Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

7 Μαΐου

Γεγονότα

558: Ο θόλος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη καταρρέει από σεισμό. Ο Ιουστινιανός διατάζει την άμεση ανακατασκευή του.
1274: Η σύνοδος του Λουγδούνου (Λυών) αποφασίζει την ένωση των Εκκλησιών, η οποία όμως δεν θα πραγματοποιηθεί, επειδή οι Λατίνοι αποβλέπουν στην πλήρη υποδούλωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
1429: Η πληγωμένη Ζαν Ντ' Αρκ ηγείται της επίθεσης κατά της Ορλεάνης και επιτυγχάνει τη λύση της πολιορκίας της από τους Άγγλους. Πρόκειται για μία αποφασιστική καμπή στον Εκατονταετή Πόλεμο.
1453: Αποκρούεται νέα μεγάλη έφοδος του σουλτάνου Μωάμεθ Β' κατά της Κωνσταντινούπολης.
1660: Ο ιταλικής καταγωγής Ισαάκ Φουμπίνε εφευρίσκει στη Χάγη τα μακαρόνια.
1663: Εγκαινιάζεται στο Λονδίνο το περίφημο Royal Theatre.
1747: Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ συναντάται με τον βασιλιά της Πρωσίας Φρειδερίκο Β' στο Πότσδαμ. Ο συνθέτης κάθεται στο πιάνο και ενορχηστρώνει ένα μουσικό θέμα που έγραψε ο βασιλιάς. Αργότερα, θα το ενσωματώσει στο έργο του «Μια μουσική προσφορά» («A musical offering»).
1763: Αρχίζει η εξέγερση των Ινδιάνων Πόντιακ στη Βόρειο Αμερική, με επίθεση κατά των βρετανικών δυνάμεων.
1788: Η όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ «Ντον Τζιοβάνι» ανεβαίνει για πρώτη φορά στη Βιέννη, οκτώ μήνες μετά την πρεμιέρα της στην Πράγα.
1821: Ο Άνθιμος Γαζής και ο αρματολός Κυριάκος Μπασδέκης κηρύσσουν την Επανάσταση στην περιοχή του Πηλίου. Λίγες μέρες αργότερα θα αποτύχουν να καταλάβουν το Βόλο.
1823: Ιδρύεται στην Κέρκυρα η Ιόνιος Ακαδημία από τον αγγλο ύπατο αρμοστή των Επτανήσων Φρειδερίκο Νόρθ, κόμη του Γκίλφορδ.
1824: Η περίφημη 9η Συμφωνία του Μπετόβεν κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1832: Ο βαυαρός Όθωνας ορίζεται από τις μεγάλες δυνάμεις βασιλιάς της Ελλάδας και υπόκειται σε αντιβασιλεία έως την ενηλικίωσή του.
1832: Ο βαυαρός Όθωνας ορίζεται από τις μεγάλες δυνάμεις βασιλιάς της Ελλάδας και υπόκειται σε αντιβασιλεία μέχρι την ενηλικίωσή του. (Συνθήκη του Λονδίνου)
1854: Η «Elisen-Polka» του Γιόχαν Στράους υιού παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Βιέννη.
1881: Το βαλς του Γιόχαν Στράους υιού «Myrthenblüthen» για ανδρική χορωδία και ορχήστρα κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1888: Η όπερα του Εντουάρ Λαλό «Ο βασιλιάς του Υς» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1889: Ο Τζάκομο Πουτσίνι ζητά από τον εκδότη του να του εξασφαλίσει τα δικαιώματα του θεατρικού έργου του Βικτοριέν Σαρντού «Λα Τόσκα».
1895: Ο Αλέξανδρος Ποπόφ παρουσιάζει στην Αγία Πετρούπολη τον πρώτο ραδιοφωνικό δέκτη.
1906: Οι Μακεδονομάχοι καπετάν Λίτσας (Ανθυπολοχαγός Αντώνιος Βλαχάκης) και Λεωνίδας Πετροπουλάκης, από το Γύθειο, επικεφαλής ανταρτικού σώματος, επιτίθενται κατά των κομιτατζήδων, οι οποίοι κατέχουν την Καστανόφυτο. Κατά τη μάχη πέφτουν αμφότεροι ηρωικώς.
1911: Με νομοσχέδιο, ο διάδοχος επανέρχεται στον ελληνικό στρατό, με το βαθμό του Γενικού Επιθεωρητή. Οι αξιωματικοί εκφράζουν δυσαρέσκεια.
1915: To γερμανικό υποβρύχιο U-20 τορπιλίζει και βυθίζει εντός 18 λεπτών το βρετανικό κρουαζιερόπλοιο «Λουζιτάνια», στις ακτές της Ιρλανδίας, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. 1198 από τους 1962 επιβαίνοντες χάνουν τη ζωή τους.
1916: Η Αθλέτικ Μπιλμπάο συντρίβει 4-0 τη Ρεάλ Μαδρίτης στη Βαρκελώνη και κατακτά το Κύπελλο Ισπανίας, το έβδομο της ιστορίας της.
1920: Πολωνικές δυνάμεις, υπό τον στρατηγό Πιλσούλδσκι, καταλαμβάνουν το Κίεβο, κατά τη διάρκεια του Πολωνο-Ρωσικού Πολέμου. Ο «Κόκκινος Στρατός» θα την επανακαταλάβει ένα μήνα αργότερα.
1920: Υπογράφεται η Συνθήκη της Μόσχας, με την οποία η Σοβιετική Ρωσία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Γεωργίας. Έξι μήνες αργότερα θα εισβάλλει στη χώρα και θα την καταλάβει.
1920: Επιτροπή των τσιφλικάδων Θεσσαλίας παρουσιάζεται στον πρωθυπουργό Αλέξανδρο Ζαΐμη και ζητά την τροποποίηση του νόμου περί διανομής γαιών.
1922: Οι Αιγύπτιοι εξοργίζουν τους Βρετανούς, ζητώντας την αυτοδιάθεση του Σουδάν.
1925: Λόγω της απροθυμίας κατάταξης νέων αστυφυλάκων, η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει την αύξηση του μισθού τους.
1926: Η όπερα του Νταριούς Μιγιό «Η δυστυχία του Ορφέα» κάνει πρεμιέρα στις Βρυξέλλες.
1929: Οι αμερικανοί γκάνγκστερ Ανσέλμι, Σκαλίσι και Γκίντα, δολοφονούνται από τον Αλ Καπόνε.
1929: Μέλη του Ναζιστικού Κόμματος πετούν «βρωμούσες» κατά τη διάρκεια της παράστασης «Όπερα της Πεντάρας» των Βάιλ / Μπρεχτ στο Βερολίνο.
1930: Η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου δημοσιεύει το νόμο περί συγκροτήσεως επιτροπών για την εκπόνηση του Αστικού Κώδικα.
1931: 102 χρόνια μετά τον θάνατο του Φραντς Σούμπερτ, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Βιέννη το έργο του «6 Γερμανικοί Χοροί», D. 820.
1933: Ο Παναθηναϊκός συντρίβει 7-1 τον φιλότιμο Αττικό, σε φιλικό παιγνίδι στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τα τέρματα για τους πράσινους σημειώνουν οι Μίμης Σσφιανόπουλος (4), Τάκης Τριάνταφύλλης (2) και Αντώνης Μηγιάκης.
1937: Κάνει πρεμιέρα στις αμερικάνικες κινηματογραφικές αίθουσες η μουσική κωμωδία του Μαρκ Σάντριτς «Shall We Dance», με πρωταγωνιστές τους Φρεντ Αστέρ και Τζίντζερ Ρότζερς. Από τη μουσική που έγραψε ο Τζορτζ Γκέρσουιν ξεχωρίζει το ιντερλούδιο «Walking The Dog», γνωστό αργότερα ως Promenade.
1937: Η γερμανική «Λεγεώνα του Κόνδορα» φθάνει στην Ισπανία για να βοηθήσει τις δυνάμεις του Φράνκο στον Εμφύλιο Πόλεμο.
1939: Σπουδαιότατα αρχαιολογικά ευρήματα -πλάκες με παραστάσεις και χρυσελεφάντινα αγάλματα- έρχονται στο φως κατά τις ανασκαφές στην περιοχή των Δελφών.
1941: Εισάγονται στην Ελλάδα οι γερμανικές ποινικές διατάξεις. Δεκάδες υπουργοί και άλλα πρόσωπα της προηγούμενης κυβέρνησης συλλαμβάνονται.
1945: Οι Γερμανοί υπογράφουν την παράδοσή τους στο στρατηγείο του Αϊζενχάουερ, στην πόλη Ρεμς, σημαίνοντας το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
1945: Η γερμανική φρουρά της νήσου Μήλου παραδίδεται σε τμήματα του Ιερού Λόχου.
1946: Ιδρύεται από τους Μασάρο Ιμπούκα και Ακίο Μορίτα η Εταιρία Τηλεπικοινωνιών του Τόκιο, με προσωπικό 20 υπαλλήλων. Σήμερα είναι γνωστή με το όνομα Sony και απασχολεί 158.500 υπαλλήλους.
1947: Η σύνθεση του Βίρτζιλ Τόμσον «Η Μητέρα όλων μας» κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1948: Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Ρέντης, σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του Ρόιτερ αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: «Εκ των 2.961 Ελλήνων καταδικασθέντων εις θάνατον... είχον εκτελεσθεί 157 προ της 1ης Μαΐου του τρέχοντος έτους. Μετά την 1η Μαΐου εξετελέσθησαν 24 εις τας Αθήνας και 19 σήμερον στην Αίγινα».
1951: Ανακοινώνεται ότι και τρίτο ελληνικό τμήμα, αποτελούμενο από 200 άνδρες, θα αναχωρήσει για την Κορέα. (Πόλεμος της Κορέας)
1952: Ο Τζέφρι Ντάμερ δημιουργεί το ολοκληρωμένο κύκλωμα, τη βάση κάθε ηλεκτρονικού υπολογιστή.
1953: Ιδρύεται η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ), η οποία τη δεκαετία του 1980 θα μετονομαστεί σε Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).
1954: Λήγει η 55ήμερη αιματηρή πολιορκία του Ντιεν Μπιεν Φου στο Βιετνάμ. Η γαλλική αντίσταση κάμπτεται, μετά τις αλλεπάλληλες επιδρομές των εξοπλισμένων με σοβιετικό και κινεζικό οπλισμό Βιετμίνχ και την κατάληψη του αεροδρομίου.
1955: Ισόπαλο χωρίς τέρματα λήγει το ντέρμπι των αιωνίων για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, αποτέλεσμα που ευνοεί τον Ολυμπιακό, καθώς κρατά τη διαφορά του ενός βαθμού στον κορυφή από τον Παναθηναϊκό.
1957: Αρχίζουν τα έργα διχοτόμησης της πλατείας Συντάγματος.
1961: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10.357.526 άτομα. Η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή είναι 724.725 άτομα.
1961: Ο Αμπέμπε Μπικίλα, χρυσός ολυμπιονίκης το 1960 και μετέπειτα το 1964, τρέχει ξυπόλητος την κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου με χρόνο 2:23:44.6. 100.000 άνθρωποι συγκεντρώνονται κατά μήκος της διαδρομής από τον Μαραθώνα μέχρι το Παναθηναϊκό Στάδιο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα του θρυλικού αιθίοπα μαραθωνοδρόμου.
1962: Η βοήθεια του ΝΑΤΟ προς την Ελλάδα φτάνει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.
1966: Οι Mamas and Papas ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι του «Monday Monday».
1966: Λευκή ισοπαλία παραχωρεί ο Ολυμπιακός στον Άρη στο Φάληρο, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός που νικά την ίδια ώρα τον ΠΑΟΚ με 3-1 στην Τούμπα να περάσει μόνος πρώτος στη βαθμολογία, πέντε αγωνιστικές πριν από τη λήξη του πρωταθλήματος. Έκρηξη του κόσμου του Ολυμπιακού και αποδοκιμασίες κατά των παικτών.
1967: Το «Κουαρτέτου Εγχόρδων αρ. 1» του Άλφρεντ Σνίτκε κάνει πρεμιέρα στο Λένινγκραντ.
1969: Ανθίζει στην Ελλάδα το εμπόριο απομίμησης των βυζαντινών εικόνων.
1971: Οι Rolling Stones κυκλοφορούν τη μεγάλη επιτυχία τους «Brown Sugar».
1972: Η Εθνική Ελλάδος δυσκολεύεται, αλλά νικάει την Αιθιοπία, σε φιλική συνάντηση στην Αντίς Αμπέμπα, με γκολ - πέναλτι του Σπυρίδωνα στο 24ο λεπτό. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Μπίλι Μπίγκαμ παρέταξε τους: Χρηστίδη, ∆ηµητρίου, Αγγελή (73' Πάλλα), Συνετόπουλος, Σπυρίδωνα, Κούδα (70' Μπ. Ιντζόγλου), Χαλιαµπάλια, Eλευθεράκη, ∆έδε (67' Παρίδη), Κρητικόπουλο, Παπαϊωάννου (αρχηγός).
1973: Η εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» τιμάται με το Βραβείο Πούλιτζερ για τις υπηρεσίες της στην υπόθεση Γουότεργκεϊτ.
1974: Κάνει πρεμιέρα η τηλεοπτική σειρά «Λούνα Παρκ» από την τηλεόραση της ΕΡΤ. Θα αποδειχθεί αρκετά δημοφιλής και θα διαρκέσει έως τις 7 Μαΐου 1981.
1975: Ο αμερικανός πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ ανακοινώνει και επισήμως το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ.
1975: Στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, που διεξάγεται στη Γερμανία, η Γκλάντμπαχ παραχωρεί ισοπαλία χωρίς γκολ στην Τβέντε. Στη ρεβάνς στην Ολλανδία όμως οι Γερμανοί θα νικήσουν με 5-1 και θα κατακτήσουν το τρόπαιο.
1977: Οι Eagles ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Hotel California».
1977: Διεξάγεται ο 22ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στη Μεγάλη Βρετανία. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Γαλλίας η Μαρί Μιριάμ με τη σύνθεση L' oiseau et l' enfant (Το Πουλί και το Παιδί). Η Ελλάδα συμμετέχει με το τραγούδι του Γιώργου Χατζηνάσιου και της Σέβης Τηλιακού Μάθημα Σολφέζ, το οποίο καταλαμβάνει την 5η θέση με ερμηνευτές τους Πασχάλη, Μαριάνα Τόλη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μπέσυ Αργυράκη.
1978: Μέσα σε οκτώ ώρες διατίθενται 90.000 εισιτήρια για τις συναυλίες του Μπομπ Ντίλαν στο Λονδίνο.
1980: Στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, που διεξάγεται στο Μενχενγκλάντμπαχ, η Γκλάντμπαχ νικά 3-2 την Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Στη ρεβάνς (21 Μαΐου) η Άιντραχτ θα νικήσει 1-0 και θα κατακτήσει το Κύπελλο.
1983: Ο Πολ Γουέλερ παρουσιάζει το νέο τους συγκρότημα, τους Style Council, σε συναυλία κατά των πυρηνικών στο Λονδίνο.
1985: Στην τελευταία συνεδρίασή της, η Βουλή των Ελλήνων εγκρίνει την αναθεώρηση του Συντάγματος, με την οποία μεταφέρονται αρμοδιότητες στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της χώρας, ενώ αφαιρούνται αντίστοιχα αρμοδιότητες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παράλληλα, προκηρύσσονται εκλογές για τις 2 Ιουνίου.
1986: Η Στεάουα Βουκουρεστίου νικάει 2-0 στα πέναλτι την Μπαρτσελόνα (κανονικός αγώνας 0-0) και κατακτά το 31ο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης, στο γήπεδο Σάντσεθ Πιθχουάν της Σεβίλης. Ήρωας του αγώνα ανακηρύσσεται ο ρουμάνος τερματοφύλακας Ντουκαντάμ, που απέκρουσε τέσσερα πέναλτι.
1986: Το Κοντσέρτο για τσέλο αρ. 1 του Άλφρεντ Σνίτκε κάνει πρεμιέρα στο Μόναχο.
1987: Αρχίζει στο κατάμεστο ΣΕΦ το 1ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής Νεανίδων, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 10 Μαΐου. Είναι η πρώτη τέτοιου επιπέδου διοργάνωση που αναλαμβάνει η Ελλάδα στη ρυθμική και τη φέρνει εις πέρας με μεγάλη επιτυχία. Βοηθάει και το γεγονός ότι οι αγώνες γίνονται λίγο πριν από τη μεγάλη φιέστα του Eurobasket '87, όπου οι φίλαθλοι διψούν για διεθνή γεγονότα σε όλα τα σπορ. Η Ελλάδα κάνει την πρώτη εμφάνισή της με την ομάδα του ανσάμπλ, με μουσική υπόκρουση την «Καραγκούνα».
1987: Βολές κατά πάντων εξαπολύει ο Νίκος Αλέφαντος, μετά την απόλυσή του από την ΑΕΚ. Για τον Ζαφειρόπουλο («είναι τσιγκούνης και θέλει να έχει συμμετοχή στον καταρτισμό της ενδεκάδας»), για τον Γιάνγινιν («βαδιστής παγκόσμιας κλάσης»), για τον Χατζόπουλο («ρουφιάνος της διοίκησης»), για τον Σάντμπεργκ («ξοφλημένος») και πάει λέγοντας.
1988: Ο Τέρενς Ντ' Άρμπι ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι Wishing Well.
1989: Ο Άιρτον Σένα ξεκινά ένα σερί νικών στα Grand Prix του Μονακό και στις 23 Μαΐου 1993 θα γίνει ο πρώτος οδηγός της Φόρμουλα 1 που γράφει πέντε συνεχόμενες νίκες στο Πριγκιπάτο.
1989: Η ΑΕΚ με γκολ του Τάκη Καραγκιοζόπουλου στο 83ο λεπτό νικά τον Ολυμπιακό με 1-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο και σφραγίζει το όγδοο πρωτάθλημα της ιστορίας της.
1990: Η ΝΔ και ο ΣΥΝ εκλέγουν κατήγορους, οι οποίοι θα υποστηρίξουν ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου τις κατηγορίες για τα σκάνδαλα της Τράπεζας Κρήτης, των τηλεφωνικών υποκλοπών και του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού.
1992: Η οικολογική οργάνωση Greenpeace ανακοινώνει ότι 70 έως 125 χιλιάδες τόνοι πετρελαιοειδών χύνονται κάθε χρόνο στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο.
1992: Το διαστημικό λεωφορείο «Endeavour» αναχωρεί για το παρθενικό ταξίδι του.
1992: Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν διαβεβαιώνει τον έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ότι η χώρα του είναι πάντα διατεθειμένη να βοηθήσει στη διευθέτηση της διαφοράς με τα Σκόπια σχετικά με την ονομασία, σεβόμενη τα συμφέροντα της Ελλάδας.
1992: Ένα πέτσινο τζάκετ, που φορούσε ο Τζον Λένον την τριετία 1960-1963, πωλείται σε δημοπρασία στους Οίκου Κρίστις αντί 24.000 δολαρίων.
1993: Τα Σκόπια γίνονται δεκτά στον ΟΗΕ χωρίς σημαία και με το όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας - ΠΓΔΜ (FYROM).
1993: Δημοσκόπηση στις ΗΠΑ δείχνει ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί αντιτίθενται στην εμπλοκή με κάθε τρόπο στον εμφύλιο πόλεμο της Βοσνίας.
1994: Ανακαλύπτεται σε ξενοδοχείο της Νορβηγίας το κλεμμένο αριστούργημα του Έντβαρντ Μουνχ «Η Κραυγή», που εκλάπη πριν από δέκα χρόνια από το Μουσείο του Όσλο.
1994: Σφοδρές καταιγίδες πλήττουν περιοχές της Ελλάδας και προκαλούν το θάνατο τριών ανθρώπων, καθώς και μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες, δρόμους και καλλιέργειες.
1995: Η σύνθεση του Τζον Τάβενερ «Τρία Αντίφωνα» για χορωδία κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1995: Ο Ζακ Σιράκ κατακτά με την τρίτη προσπάθεια την προεδρία της Γαλλίας, επικρατώντας του σοσιαλιστή αντιπάλου του Λιονέλ Ζοσπέν και θέτει τέλος στη 14χρονη κυριαρχία των σοσιαλιστών στο ύπατο αξίωμα της χώρας.
1996: Η όπερα του Ταν Ντουν «Μάρκο Πόλο» κάνει πρεμιέρα στο Μόναχο.
1998: Η αυτοκινητοβιομηχανία Μερσέντες- Μπενζ εξαγοράζει την Κράισλερ, έναντι 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων κι έτσι δημιουργείται ο κολοσσός της αυτοκίνησης DaimlerChrysler.
1998: Η IAAF ανακοινώνει ότι το γυναικείο άλμα επί κοντώ και η σφυροβολία θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου 1999 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000, που σημαίνει ότι για πρώτη φορά άνδρες και γυναίκες θα αγωνίζονται ακριβώς στα ίδια αγωνίσματα.
1998: Η εταιρία ηλεκτρονικών υπολογιστών Apple ανακοινώνει τη δημιουργία του συστήματος iMac.
1998: 70.000 φανς παρακολουθούν την κηδεία του γιαπωνέζου ροκ σταρ Χιντέτο Ματσουμότο στο Τόκιο. Η αστυνομία επιστρατεύει 270 άνδρες, πλοιάρια και ελικόπτερα για την τήρηση της τάξης. Παρά τα αυστηρά μέτρα, 21 άνθρωποι τραυματίζονται και διακομίζονται σε νοσοκομείο.
1999: ΝΑΤΟϊκό αεροσκάφος βομβαρδίζει κατά λάθος την πρεσβεία της Κίνας στο Βελιγράδι, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις και να τραυματιστούν 20 υπάλληλοι της πρεσβείας.
1999: Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β' επισκέπτεται τη Ρουμανία. Είναι η πρώτη επίσκεψη επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε Ορθόδοξη χώρα από την εποχή του Σχίσματος το 1054.
2000: Ολοκληρώνεται στην Πάτρα το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Tae Kwon Do, με την Ελλάδα να κατατάσεται στην τρίτη θέση, πίσω από την πρώτη Τουρκία και δεύτερη Ισπανία, με 3 χρυσά (Μιχάλης Μουρούτσος στα 58 κιλά, Γιώργος Ιωνάς στα 67, Έλλη Μυστακίδου στα 72) και 3 χάλκινα μετάλλια (Μόρφω Δροσίδου στα 67, Καλλιόπη Παπαιωάννου στα 63, Μιχάλης Κοτσόπουλος στα 84).
2000: Ο πρώην πράκτορας της KGB Βλαντιμίρ Πούτιν ορκίζεται πρόεδρος της Ρωσίας.
2002: 112 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, όταν αεροπλάνο των κινεζικών αερογραμμών συντρίβεται στην Κίτρινη Θάλασσα.
2002: Τουλάχιστον 15 Ισραηλινοί χάνουν τη ζωή τους και άλλοι 60 τραυματίζονται, όταν Παλαιστίνιος καμικάζι πυροδοτεί βόμβα σε νάιτ-κλαμπ της πόλης Ρισόν Λεζιόν.
2005: Ο ρεπόρτερ του Ολυμπιακού Κώστας Νικολακόπουλος δέχεται επίθεση από τέσσερις αγνώστους. Μεταφέρεται σε νοσοκομείο, όπου του παρέχονται οι πρώτες βοήθειες.
2006: Οι Snow Patrol ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ Eyes Open.
2007: Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν τον τάφο του βασιλιά Ηρώδη του Μέγα.
2010: Ο Ολυμπιακός νικά 83-80 την Παρτίζαν στην παράταση και προκρίνεται στον τελικό της Ευρωλίγκας.

Γεννήσεις

1745: Καρλ Στάμιτζ, γερμανός συνθέτης. (Θαν. 9/11/1801)
1748: Ολίμπ Ντε Γκουζ, γαλλίδα συγγραφέας και φεμινίστρια. (Θαν. 3/11/1793)
1812: Ρόμπερτ Μπράουνινγκ, βρετανός ποιητής. (Θαν. 12/12/1889)  [Αποφθέγματα]
1832: Καρλ Νόιμαν, γερμανικής καταγωγής μαθηματικός και φυσικός. (Θαν. 27/3/1925)
1833: Γιοχάνες Μπραμς, γερμανός μουσουργός, από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού. (Θαν. 3/4/1897)
1850: Άντον Σάιντλ, ούγγρος διευθυντής ορχήστρας. (Θαν. 28/3/1898)
1861: Ραμπιτρανάθ Ταγκόρ, ινδός ποιητής και φιλόσοφος. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1913. (Θαν. 7/8/1941)
1892: Γιόζιπ Μπροζ Τίτο, κομμουνιστής ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας και πρόεδρος της χώρας. (Θαν. 4/5/1980)
1919: Εβίτα Περόν, σύζυγος του προέδρου της Αργεντινής Χουάν Περόν. (Θαν. 26/7/1952)
1927: Ελίζαμπετ Σέντερστρεμ, διακεκριμένη σουηδή σοπράνο. (Θαν. 20/11/2009)
1936: Κορνίλιους Καρντιού, άγγλος πρωτοποριακός συνθέτης. (Θαν. 13/12/1981)
1941: Γκιστάβ Λε Μπον, κοινωνικός ψυχολόγος και κοινωνιολόγος. Μελέτησε την ψυχολογία του πλήθους. (Θαν. 13/12/1931)
1943: Πίτερ Κάρεϊ, αυστραλός συγγραφέας.
1946: Θέλμα Χιούστον, αμερικανίδα τραγουδίστρια της σοουλ.
1946: Τζέρι Νόλαν, αμερικανός ντράμερ, μέλος του πανκ συγκροτήματος The New York Dolls. (Θαν. 14/1/1992)
1946: Μπιλ Κρόιτζμαν, αμερικανός ντράμερ των Grateful Dead.
1961: Φιλ Κάμπελ, ουαλός κιθαρίστας των Motorhead.
1965: Νόρμαν Γουαιτσάιντ, βορειοϊρλανδός επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο μικρότερος σε ηλικία ποδοσφαιριστής που έπαιξε σε Παγκόσμιο Κύπελλο, το 1982 (17 χρόνων και 41 ημρεών).
1986: Ματ Χέλντερς, άγγλος ντράμερ των Arctic Monkeys.

Θάνατοι

973: Όθων Α' ο Μέγας, πρώτος αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. (Γεν. 23/11/912)
1667: Γιόχαν Φρομπέργκερ, γερμανός συνθέτης. (Γεν. 19/5/1616)
1800: Νικολό Πιτσίνι, ιταλός συνθέτης. (Γεν. 16/1/1728)
1818: Λέοπολντ Κόζελουχ, τσέχος συνθέτης. (Γεν. 26/6/1747)
1825: Αντόνιο Σαλιέρι, ιταλός συνθέτης, αντίζηλος του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. (Γεν. 18/8/1750)
1932: Πολ Ντουμέρ, πρόεδρος της Γαλλίας. (Γεν. 22/3/1857)
1941: Τζέιμς Φρέιζερ, σκοτσέζος ανθρωπολόγος. (Γεν. 1/1/1854)
1942: Φέλιξ Βαϊνγκάρτνερ, αυστριακός πιανίστας, διευθυντής ορχήστρας και συνθέτης (Γεν. 2/6/1863)
1958: Νιόγεν Σενζάκι, ιάπωνας μοναχός, ο πρώτος δάσκαλος του Ζεν που εγκαταστάθηκε στην Αμερική. (Γεν. 1876)
2006: Ντάγκλας Φέρμπανκς τζούνιορ, αμερικανός ηθοποιός και ήρωας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. (Γεν. 9/12/1909)
2006: Δημήτρης Καρυστινός, μία από τις μεγαλύτερες μορφές της ελληνορωμαϊκής πάλης και στη συνέχεια του κατς. (Γεν. 1932)

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/full/0705#ixzz1uAlQV6ZS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου