Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΟΙ ΚΑΡΕΩΤΕΣ ΠΑΤΕΡΕΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ "ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ" ΣΤΟ ΠΡΩΤΑΤΟ


15Του Γιώργου Θεοχάρη

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, μεγάλη συγκίνηση και χαρά,  χθες Παρασκευή εσπέρας 9 /22 Φεβρουαρίου η Ιερά Επιστασία και οι καρεώτες πατέρες  μετέφεραν  την θαυματουργή εικόνα της παναγίας ΄΄Αξιον Εστί ΄΄ στον ελεύθερο πλέον περίλαμπρο Ιερό Ναό του Πρωτάτο, από τον κοιμητηριακό  Ναό του Αγίου Νικόλαου όπου είχε μεταφερθεί για ένα  μήνα  κατά τον οποίο έγιναν οι εργασίες αποκαθήλωσης των βαριών σκαλωσιών.
Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέστηκε χθες βράδυ αγρυπνία με ιερατικό συλλειτουργό στη μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος  Χαραλάμπους του θαυματουργού.

Σύμφωνα με την Αγιορείτικη παράδοση ο Άγιος έσωσε στο παρελθόν την πολίχνη των Καρυών από επιδημία μολυσματικής νόσου (πανώλη) και έκτοτε τιμάται με ιδιαίτερη  ευλάβεια στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου.

Στον πάνσεπτο Ναό του Πρωτάτου μετέβησαν  πλήθος καρεωτών πατέρων και προσκυνητών και παρακολούθησαν τη την τελετή της ενθρονίσεως  της Παναγίας ΄΄ Αξιον Εστί΄΄ στο σύνθρονο  του Ιερού Βήματος .

Σύμφωνα με πληροφορίες  του  ΄΄Αγιορείτικου Βήματος΄΄  ο χρόνος που χρειάστηκε για να  γίνει η αποκαθήλωση των σκαλωσιών- παρά τις προβλέψεις διαφόρων – ήταν καθοριστικά πολύ μικρός . Κάτι που χαροποίησε ιδιαιτέρως τους καρεώτες μοναχούς  οι οποίοι περίμεναν να έρθει αυτή η στιγμή εδώ και  εννιά ολόκληρα χρόνια .

Όλες οι εργασίες της αποκαθήλωσης ‘έγιναν με τη μέριμνα  και επιμέλεια της Ιεράς Επιστασίας με επικεφαλής τον πρωτεπιστάτη Μάξιμο Ιβηρίτη  που  φρόντισαν- όπως σχολίαζαν οι πατέρες- για την πλήρη αποκατάσταση του Ναού του Πρωτάτου στη μορφή που ήταν πριν να τοποθετηθούν οι σκαλωσιές μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σημειώνουμε ότι η εφέστιος εικόνα της Θεοτόκου είχε μεταφερθεί στον Ναό του  Αγίου Νικόλαου στις 8 Ιανουαρίου και μέσα σε ένα μήνα ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες .

Υπενθυμίζεται ότι, στο Ναό του πρωτάτου έχουν ξεκινήσει οι εργασίες συντήρησης των σπανίας αξίας τοιχογραφιών του Εμμανουήλ Πανσέληνου (13ος αιώνας)

Ο ιστορικός Ναός χτίστηκε τον 10ο αιώνα από τον Ιωάννη Τσιμισκή και τον Νικηφόρο Φωκά.

Στο Τέμπλο του Ναού  που είναι μαρμάρινο υπάρχουν οι φορητές εικόνες, έργου του γνωστού  και περίφημου  Κρητικού ζωγράφου Θεοφάνη (1520).

Ο Ναός του πρωτάτου είναι η αρχαιότερη βασιλική του Αγίου Όρους.


Φωτογραφίες: Φώτης Κόκκαλης

alt
alt
alt
alt
alt
ΠΗΓΗ:    http://www.agioritikovima.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17026:me-ugkinii-o&catid=270:agioreitika-nea&Itemid=761

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου