Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ο ΘΕΟΣ ΑΣ ΒΑΛΕΙ ΤΟ ΠΑΝΑΓΙΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ !!!

Ξεκινάει  ...  καταιγίδα νόμων και εφαρμοστικών διατάξεων

Της Δήμητρας Καδδά|
Παράλληλα με τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου που συνεχίζεται –μετά την διακοπή λόγω εορτών– στη Βουλή ξεκινά μία... βροχή από νόμους και άλλες εφαρμοστικές διατάξεις. Μεταφράζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για να κατατεθεί το επικαιροποιημένο μνημόνιο με τα συνοδευτικά του κείμενα, αναμένεται η επίσημη κατάθεση του κυρωτικού νόμου 7 τουλάχιστον Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου με τα προαπαιτούμενα της τρόικας και πρόσθετων ρυθμίσεων για τα κλειστά επαγγέλματα.

Αλλά και εκτός Βουλής, εκκρεμούν πολλές υπουργικές αποφάσεις και άλλες εφαρμοστικές διατάξεις, μεταξύ άλλων για τη συγκράτηση δαπανών και την νέα τιμολόγηση του νερού. και για χωροταξικά σχέδια.

Στο μνημόνιο μόνο οι ρήτρες
Το θετικό είναι, αναφέρουν κοινοτικά στελέχη , ότι –προς το παρόν τουλάχιστον– οι δανειστές δεν ζητούν την δια νόμου επικύρωση των διαφόρων «ρητρών» περί νέων περικοπών σε περίπτωση απόκλισης στο στόχο των αποκρατικοποιήσεων (50% της απόκλισης και έως 1 δισ. ευρώ το χρόνο) αλλά και του ειδικού λογαριασμού, δεχόμενοι την ισχύ τους μέσω του μνημονίου.

"Ράλι" με στόχο το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου
Όλες αυτές οι νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις έπρεπε να είναι έτοιμες στο τέλος Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση πρέπει πλέον να τις έχει ολοκληρώσει το αργότερο έως τις 21 Ιανουαρίου όταν το Eurogroup θα πρέπει να κρίνει την καταβολή της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ. Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση:

* Ψήφιση φορολογικού με συγκεκριμένη απόδοση εσόδων περί τα 2,5 δις ευρώ τη διετία 2013- 2014.

* Κύρωση από τη Βουλή των 7 τουλάχιστο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που έχουν τα προαπαιτούμενα του μνημονίου. Το κείμενο είχε πρωτοκολληθεί από την παραμονή των Χριστουγέννων για να παραμείνουν σε ισχύ κρίσιμες ΠΝΠ του Νοεμβρίου όπως οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες.

* Προσθήκη στον κυρωτικό νόμο (τουλάχιστο αυτή την ενημέρωση έχει δώσει η κυβέρνηση στις κοινοτικές υπηρεσίες) διατάξεων που εκκρεμούν. Περιλαμβάνουν προσαρμογή στις ΠΝΠ αλλά και νέες παρεμβάσεις. Αυτές αφορούν στα κλειστά επαγγέλματα, με τη διατήρηση των περιορισμών σε μία σειρά από κλάδους για λόγους δημόσιας ασφάλειας αλλά και απελευθέρωση άλλων κλάδων με βάση πορίσματα επιτροπής ανταγωνισμού, και με βάση τις εντολές των δανειστών (υποχρεώσεις πληροφόρησης επαγγελματικών ενώσεων, νέα κοστολόγηση νομικών υπηρεσιών που θα αποσυνδεθεί από τις τιμές αναφοράς κλπ).

* Κοινοποίηση στη Βουλή των πολυσέλιδων κειμένων του μνημονίου που σύμφωνα με πληροφορίες τώρα μεταφράζονται στα ελληνικά. Δεν απαιτείται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κύρωση από τη Βουλή και η κίνηση έχει χαρακτήρα ενημέρωσης και δημοσιότητας (αρκετό καιρό μετά την υπογραφή των κειμένων...).

* Ετοιμάζονται επίσης διατάξεις –σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ– για την εκκαθάριση των κρατικών ενισχύσεων.

* Εκτός Βουλής, προωθείται η δημοσιοποίηση του σχεδίου του ΓΛΚ για την εκκαθάριση οφειλών μετά από έγκριση της τρόικας, τα μνημόνιο με υπουργεία και φορείς για τον έλεγχο των δαπανών, η υπουργική απόφαση για την υπηρεσία τιμολόγησης των υδάτων και το χωροταξικό για τον τομέα του τουρισμού.


Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου