Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΑΣ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ "ΕΒΑΛΑΝ" ΣΤΟ Δ.Ν.Τ. , ΚΑΙ ΜΑΣ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΝ "ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΡΕΣ" !!!

ΑΚΡΑΙΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ


1 Στα άκρα έχει φτάσει η πίεση των δανειστών για το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, καθώς θέτουν ως προϋπόθεση για να κλείσει η συμφωνία αφενός να γίνουν άμεσα 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο και αφετέρου να επιβληθούν επώδυνες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, όπως η μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων των απολύσεων.

Ετσι, ύστερα από ένα Σαββατοκύριακο μαραθώνιων διαβουλεύσεων, ούτε χθες επετεύχθη συμφωνία στο συνολικό πακέτο, ενώ απομένουν τρεις ημέρες για τη Σύνοδο Κορυφής, από την οποία η κυβέρνηση ευελπιστεί να αποσπάσει μια θετική δήλωση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Τόσο η διαπραγμάτευση για τις απολύσεις με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη όσο και αυτή για τα εργασιακά με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση - που συνεχιζόταν μέχρι σχεδόν τις 11 το βράδυ χθες - στο υπουργείο Οικονομικών, διακόπηκαν χωρίς αποτέλεσμα και αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα.Ο κ. Βρούτσης και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσπαθούσαν βασικά να αποτρέψουν την ένταξη στα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της δόσης αυτών της μείωσης των αποζημιώσεων των απολύσεων και της κατάργησης των τριετιών. «Παλεύουμε κι ό,τι καταφέρουμε. Κόκκινες γραμμές δεν υπάρχουν», σχολίασε υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Εργασίας.

Η επεξεργασία των προαπαιτούμενων ήταν από τα δυσκολότερα σημεία της χθεσινής διαπραγμάτευσης, καθώς η τρόικα έθεσε απαιτήσεις που ξεπερνούσαν - σε ορισμένους τομείς, όπως τα εργασιακά - τη λίστα με τις 89 εκκρεμότητες του περασμένου Ιουνίου.

Στα προαπαιτούμενα αναμένεται ότι θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, αλλά και του προϋπολογισμού του 2012, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη και το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, καθώς κυβέρνηση και τρόικα δεν έχουν συμφωνήσει ακόμη στο μακροοικονομικό σενάριο, δηλαδή στις παραδοχές για την ύφεση και τις επιπτώσεις της στον προϋπολογισμό.

Ο στόχος που έχει τεθεί με βάση το Μνημόνιο είναι να εμφανίσει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ της το 2014. Ωστόσο, σύμφωνα με την τρόικα, η επιδείνωση της ύφεσης έχει καταστήσει τον στόχο αυτό ανέφικτο με μόνο τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ. Οπως εκτιμά, θα χρειαστούν συνολικά 18 δισ. ευρώ.

Γι' αυτό και συζητά την επιμήκυνση, ώστε τα υπόλοιπα 4,5 δισ. ευρώ να ληφθούν το 2015-2016. Για τώρα, όμως, επιμένει στα 9,2 δισ. ευρώ το 2013 (και 4,3 δισ. ευρώ το 2014).

ΠΗΓΗ:    http://www.agioritikovima.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=11024:akraia-fainomen&catid=284:politika&Itemid=780

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου