωση της χοληστερόλης και στην καταπολέμηση της Νόσου του Alzheimer.
Θεραπεύει;
Το πράσινο τσάι, είναι αναμφίβολα ωφέλιμο – δύο έως τρείς κούπες την ημέρα κάνουν καλό στην υγεία. Ειδικότερα αν αντικαταστήσει την υπερβολική κατανάλωση καφέ. Όμως, οι μελέτες έχουν δείξει ανάμικτα αποτελέσματα αναφορικά με τη μείωση της χοληστερόλης – μειώνει την ολική χοληστερόλη, αλλά η LDL και τα τριγλυκερίδια παραμένουν αμετάβλητα, ενώ ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ενδέχεται να μπλοκάρει την επίδραση ορισμένων αντι-καρκινικών φαρμάκων. Σε σχέση με τη Νόσο Alzheimer, και την καταπολέμηση αυτής, η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ώστε να υποστηρίξουν τα ευρήματα των εργαστηριακών πειραμάτων, τα οποία έχουν όμως δείξει στο εργαστηριακό επίπεδο ωφέλιμες επιδράσεις στην καταπολέμηση της Νόσου.
Το σκόρδο παρουσιάζεται ως μία ακόμη υπερ-τροφή. Προστίθεται πολύ συχνά στις συνταγές της ελληνικής κουζίνας, με τεκμηριωμένες ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία. Το κύριο συστατικό του σκόρδου είναι η αλλικίνη, που περιέχεται σε όλες τις μορφές σκόρδου. Το σκόρδο μειώνει τη χοληστερόλη, μειώνει την αρτηριακή πίεση, προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις και καταπολεμά τον καρκίνο και τις λοιμώξεις.. Ισχύει, όμως, απόλυτα αυτό;;
Η πραγματικότητα: Μελέτες υποδεικνύουν ότι το σκόρδο, από μόνο του, δεν μπορεί να έχει αυτές τις ευεργετικές επιδράσεις. Επιδεικνύει μία περιορισμένη συσχέτιση με τα συγκεκριμένα αποτελέσματα για την υγεία, αλλά όχι μία οριστική σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Επιπρόσθετα, οι περισσότερες μελέτες για την επίδραση του σκόρδου στην υγεία επικεντρώνονται στη Μεσογειακή Διατροφή, η οποία συμπεριλαμβάνει σκόρδο σε μεγάλες ποσότητες, μαζί όμως με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ψωμί ολικής αλέσεως, κόκκινο κρασί και έτερες ωφέλιμες τροφές. Η ωφέλεια για την υγεία πιθανότατα προέρχεται από τους συνδυασμός – το σύνολο της Μεσογειακής Διατροφής και όχι αποκλειστικά από το σκόρδο.
- Μαύρη Σοκολάτα
Η πραγματικότητα: Οι μελέτες αναφορικά με την μαύρη σοκολάτα προχωρούν σε συσχετίσεις αλλά δεν εμφανίζουν ολοκληρωμένα ευρήματα. Αν και ορισμένα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, κανένα εύρημα δεν υποδεικνύει ότι προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις.
- Λιναρόσπορος
Πραγματικότητα: Ενώ οι μελέτες έχουν επιβεβαιώσει τη μείωση της χοληστερόλης έπειτα από κατανάλωση λιναρόσπορου, οι επιδράσεις είναι κυρίως προσωρινές, εάν σταματήσει η καθημερινή κατανάλωση.
- Χυμός Ροδιού
Η πραγματικότητα: Όπως με όλες τις υπερτροφές, οι μελέτες έχουν συνδέσει τα ρόδια με ωφέλιμες επιδράσεις για την υγεία, αλλά τα ευρήματα δεν είναι καθοριστικά για όλες τις αναφερόμενες επιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Pom, η κορυφαία εταιρεία παραγωγής προϊόντων ροδιού, έλαβε δικαστική διαταγή να σταματήσει να προωθεί τον χυμό ροδιού ως «φάρμακο για όλες τις παθήσεις» – για τις παθήσεις τις καρδιάς, για τα προβλήματα του προστάτη και τη δυσλειτουργία στύσης.
- Σπόροι Chia
Η πραγματικότητα: Αν και οι σπόροι Chia είναι αποτελεσματικοί κατά της δυσκοιλιότητας δοθείσης της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, υπάρχουν έως τώρα ελάχιστες τεκμηριωμένες μελέτες που να ενισχύουν τα ευεργετικά αποτελέσματα των σπόρων Chia για την υγεία της καρδιάς.
Η πραγματικότητα για τα Goji Berrie είναι ότι δεν έχουν εκπονηθεί ακόμη αποδεκτές από την επιστημονική κοινότητα μελέτες για την υποστήριξη των ευεργετικών επιδράσεων για την υγεία που συχνά αναφέρονται. Αντίστροφα, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα goji berry μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες ενέργειες σχετικά με την ικανότητα του ήπατος να διασπά ορισμένα φάρμακα. Αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, συνεννοηθείτε οπωσδήποτε με τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε να τα καταναλώνετε.
- Μύρτιλλα (Blueberries)
Η πραγματικότητα: Για μία ακόμη φορά, είναι αδύναμη η σύνδεση. Οι μελέτες έχουν καταδείξει χαμηλότερους δείκτες καρδιακών επεισοδίων για όσους καταναλώνουν μύρτιλλα, αλλά καμία καθοριστική επίδραση αιτίας-αποτελέσματος. Ενώ ορισμένες εργαστηριακές μελέτες έχουν καταδείξει τις αντικαρκινικές ιδιότητες των μύρτιλλων, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αυτό ισχύει και για τους ανθρώπους. Αναφορικά με τη βελτίωση της μνήμης, δεν έχουν πραγματοποιηθεί μελέτες σε μεγάλη κλίμακα. Οι μελέτες μικρής κλίμακας δείχνουν μία συσχέτιση, αλλά πραγματοποιήθηκαν σε πολύ μικρό δείγμα ώστε να ληφθούν τεκμηριωμένα συμπεράσματα.
pentapostagma.gr
ΠΗΓΗ: ΚΛΙΚ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου