Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Σοκ! Πεινασμένα μωρά νόμιζαν ότι η σύριγγα με το φάρμακο είναι φαγητό

κοινωνικό ιατρείο



«Η μεγαλύτερη ήττα για την Ελλάδα είναι να εδραιωθεί η αντίληψη στην κοινωνία μας ότι ο άπορος, ο ανασφάλιστος και ο άνεργος δεν μπορεί να βρει την υγειά του, όπως συμβαίνει εδώ και πολλές δεκαετίες στις ΗΠΑ. Αυτήν την άποψη δεν πρέπει να τη συνηθίσουμε. Αυτή η βάρβαρη κατάσταση δεν είναι το αυτονόητο, που μας παρουσιάζουν όλοι όσοι αφήνουν τους μη έχοντες στον ήλιο μοίρα χωρίς ιατρική φροντίδα». 
Η παραπάνω διαπίστωση ανήκει στο Γιώργο Βήχα, καρδιολόγο του ΕΟΠΥΥ του «Αγίου Δημητρίου» (πρώην ΙΚΑ), που μαζί με άλλους 230 εθελοντές, εκ των οποίων οι 90 είναι νοσοκομειακοί γιατροί αλλά και οικονομολόγοι, καθηγητές, ελεύθεροι επαγγελματίες και άνεργοι, δίνουν μάχη κάθε μέρα για να συνεχίσουν να έχουν εκατοντάδες συνάνθρωποί μας το δικαίωμα πρόσβασης στην Υγεία. Ενα δικαίωμα που το έχασαν μαζί με τη δουλειά τους! 
Στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, (ΜΚΙΕ) κάθε μέρα γράφεται η σύγχρονη τραγωδία της Ελλάδας στον καιρό του Μνημονίου.

Ενα συγκλονιστικό κεφάλαιό που περιγράφει δραματικές περιπτώσεις υποσιτισμένων μωρών -ηλικίας τριών, τεσσάρων και πέντε μηνών-, που δεν άφηναν από το στόμα τους τη σύριγγα με το αντιπυρετικό ή το πικρό αντιβιοτικό -φαντασθείτε- επειδή πεινούσαν! 
Στο Ιατρείο της Ανθρωπιάς καταγράφεται καθημερινά η αγωνία καρδιοπαθών που έχουν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου και αρνούνται, κλαίγοντας, να μεταφερθούν στο νοσοκομείο γιατί δεν έχουν να πληρώσουν. 
Καταγράφεται ακόμη το δράμα καρκινοπαθών που λιώνουν, διότι έχουν διακόψει τη φαρμακευτική τους αγωγή ή τη χημειοθεραπεία τους επειδή δεν έχουν 3.000, 4.000 και 5.000 ευρώ που απαιτούνται συνήθως για να αναχαιτίσουν την ασθένεια που τους κατατρώει. 
Μάλιστα, μια τέτοια περίπτωση είναι η 45χρονη ανασφάλιστη καρκινοπαθής, που έκανε επέμβαση στο στήθος, έχει ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο θεραπείας και χρειάζεται να ξεκινήσει άμεσα τον δεύτερο για να μην κινδυνέψει η ζωή της. Η θεραπεία της κοστίζει συνολικά 4.432,76 ευρώ. Η ασθενής χρειάζεται επειγόντως Taxotere 80 mg τέσσερα κουτιά (264,50 το κουτί), σύνολο 1.058 ευρώ, Taxotere 20 mg οκτώ κουτιά (69.47 ευρώ το κουτί), σύνολο 555,76 ευρώ, και Neulasta 1 τέσσερα κουτιά (704,75 ευρώ το κουτί), σύνολο 2.819 ευρώ. 
Ακόμη μια περίπτωση που έχει ανάγκη φάρμακα είναι ένας 24χρονος νεαρός που νοσηλεύεται στο Τζάνειο Νοσοκομείο και χρειάζεται φάρμακο αξίας 600 ευρώ και, σύμφωνα με τον κ. Βήχα, το νοσοκομείο δεν του τα χορηγεί, γιατί είναι ανασφάλιστος. 
Ο κατάλογος με τους ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη να χειρουργηθούν ή να νοσηλευτούν δεν έχει τέλος. Γι' αυτό οι εθελοντές του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού έχουν ήδη αρχίσει να ανεβάζουν στην ιστοσελίδα τους ιστορίες από τους ασθενείς που χρειάζονται ιατρική περίθαλψη ή που θεραπεύτηκαν και απλώς εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους. 
«Πριν από λίγους μήνες ένας καρδιοπαθής ήρθε με έμφραγμα του μυοκαρδίου και έπρεπε να μεταφερθεί στο Ασκληπιείο της Βούλας» είπε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Βήχας και περιέγραψε: «Αμέσως έβαλε τα κλάματα γιατί δεν ήθελε να πάει. Ο λόγος ήταν το χρέος ύψους 500 ευρώ που είχε αφήσει στον Ευαγγελισμό, γιατί χρειάστηκε να νοσηλευτεί πριν από λίγο καιρό, για τρεις ημέρες, με καρδιαγγειακό επεισόδιο! Τελικά, αφού έγραψα στη γνωμάτευση το κοινωνικό του προφίλ, ότι είναι ασθενής του ιατρείου μας, πείστηκε να πάει στο νοσοκομείο και τώρα ευτυχώς είναι καλά». 
Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι ασθενείς τόσο τυχεροί. Ηδη στη λίστα με τους καρκινοπαθείς περιμένουν 60 άτομα για άμεση θεραπεία ή χειρουργείο από την Αθήνα αλλά και από την Πάρο, τον Πύργο, την Καλαμάτα, τη Λάρισα, τη Χαλκίδα, την Κόρινθο, την Πρέβεζα, το Αγρίνιο, σχεδόν από όλη τη χώρα. 
Να σημειωθεί ότι από το 2012 που έχει ξεκινήσει η συνεργασία με την Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Σωτηρία», επικεφαλής της οποίας είναι ο δρ Κωνσταντίνος Συρίγος, έχουν χειρουργηθεί περίπου 100 ανασφάλιστοι. 
«Προτού ξεκινήσει η συνεργασία μας με τον κ. Συρίγο είχαμε χάσει δυο καρκινοπαθείς. Ο ένας ήταν μόλις 35 ετών και ο άλλος πάνω από 60 ετών» είπε η οικονομολόγος Ελενα Μπαζακοπούλου. 
Την ώρα του ρεπορτάζ χτύπησε το τηλέφωνο και τότε ένα χαμόγελο σχηματίστηκε στο πρόσωπο του γιατρού. «Η 35χρονη καρκινοπαθής, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, χειρουργείται τώρα δωρεάν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο των βορείων προαστίων» είπε και το πρόσωπο όλων των εθελοντών φωτίστηκε από ευγνωμοσύνη. 
Γονείς με πεινασμένα βρέφη και ζευγάρια που δεν έχουν χρήματα για τη γέννα! 
Από τις πλέον τραγικές περιπτώσεις που έχουν αντιμετωπίσει οι εθελοντές στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού είναι εκείνες που αφορούν φτωχά νεαρά ζευγάρια, που δεν έχουν να πληρώσουν τα δημόσια μαιευτήρια μετά τον τοκετό ή ακόμα και να ταΐσουν τα μωρά τους. 
Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση ενός μωρού τριών μηνών που η μητέρα του το πήγε στο ιατρείο. Η παιδίατρος όταν το έγδυσε έβαλε τις φωνές: «Πάρτε το από εδώ, δεν αντέχω να το βλέπω» είπε και λύγισε κλαίγοντας. Το μωρό ήταν 700 γραμμάρια κάτω από το φυσιολογικό βάρος, που σε αυτή την ηλικία υπολογίζεται πάνω από τεσσεράμισι κιλά. 
«Και να φανταστείτε ότι η παιδίατρός μας, η κυρία Σταυρούλα Κωσταρίδου, είναι διευθύντρια ΕΣΥ, στην Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” και έχει δει εκατοντάδες τέτοιες σοβαρές καταστάσεις. Ωστόσο, λύγισε μπροστά στο μωρό που την κοίταγε με δυο μάτια τεράστια από την πείνα» είπε ο κ. Βήχας και η κυρία Μπαζακοπούλου συμπλήρωσε: «Το μωράκι τώρα είναι πολύ καλά στην υγειά του. Η μητέρα είναι από τη Συρία, αλλά το βρέφος γεννήθηκε στη χώρα μας». 
Οι εθελοντές μας λένε για ακόμη δύο περιπτώσεις με υποσιτισμένα μωρά. Πρόκειται για δύο βρέφη τεσσάρων και πέντε μηνών που ζύγιζαν 600 και 700 γραμμάρια κάτω από το φυσιολογικό τους βάρος: «Ηταν άρρωστα. Το ένα έπρεπε να πάρει αντιπυρετικό και το άλλο αντιβίωση. Μόλις τους δώσαμε το φάρμακο, αυτά από την πείνα τους άρπαξαν με τα χεράκια τους τη σύριγγα, την έβαλαν στο στόμα τους και δεν την άφηναν. Μάλιστα, το μωρό που ήταν πέντε μηνών και ήπιε αντιβίωση, που είναι πικρή, σπάραξε από το κλάμα μόλις του πήραμε τη σύριγγα» είπε η κυρία Μπαζακοπούλου. 
Οι γιατροί κατάλαβαν ότι τα παιδιά πεινάνε, τα ζύγισαν και τους έδωσαν γάλα. Φεύγοντας οι άνεργοι γονείς τους πήραν μαζί τους βρεφικά γάλατα και κρέμες. Τώρα ξέρουν ότι το ιατρείο θα είναι ανοιχτό όποτε θα χρειαστούν πάλι βοήθεια. 
«Είχαμε και δύο νεαρά ζευγάρια που επειδή δεν μπορούσαν να δίνουν 10 ευρώ κάθε τρεις μέρες για βρεφικό γάλα είχαν μειώσει τις ποσότητες. Ενώ δηλαδή έπρεπε τα παιδιά να πίνουν έξι μεζούρες γάλα, τους έδιναν δυο ή τρεις. Ουσιαστικά τα βρέφη έπιναν μόνο νερό» εξηγεί ο κ. Βήχας. 
Δεν είναι όμως μόνο τα υποσιτισμένα παιδιά που κάνουν τους εθελοντές να δακρύζουν. 
Στο ιατρείο έχουν αντιμετωπίσει και δύο περιπτώσεις που οι μητέρες παραπέμφθηκαν σε ιδιωτικό μαιευτήριο για να γεννήσουν και μία περίπτωση που δεν έδιναν στους γονείς του μωρού το πιστοποιητικό γεννήσεώς του, για να το γράψουν στο ληξιαρχείο, επειδή δεν είχαν να πληρώσουν τα 600 ή 800 ευρώ που στοιχίζει ο φυσιολογικός τοκετός στα δημόσια μαιευτήρια: «Εχουμε τέτοιες περιπτώσεις κυρίως από το μαιευτήριο “Αλεξάνδρα” αλλά και το “Ελενα”. Οι διοικήσεις σε μια περίπτωση δεν έδιναν το πιστοποιητικό και τις άλλες δύο τις έστελναν σε ιδιωτικά για να γεννήσουν επειδή ήταν ανασφάλιστοι» είπε ο κ. Βήχας. 
Στις περιπτώσεις αυτές οι εθελοντές κινητοποιούνται άμεσα και αρχίζουν τα τηλέφωνα και τις πιέσεις για να εξυπηρετηθούν οι ανασφάλιστοι. Δεν διστάζουν μάλιστα να χρησιμοποιούν και την απειλή: «Θα τα πούμε στις εφημερίδες και στα κανάλια». 
Εκτός από γιατροί όμως έχουν γίνει και εξπέρ στη... γραφειοκρατία. Για παράδειγμα, γνωρίζουν τη διαδικασία για να βγάλει ένας ανασφάλιστος βιβλιάρια απορίας και ξέρουν ότι οι άνεργοι χρόνιοι πάσχοντες έχουν τη δυνατότητα να ανανεώνουν το βιβλιάριό τους μετά τη λήξη της ασφάλειας. 
«Πολλοί διευθυντές κλινικών δεν το γνωρίζουν αυτό και τότε εμείς τους ενημερώνουμε. Πολλές φορές βέβαια γινόμαστε πιεστικοί μέχρι να τους σφραγίσουν τα βιβλιάρια» σημειώνει ο γιατρός. 
Πιεστικοί όμως γίνονται και στη ΔΕΗ, που έχει κόψει το ρεύμα σε κάποιους χρόνιους πάσχοντες που έχουν συσκευές οξυγόνου στο σπίτι ή σε διαβητικούς που χρειάζονται το ψυγείο για τις ινσουλίνες τους. «Η ΔΕΗ μάς απειλεί ότι θα μας κάνει μήνυση. Δεν πειράζει, ας μας κάνει» λένε οι γιατροί που τιμούν όσο κανείς τον Ορκο του Ιπποκράτη. 
Το 65% είναι Ελληνες! 
Οι ασθενείς που απευθύνονται στο Μητροπολιτικό Ιατρείο του Ελληνικού είναι άτομα της διπλανής πόρτας: Από απλούς εργάτες που έχασαν τη δουλειά τους έως δικηγόρους, δημοσιογράφους, ελεύθερους επαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους λόγω της οικονομικής κρίσης. 
«Πριν από λίγους μήνες είχε έρθει ένας 47χρονος δικηγόρος που είχε υπέρταση για να πάρει τα φάρμακά του. Αμέσως τον στείλαμε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στα βόρεια προάστια και έκανε στεφανιογραφία και αγγειοπλαστική. Ο άνθρωπος θα μπορούσε να είχε πεθάνει, γιατί το ΕΣΥ δεν τον δεχόταν επειδή ήταν ανασφάλιστος» είπε ο κ. Βήχας. 
Να σημειωθεί ότι η αναλογία Ελλήνων και ξένων ασθενών στο Ιατρείο του Ελληνικού είναι 35% αλλοδαποί και 65% Ελληνες! 
Δεκτές μόνο δωρεές σε είδη 
Πολιτική του ιατρείου είναι να μη δέχεται χρήματα, παρά μόνο φάρμακα και βρεφικά γάλατα - τροφές αλλά και παιχνίδια, βιβλία κ.λπ. 
Μάλιστα, επειδή έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον η Ομοσπονδία Βαυαρών Γιατρών, το ιατρείο βρίσκεται σε συνεργασία με την Ευαγγελική Εκκλησία, με την οποία έχουν σχέσεις οι Βαυαροί. 
Ετσι η φόρμουλα που συζητείται είναι οι Βαυαροί Γιατροί να δίνουν στην Ευαγγελική Εκκλησία χρήματα και στη συνέχεια οι γιατροί του Μητροπολιτικού Ιατρείο Ελληνικού να δίνουν τις παραγγελίες φάρμακων στην Εκκλησία και εκείνη να τα αγοράζει. 
Ηδη η Ομοσπονδία Βαυαρών Γιατρών έχει κάνει δωρεά έναν υπέρηχο κοιλίας και πρόκειται να παραχωρήσουν και έναν υπέρηχο καρδιάς. 
Αυτές τις ημέρες στο ιατρείο γίνονται εργασίες επέκτασης, καθώς οι ανάγκες ολοένα αυξάνονται. Μάλιστα, τη μελέτη για την τοποθέτηση νέων ραφιών την έκανε δωρεάν ένας αρχιτέκτονας: «Ο,τι βλέπετε εδώ μέσα είναι από δωρεές. Τα ράφια μάς τα έκανε δωρεά μια κυρία που έχασε τον σύζυγό της που είχε μαγαζί. Τη μελέτη για τον χώρο μάς την έκανε δωρεάν ένας αρχιτέκτονας. Την οδοντιατρική καρέκλα μάς την πρόσφερε ένας οδοντίατρος που βγήκε στη σύνταξη. Ερχονται άνθρωποι και μας λένε τι χρειαζόμαστε και το φέρνουν. Από τα φάρμακα έως τις καρέκλες, τα γραφεία, τη γραφική ύλη έως τον καλόγερο για τα παλτά και τις ομπρέλες. Τίποτα δεν πάει χαμένο» μας λέει η Ελενα Μπαζακοπούλου. 
Οταν τη ρωτάμε εάν θα χρειαστεί να επεκταθούν και πάλι, η απάντησή της μας αφήνει άφωνους: «Εμείς δεν θέλουμε να υπάρχουμε ως ιατρείο. Θέλουμε η χώρα μας να σταθεί στα πόδια της και να μη μας χρειάζεται». 
ΙΝFO: Το Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού έπειτα από τρία χρόνια διαρκούς λειτουργίας θα παραμείνει κλειστό για τις επόμενες δύο εβδομάδες και θα είναι πάλι στη διάθεση των πολιτών από τη Δευτέρα 26 Αυγούστου 
Περισσότερες πληροφορίες: http:// mki-ellinikou.blogspot.com 
email: mkiellinikou@gmail.com 
Τηλέφωνο Γραμματείας 210-9631-950 
Τεράστιο δίκτυο από 230 άτομα! 
Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού λειτούργησε το 2011 με επικεφαλής τον καρδιολόγο Γιώργο Βήχα και τέσσερις πέντε γιατρούς. Σήμερα εργάζονται εθελοντικά 230 άτομα, από τα οποία 90 είναι γιατροί (παθολόγοι, καρδιολόγοι, χειρουργοί, γυναικολόγοι, παιδίατροι, οφθαλμίατροι, ψυχίατροι κ.λπ.), 12 οδοντίατροι, πέντε φαρμακοποιοί και πέντε ψυχολόγοι. 
Επίσης εργάζονται εθελοντικά καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ελεύθεροι επαγγελματίες, οικονομολόγοι, νοικοκυρές, άνεργοι. Ολοι οι εθελοντές, ανάλογα με τον χρόνο που διαθέτει ο καθένας, εκτελούν χρέη γραμματείας, κλείνουν τα ραντεβού των ασθενών με τους γιατρούς, φροντίζουν για τη διαλογή των φαρμάκων κατά ημερομηνίες κ.λπ. 
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από το 2011 που ξεκίνησε η λειτουργία του ΜΚΙΕ στις εγκαταστάσεις του παλαιού αεροδρομίου που παραχώρησε δωρεάν ο Δήμος Ελληνικού έως τον Αύγουστο του 2012 οι γιατροί είχαν διαχειριστεί 1.200 περιπτώσεις ασθενών. 
Από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως σήμερα οι ασθενείς έφτασαν τους 3.000 και οι επισκέψεις έχουν ξεπεράσει τις 13.000. 
Αξίζει να τονιστεί ότι από τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής εκατοντάδες γιατροί βοηθούν τους ανασφάλιστους ασθενείς του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού και όχι μόνο, εφευρίσκοντας τρόπους ώστε και να παίρνουν οι ασθενείς τα φάρμακά τους και να μη χρεώνονται. 
Ρίτα Μελά 
Φωτό: Χρήστος Ζήνας


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου