Πάτρα: Δεν υπάρχει σπίτι χωρίς άνεργο - Νέα αύξηση της ανεργίας τον Ιούλιο - Έκρηξη και της "μαύρης" εργασίας
Αύξηση κατά 1,59% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εμφάνισε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Οι εγγεγραμμένοι άνεργοι κατά τον μήνα Ιούλιο ανέρχονται στα 794.924 άτομα, ενώ παράλληλα καταγράφεται αύξηση των μακροχρόνια ανέργων και μικρή μείωση των επιδομάτων ανεργίας. Οι 6 στους 10 ανέργους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως 54 ετών, ενώ το 90% είναι Ελληνες υπήκοοι.
Συγκριτικά με άλλες περιφέρειες στη Δυτική Ελλάδα, τα αυξητικά ποσοστά συγκρατήθηκαν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Πελοποννήσου", οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 0,59% τον τελευταίο μήνα σε σχέση με τον προηούμενο (Ιούνιο - Ιούλιο) και κατά 0,16% οι μακροχρόνια άνεργοι.
Στον αντίποδα βρίσκονται οι περιφέρειες Αττική, Ιόνια Νησιά και Κεντρική Μακεδονία, στις οποίες δεν φαίνεται να έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο η εποχικότητα και η απορρόφηση προσωπικού στον τουριστικό τομέα. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ενώ το 2011 υπήρχαν κάποιες αυξομειώσεις στα ποσοστά των ανέργων, από τον Ιανουάριο του 2012 έως τον Ιούλιο καταγράφεται μόνο άνοδος στην περιοχή.
Την ίδια ώρα οργιάζει η μαύρη εργασία στην περιοχή.
Η αδήλωτη εργασία στην χώρα αυξάνει με ταχύ ρυθμό αφού το ποσοστό των ανασφάλιστων εργαζομένων ξεπερνά το 50% σε επτά νομούς της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου, που δημοσιεύουν σήμερα «Τα Νέα».
Στο σύνολο της χώρας, η ανασφάλιστη εργασία έχει «σκαρφαλώσει» στο 35,4% από 29,1% το 2011.
Το ρεκόρ με ποσοστό 78,1% καταγράφεται στην Αρκαδία, όπου 25 από τους 32 εργαζομένους που ελέγχθηκαν συνολικά δεν είχαν ασφάλιση, ενώ ακολουθεί η Αιτωλοακαρνανία με 66,6% και 10 ανασφάλιστους στους 15 απασχολουμένους.
Άλλοι νομοί με υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας είναι ιη Λακωνία (56,4%), η Εύβοια (55,5%), τα Χανιά (53,6%),η Κορινθία (51,6%) και η Καρδίτσα (50,5%).
Αντίθετα, σε Μαγνησία, Κυκλάδες και Ζάκυνθο τα ποσοστά της «μαύρης» εργασίας είναι τα χαμηλότερα στη χώρα.
Σύμφωνα με τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ), το ποσοστό των ανασφάλιστων εργαζομένων, σε όλη τη χώρα, στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2012, έχει αυξηθεί σε 35,4% από 29,1% το αντίστοιχο διάστημα του 2011.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου