Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

3 Απριλίου

Γεγονότα

33: Ο Ιησούς Χριστός σταυρώνεται, σύμφωνα με τους αστρονόμους Χάμφρις και Γουόντινκτον.
1078: Ο Νικηφόρος Γ' ο Βοτανειάτης, μετά τη φυγή του Μιχαήλ Ζ', ανακηρύσσεται και επισήμως πλέον αυτοκράτορας του Βυζαντίου.
1775: Ο Μούτσιο Κλεμέντι πραγματοποιεί στο Λονδίνο την πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνισή του ως πιανίστας.

1781: Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ εμφανίζεται για πρώτη φορά ως πιανίστας, στη Βιέννη.
1786: Το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 24 του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1821: Ξεσηκώνονται οι Σπετσιώτες με αρχηγούς τα αδέλφια Γκίκα και Παναγιώτη Μπόταση, τον πλοίαρχο Γεώργιο Πάνου και τον Ομηρίδη Σκυλίτση, και υψώνουν την επαναστατική σημαία στο νησί. Το παράδειγμά τους ακολουθούν ο Πόρος, η Αίγινα και η Σαλαμίνα.
1821: Οι οπλαρχηγοί Βασίλειος Μπούσγος και Ιωάννης Λάππας εισέρχονται στη Θήβα, εκδιώκουν τους Τούρκους και υψώνουν τη Σημαία της Επαναστάσεως.
1821: Τουρκικές δυνάμεις υπό τον Γιουσούφ πασά, προερχόμενες από το Αγρίνιο, μπαίνουν στην Πάτρα, πυρπολούν την πόλη και προβαίνουν σε βιασμούς και άγριες σφαγές Ελλήνων.

1827: ΣΤ' Ψήφισμα της Γ' Εθνικής Συνελεύσεως για την εκλογή του Ιωάννη Καποδίστρια ως Κυβερνήτη της Ελλάδας, με επταετή θητεία.
1827: Τελείται μνημόσυνο για τα εννιάμερα του Μπετόβεν στην εκκλησία του Αγίου Αυγουστίνου στη Βιέννη. Κατά τη διάρκεια της τελετής εκτελείται το Ρέκβιεμ του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.
1827: Ο Πάπας Λέων 12ος χρίζει τον Νικολό Παγκανίνι Ιππότη του Χρυσού Σπηρουνιού στη Ρώμη.
1833: Ο Σπυρίδων Τρικούπης σχηματίζει τη δεύτερη κυβέρνησή του μέσα στην ίδια χρονιά, η οποία θα είναι κι αυτή ιδιαίτερα βραχύβια.
1834: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνη και Δημήτριος Πλαπούτας δικάζονται στο Ναύπλιο για εσχάτη προδοσία, επί Βαυαροκρατίας.
1834: Ο Ρόμπερτ Σούμαν εκδίδει το περιοδικό «Neue Leipziger Zeitschrift für Musik» (Νέο Μουσικό Περιοδικό της Λειψίας).
1843: Ανοίγει τις πύλες του το Ωδείο της Λειψίας, με πρώτο διευθυντή τον συνθέτη Φέλιξ Μέντελσον.
1856: Η σύνθεση του Μίλι Μπαλακίρεφ «Σκέρτσο αρ. 1» κάνει πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη.
1860: Το θρυλικό «Πόνι Εξπρές» ξεκινά τη διανομή αλληλογραφίας από το Σεντ Τζόζεφ του Μιζούρι μέχρι το Σακραμέντο της Καλιφόρνια, καλύπτοντας μία απόσταση 20.000 μιλίων με άλογα μέσα σε δέκα ημέρες, από τρεις εβδομάδες, που χρειαζόταν πριν.

1885: Ο γερμανός μηχανικός Γκότλιμπ Ντάιμλερ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μηχανή εσωτερικής καύσης.
1892: Ο 19χρονος Σεργκέι Ραχμάνινοφ λαμβάνει το θέμα της διπλωματικής του εργασίας. Είναι το λιμπρέτο μιας μονόπρακτης όπερας με τίτλο «Αλέκο», βασισμένη σε ένα ποίημα του Αλέξανδρου Πούσκιν. Ο Ραχμάνινοφ πέφτει με τα μούτρα στη δουλειά.
1895: Ο Μαρκήσιος του Κουίνσμπερι δικάζεται για δυσφήμιση του συγγραφέα Όσκαρ Ουάιλντ. Τον είχε κατηγορήσει ως ομοφυλόφιλο.
1896: Τελετή λήξης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.
1896: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της ιταλικής αθλητικής εφημερίδας «La Gazzetta dello Sport» («Η εφημερίδα των Αθλοπαιδιών»).
1897: Ελληνική δύναμη Φυλακίου της Ελληνοτουρκικής μεθορίου στη Θεσσαλία εισέρχεται στο τουρκικό έδαφος και καταλαμβάνει το ύψωμα Ανάληψη που βρίσκεται σε ουδέτερο έδαφος. Το μεθοριακό αυτό επεισόδιο θα γίνει αφορμή Ελληνοτουρκικού πολέμου.
1905: Ιδρύεται στο Μπουένος Άιρες η ποδοσφαιρική ομάδα της Μπόκα Τζούνιορς.
1910: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Θίοντορ Ρούσβελτ, αναγγέλλει ότι δεν θα επισκεφτεί τον πάπα, λόγω της καταπιεστικής του συμπεριφοράς.
1911: Η Συμφωνία αρ. 4 του Ζαν Σιμπέλιους παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1913: Η Έμελιν Πάνχερστ, η μαχητική βρετανίδα σουφραζέτα που ίδρυσε το 1903 την Κοινωνική ή Πολιτική Ένωση Γυναικών, καταδικάζεται σε τριετή φυλάκιση για ηθική αυτουργία στον εμπρησμό της οικίας του υπουργού Οικονομικών.
1917: Ο Βλάντιμιρ Ίλιτς Λένιν επιστρέφει στην Αγία Πετρούπολη από την Ελβετία και λαμβάνει ηγετικό ρόλο στο κίνημα των Μπολσεβίκων, δημοσιεύοντας τις «Θέσεις του Απρίλη».
1922: Ο Λένιν διορίζει τον Ιωσήφ Στάλιν γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος.

1928: Δικάζονται ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Δημήτρης Γληνός. Κατηγορούνται για διάδοση ανατρεπτικών ιδεών, επειδή ήταν ομιλητές σε εκδήλωση για τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Ρωσία.
1930: Το Κοντσέρτο για δύο βιολιά και ορχήστρα του Γκούσταβ Χολστ κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1931: Παρουσιάζεται η σύνθεση του Πάουλ Χίντεμιτ «Concert Music», παραγγελία της Συμφωνικής της Βοστώνης για την επέτειο των 50 χρόνων λειτουργίας της.
1933: Τέσσερις Βρετανοί με διπλάνο πραγματοποιούν την πρώτη πτήση πάνω από την κορυφή Έβερεστ των Ιμαλαΐων.
1936: Ο Μπρούνο Ρίτσαρντ Χάουπτμαν, καταδικασμένος το 1932 για την απαγωγή και δολοφονία του βρέφους του Τσαρλς Λίντενμπεργκ, του πρώτου αεροπόρου που διέσχισε πετώντας τον Ατλαντικό το 1927, εκτελείται σε ηλεκτρική καρέκλα.
1938: Η «Λειτουργία σε σολ» του Φρανσίς Πουλένκ κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1941: Φιλοναζιστική κυβέρνηση εγκαθίσταται στο Ιράκ.
1941: Τα γερμανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το Μπρίστολ της Αγγλίας.
1941: Βρετανικές Δυνάμεις καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα της Ερυθραίας, Ασμάρα, από τους Ιταλούς.
1942: Οι ιαπωνικές δυνάμεις εξαπολύουν μαζική επίθεση εναντίον αμερικανικών και φιλιππινεζικών στρατευμάτων στη χερσόνησο του Μπαταάν. Το Μπαταάν θα πέσει έξι ημέρες αργότερα και θα αρχίσει η ομώνυμη Πορεία Θανάτου.
1943: Το «Ηρωικό Κοντσέρτο» για πιάνο και ορχήστρα του Χοακίν Ροδρίγο κάνει πρεμιέρα στη Λισαβόνα.
1944: Συμμαχικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Βουδαπέστη και το Βουκουρέστι.
1944: Τμήμα 30 Ιερολοχιτών υπό τον Αντισυνταγματάρχη Ανδρέα Καλίνσκη επιχειρεί καταδρομή εναντίον του Διδασκαλείου της Μυτιλήνης και απελευθερώνει από τους Γερμανούς τους Έλληνες ομήρους που κρατούνται εκεί. Έξι Γερμανοί πέφτουν νεκροί.
1948: Ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν υπογράφει το Σχέδιο Μάρσαλ, που προβλέπει βοήθεια 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 16 καθημαγμένες από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο χώρες της Ευρώπης.
1949: Ανασχηματίζεται η λεγόμενη «Κυβέρνηση του Βουνού» και «πρωθυπουργός» αναλαμβάνει ο Δημήτριος Παρτσαλίδης.
1949: Η Ιορδανία υπογράφει στη Ρόδο ανακωχή με το Ισραήλ, μετά τη λήξη του Αραβοϊσραηλινού Πολέμου του 1948.

1951: Με νόμο δίδεται στις γυναίκες το δικαίωμα να εκλέγουν και να εκλέγονται στις δημοτικές εκλογές.
1953: Κυκλοφορεί το τηλεοπτικό περιοδικό TV Guide, με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία απ' όλα τα περιοδικά στις ΗΠΑ.
1955: Η Αμερικανική Ένωση για τα Δικαιώματα του Πολίτη ανακοινώνει ότι θα υπερασπιστεί το βιβλίο του Άλεν Γκίνσμπεργκ «Howl», που κατηγορείται για προσβολή της δημοσίας αιδούς.
1956: Ο Έλβις Πρίσλεϊ τραγουδάει το «Heartbreak Hotel» στο σόου του Μίλτον Μπερλ, το οποίο παρακολουθείται από το 25% του αμερικανικού πληθυσμού. Δύο εβδομάδες αργότερα, το τραγούδι αυτό θα γίνει η πρώτη Νο1 επιτυχία του «βασιλιά».
1957: Το θεατρικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Το τέλος του παιχνιδιού» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1958: Ο Φιντέλ Κάστρο και οι σύντροφοί του αρχίζουν την τελική επίθεσή τους στην Αβάνα.
1959: Ανακοινώνεται ότι οι άνεργοι στα αστικά κέντρα της Ελλάδας φτάνουν τους 110.000.
1960: Ο Έλβις Πρίσλεϊ ηχογραφεί τα τραγούδια It's Now Or Never, Fever και Are You Lonesome Tonight?.
1962: Η Αμερικανική Αεροπορία ανακοινώνει την πρώτη τηλεοπτική δορυφορική εκπομπή.
1963: Ανοίγει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Τράπεζα Επενδύσεων.
1964: Ο Μπομπ Ντίλαν μπαίνει για πρώτη φορά στον αμερικάνικο πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «The Times They Are A-Changin».
1965: Ο Μπομπ Ντίλαν εισέρχεται για πρώτη φορά στα ποπ τσαρτς με τον δίσκο του «Subterranean Homesick Blues».
1965: Εκτοξεύεται από τους Αμερικανούς το πρώτο διαστημόπλοιο που κινείται με ατομική ενέργεια.
1966: Το σοβιετικό «Λούνα 10» γίνεται το πρώτο μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο που τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.
1966: Η σύνθεση του Ιάννη Ξενάκη «Τερρετέκτωρ» κάνει πρεμιέρα στο Ροαγιάν της Γαλλίας.
1966: Ο κύκλος τραγουδιών «Ρωμιοσύνη» του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε συναυλία στο Θέατρο «Διάνα», έπειτα από διαδήλωση της ΕΔΑ κατά των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.
1967: Ορκίζεται η βραχύβια κυβέρνηση της ΕΡΕ υπό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.
1967: Το θριαμβευτικό πέρασμα της ΑΕΚ απ' τη Θεσσαλονίκη επί του Άρη με 3-0 (Βασιλείου, Πομώνης, Καραφέσκος) σημαδεύεται από σοβαρά επεισόδια. Αφορμή στάθηκε η φάση του πρώτου γκολ, που αμφισβήτησαν οι παίκτες του Άρη, με αποτέλεσμα να επιτεθούν στον επόπτη και να τον τραυματίσουν στο πρόσωπο.
1967: Η σύνθεση του Γιάννη Χρήστου «Η κυρία με τη στρυχνίνη» κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα.
1968: Οι Σάιμον και Γκαρφάνκελ κυκλοφορούν το άλμπουμ τους «Bookends» («Mrs Robinson»).
1968: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους το αριστούργημα επιστημονικής φαντασίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος».
1969: Η πρώτη τεχνητή καρδιά εμφυτεύεται στον ασθενή Χάσκελ Καρπ από τον δρ. Ντέντον Κούλεϊ. Ο ασθενής θα αποβιώσει μία ημέρα αργότερα, αφού ο οργανισμός του δεν δέχεται το μόσχευμα.
1969: Ο Τζιμ Μόρισον των Doors κατηγορείται από το FBI για πρόκληση της δημοσίας αιδούς, κατά τη διάρκεια συναυλίας στις 2 Μαρτίου στο Μαϊάμι. Θα αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 2000 δολαρίων.
1971: Οι Temptations ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Just My Imagination (Running Away With Me)».
1971: Ο ισραηλινός πιανίστας Πίνχας Ζούκερμαν κάνει το ντεμπούτο του.
1971: Διεξάγεται ο 16ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Ιρλανδία. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό του Μονακό η Σεβερίν, με τη σύνθεση Un Banc, un arbre, une rue (Ένα Θρανίο, ένα δέντρο, ένας δρόμος).

1973: Πραγματοποιείται η πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο, από τον κατασκευαστή του Μάρτιν Κούπερ, που δουλεύει για λογαριασμό της Motorola. Η συσκευή έχει ύψος 25 εκατοστά, πλάτος 9 εκατοστά και ζυγίζει 840 γραμμάρια.
1973: Στις ΗΠΑ, η κληρονόμος του συγκροτήματος Τύπου του Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ, Πάτι, δηλώνει σε μαγνητοφωνημένο μήνυμά της ότι θα παραμείνει με το «Συμβιωτικό Απελευθερωτικό Στρατό», που την απήγαγε δυο μήνες νωρίτερα.
1974: Σημειώνεται η μεγαλύτερη επέλαση τυφώνων στις ΗΠΑ. Μέσα σε 26 ώρες, 148 τυφώνες χτυπούν 13 πολιτείες, με αποτέλεσμα 315 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 5.000 να τραυματιστούν.
1975: Ο σοβιετικός σκακιστής Ανατόλι Καρπόφ ανακηρύσσεται ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής, αφού ο κάτοχος του τίτλου Μπόμπι Φίσερ δεν εμφανίζεται στη Μανίλα, λόγω διαφωνιών με τη διεθνή ομοσπονδία FIDE.
1975: Ο Στιβ Μίλερ κατηγορείται ότι έβαλε φωτιά στα ρούχα της φίλης του Μπενίτα Ντιόριο και για αντίσταση κατά της αρχής, όταν συνεπλάκη με αστυφύλακα που έσπευσε στο συμβάν.
1976: Διεξάγεται ο 21ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Ολλανδία. Νικητής αναδεικνύεται για λογαριασμό της Μ. Βρετανίας το συγκρότημα των Brotherhood of Man, με τη σύνθεση Save your kisses for me. Η χώρα μας συμμετέχει με το τραγούδι της Μαρίζας Κωχ και του Μ. Φωτιάδη Παναγιά μου, Παναγιά μου, το οποίο με ερμηνεύτρια τη Μαρίζα Κωχ καταλαμβάνει τη 13η θέση.
1983: Ένας μεγάλος τερματοφύλακας κλείνει τη λαμπρή καριέρα του στον αγώνα του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ για το Πρωτάθλημα Ελλάδας, που λήγει με νίκη της Ένωσης 4-1. Πρόκειται για τον Βασίλη Κωνσταντίνου, ο οποίος υπήρξε φύλακας της πράσινης εστίας επί 17 ολόκληρα χρόνια (1967-1983) και πήρε μέρος σε 302 αγώνες Πρωταθλήματος, 44 Κυπέλλου Ελλάδας και 28 στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της ομάδας του.
1984: Σημειώνεται απόπειρα δολοφονίας του αμερικανού λοχία της «Tζασμαγκ» Pόμπερτ Tσαντ από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Δεν είναι βέβαιο αν επέζησε ή ξεψύχησε στη Γερμανία, όπου μεταφέρθηκε αμέσως μετά τον τραυματισμό του.
1986: Η IBM παρουσιάζει το PC Convertible, που θεωρείται ο πρώτος φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής.
1989: Κλείνει η μέχρι πρότινος ελεγχόμενη από τη «Γραμμή» του Γιώργου Κοσκωτά απογευματινή εφημερίδα «Βραδινή».
1989: 23 άτομα συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια εισβολής τσαμπατζήδων σε συναυλία των Grateful Dead στο Πίτσμπουργκ.
1990: Ο καρδιοχειρουργός Γεώργιος Τόλης πραγματοποιεί την πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στην Ελλάδα στο θεραπευτήριο «Υγεία». Ο ασθενής θα πεθάνει λίγες ώρες αργότερα.
1991: Ο Πολ Μακάρτνεϊ ηχογραφεί το δικό του «Unplugged» για το MTV.
1993: Οι Depeche Mode ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Songs Of Faith And Devotion».
1993: Το 78,5% των 795 γυναικών στην Ιαπωνία που έλαβαν μέρος σε σχετική έρευνα, βεβαιώνουν ότι ξυλοκοπούνται από τους συζύγους τους, ενώ σχεδόν καμία δεν έχει καταφύγει στην αστυνομία.
1994: Ακυρώνεται η περιοδεία των Nirvana, λόγω των προβλημάτων με τα ναρκωτικά του Κερτ Κομπέιν.
1994: Ο Μόρισεϊ ανεβαίνει στο No1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Vauxhall & I».
1994: Στην Αλβανία, ο σοσιαλιστής ηγέτης Φάτος Νάνο καταδικάζεται σε κάθειρξη 12 ετών για υπεξαίρεση επτά εκατομμυρίων δολαρίων και πλαστογράφηση επίσημων εγγράφων.
1996: Συλλαμβάνεται ο Θίοντορ Κατζίνσκι με την κατηγορία ότι είναι ο «Γιουναμπόμπερ», ένας αναρχικός που με δικής του κατασκευής εκρηκτικά σκότωσε τρεις και τραυμάτισε δεκάδες ανθρώπους, σε διαφορετικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, από το 1978 έως το 1995.
1996: Ο Παναθηναϊκός νικάει τον Άγιαξ με 1-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ και σταματάει ένα σερί 189 αήττητων αγώνων του αντιπάλου του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Στη ρεβάνς (17 Απριλίου) θα χάσει με 3-0 και θα αποκλειστεί από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.
1996: 33 Αμερικανοί χάνουν τη ζωή τους, όταν το αεροπλάνο, στο οποίο επιβαίνουν συντρίβεται σε βουνό της Κροατίας. Μεταξύ των νεκρών και ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Ρον Μπράουν.
1996: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοινώνει ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου των τρελών αγελάδων στον άνθρωπο είναι ελάχιστος.
1997: Ο Άρης κατακτά το Κύπελλο Κόρατς, νικώντας την Τόφας Μπούρσα στην Τουρκία με 70-88.
1997: Έξι άτομα σκοτώνονται σε επεισόδια στην Αλβανία, ενώ τόσο το ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο, όσο και η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα, δέχονται επιθέσεις από ενόπλους.
1999: Καταγράφεται η πρώτη αποβολή ποδοσφαιριστή σε φορείο. Στον αγώνα Πιατσέντζα - Ουντινέζε (4-3), ο ποδοσφαιριστής της Ουντινέζε Μπακίνι τραυματίζεται και ο διαιτητής Μπετίν δίνει με καθυστέρηση την εντολή για την είσοδο του γιατρού στον αγωνιστικό χώρο. Κατά τη μεταφορά του, ο Μπακίνι βρίζει τον διαιτητή για την καθυστέρηση αυτή και ο δεύτερος χωρίς πολλή σκέψη του δείχνει την πρώτη κόκκινη κάρτα που δίνεται σε παίκτη πάνω σε φορείο.
1999: Πύραυλοι του ΝΑΤΟ πλήττουν για πρώτη φορά το Βελιγράδι.
1999: Βόμβα εκρήγνυται στα τοπικά γραφεία Γαλατσίου του ΠΑΣΟΚ. Την ευθύνη αναλαμβάνει η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».
2003: Ισχυρή έκρηξη συγκλονίζει την Κόρινθο. Έξι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και τρεις τραυματίζονται στο εργοστάσιο «Σωληνουργεία Κορίνθου», όταν κατά την αντικατάσταση φιαλών προκαλείται διαρροή οξυγόνου. Επτά στελέχη της εταιρίας διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.
2007: Ο κιθαρίστας των Rolling Stones διαψεύδει δημοσίευμα της μουσικής εφημερίδας NME ότι σνίφαρε και την τέφρα του πατέρα του κατά τη διάρκεια ενός πάρτι, στο οποίο καταναλώθηκαν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Μαρκ Μπομόν επιμένει στην αλήθεια των ισχυρισμών του.
2007: Το διάσημο γαλλικό τρένο TGV πετυχαίνει νέο ρεκόρ ταχύτητας για τρένο, αγγίζοντας τα 574,8 χιλιόμετρα ανά ώρα.
2008: Ο Μόρισεϊ αποσύρει την αγωγή κατά του περιοδικού Word που τον χαρακτήρισε ρατσιστή και υποκριτή, μετά τη «συγνώμη» του μουσικού εντύπου ενώπιον του δικαστηρίου.
2008: Η Μαράια Κάρεϊ ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Touch My Body». Έτσι, φτάνει τα 18 Νο1 στην καριέρα της και υπολείπεται μόνο δύο των Beatles, που κατέχουν το σχετικό ρεκόρ. Την 3η θέση κατέχει ο Έλβις Πρίσλεϊ με 17 Νο1.
2008: Μύθος αποδεικνύονται τα οφέλη από την αυξημένη πρόσληψη νερού, σύμφωνα με έρευνα.
2008: Μετά το βέτο της Ελλάδας, η FYROM δεν μπαίνει στο ΝΑΤΟ. «Είμαι περήφανος για την επιτυχημένη μάχη που δώσαμε όλοι μαζί», τονίζει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Δηλώνει ότι η μάχη συνεχίζεται και καλεί τα Σκόπια να παραμείνουν στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία.
2010: Η Apple λανσάρει το iPad και περισσότεροι από 500 Αμερικανοί συνωστίζονται από τα ξημερώματα έξω από το Apple Store της 5ης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη για να το προμηθευτούν πρώτοι. Η εταιρία υπολογίζει ότι κατά την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας πωλήθηκαν πάνω από 700.000 τεμάχια.
2010: «Τα χειρότερα για την οικονομία έχουν περάσει», εκτιμά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοσή του αμερικανικού περιοδικού Time, τονίζοντας ότι έχουν ληφθεί σκληρά μέτρα, αλλά απαραίτητα για να ξεπεραστεί η κρίση.

Γεννήσεις

1395: Γεώργιος Τραπεζούντιος, έλληνας φιλόσοφος. (Θαν. 12/8/1473)

1593: Τζορτζ Χέρμπερτ, ουαλός ιερωμένος και ποιητής. (Θαν. 1/3/1633)  [Αποφθέγματα]

1639: Αλεσάντρο Στραντέλα, ιταλός συνθέτης (Θαν. 25/2/1682)

1770: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ηγέτης της Ελληνικής Επανάστασης. (Θαν. 4/2/1843)
1778: Πιέρ Μπρετονό,  γάλλος γιατρός, που πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη τραχειοτομή  (Θαν. 18/2/1862)
1783: Ουάσινγκτον Ίρβινγκ, αμερικανός συγγραφέας. (Θαν. 28/11/1859)
1866: Τζέιμς Χέρτζογκ, νοτιοαφρικανός πολιτικός και στρατηγός των Μπόερς, πρωθυπουργός της Νοτίου Αφρικής το διάστημα 1924-1939. (Θαν. 21/11/1942)
1881: Αλτσίντε Ντε Γκάσπερι, πρώτος μετακατοχικός πρωθυπουργός της Ιταλίας και από τους ιδρυτές του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατίας. (Θαν. 19/8/1954)
1893: Λέσλι Χάουαρντ, άγγλος ηθοποιός. («Όσα παίρνει ο άνεμος») (Θαν. 1/6/1943)
1895: Μάριο Καστελνουόβο - Τεντέσκο, ιταλός συνθέτης. (Θαν. 16/3/1968)

1897: Θρασύβουλος Τσακαλώτος, στρατιωτικός και πολιτικός, που πρωτοστάτησε στην κίνηση συμφιλίωσης, δίνοντας το χέρι του στον πρώην αντίπαλό του Καπετάν Μάρκο. (Θαν. 15/8/1989)
1898: Χένρι Λιους, αμερικανός συνιδρυτής και συνεκδότης του περιοδικού ΤΙΜΕ. (Θαν. 28/2/1967)

1912: Γρηγόρης Λαμπράκης, βουλευτής και αγωνιστής της Δημοκρατίας. (Θαν. 27/5/1963)
1921: Ρόμπερτ Καρβέλας, ελληνοαμερικανός ηθοποιός. (Θαν. 5/12/1991)
1924: Μάρλον Μπράντο, αμερικανός ηθοποιός. («Λεωφορείον ο Πόθος», «Το λιμάνι της Αγωνίας», «Ο Νονός», «Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι», «Αποκάλυψη τώρα») (Θαν. 1/7/2004)
1924: Ντόρις Ντέι, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ντόρις Μέρι Αν φον Κάπελχοφ, αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.
1926: Αλεξάντερ Γκράμας, ελληνοαμερικανός παίκτης και προπονητής του μπέιζμπολ.
1928: Ντον Γκίμπσον, θρυλικός τραγουδοποιός της κάντρι. (Θαν. 17/11/2003)
1930: Χέλμουτ Κολ, γερμανός πολιτικός, που διετέλεσε καγκελάριος από το 1982 έως το 1998.
1934: Τζέιν Γκούντολ, βρετανίδα ζωολόγος. Αφιέρωσε την ζωή της στην μελέτη της κοινωνίας των χιμπατζήδων στο φυσικό τους περιβάλλον.
1936: Ρόκο Σκοτ ΛαΦάρο, αμερικανός μπασίστας της τζαζ. (Θαν. 6/7/1961)
1943: Ρίτσαρντ Μάνιουελ, καναδός μουσικός, ιδρυτικό μέλος των Band.
1945: Κατρίν Σπάακ, βελγίδα ηθοποιός.
1949: Ρίτσαρντ Τόμπσον, άγγλος κιθαρίστας, μέλος των Fairport Convention.
1951: Μελ Σέκερ, αμερικανός μπασίστας των Grand Funk Railroad.
1958: Άλεκ Μπάλντουιν, αμερικανός ηθοποιός.
1961: Έντι Μέρφι, αμερικανός ηθοποιός.
1962: Σάιμον Ρέιμοντ, άγγλος μουσικός, μέλος των Cocteau Twins.
1968: Σεμπάστιαν Μπαχ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Σεμπάστιαν Μπιρκ, καναδός τραγουδιστής των Skid Row.
1990: Σωτήρης Νίνης, φέρελπις ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού.

Θάνατοι

628: Χοσρόης Β', πέρσης αυτοκράτορας. (δολοφονήθηκε) (Γεν. ?)

1853: Ιωσήφ Λουδοβίκος φον Άρμανσπεργκ, βαυαρός πολιτικός, που διατέλεσε πρόεδρος του συμβουλίου της Αντιβασιλείας και πρωθυπουργός της Ελλάδας επί Οθωνος. (Γεν. 28/2/1787)
1862: Τζέιμς Ρος, βρετανός  αξιωματικός του ναυτικού και εξερευνητής. Εντόπισε τον Βόρειο μαγνητικό πόλο και εξερεύνησε την Ανταρκτική. (Γεν. 15/4/1800) (Γεν. 15/4/1800)
1868: Φραντς Μπέρβαλντ, σουηδός συνθέτης. (Γεν. 23/7/1796)
1882: Τζέσε Τζέιμς, θρυλικός ντεσπεράντο της Άγριας Δύσης. Από τους λίγους «διανοούμενους» του χώρου του, συνήθιζε να απαγγέλλει στίχους του Σέξπιρ μετά από κάθε παράνομη πράξη του. (Γεν. 5/9/1847)

1897: Γιοχάνες Μπραμς, γερμανός μουσουργός, από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού. (Γεν. 7/5/1833)

1939: Σπυρίδων Μερκούρης, πρώην δήμαρχος Αθηναίων, παππούς της Μελίνας Μερκούρη. (Γεν. 1856)

1950: Κουρτ Βάιλ, γερμανός συνθέτης, γνωστός από τη συνεργασία του με τον Μπέρτολτ Μπρεχτ. (Γεν. 2/3/1900)

1962: Μανώλης Καλομοίρης, συνθέτης. (Γεν. 14/12/1883)
1966: Μπατίστα (Τζοβάνι Μπατίστα «Πινίν» Φαρίνα) Πινινφαρίνα, διάσημος ιταλός σχεδιαστής αυτοκινήτων, ιδρυτής της εταιρείας «Carozzeria Pinfarina». (Γεν. 2/11/1893)
1971: Τζόζεφ Βαλάτσι, αμερικανός μαφιόζος. (Γεν. 22/9/1903)
1972: Φερντ Γκροφέ, αμερικανός συνθέτης και πιανίστας. (Γεν. 27/3/1892)
1980: Έντουαρντ Μπούλαρντ, 1980: Έντουαρντ Μπούλαρντ, βρετανός φυσικός, θεμελιωτής της θαλάσσιας γεωφυσικής. (Γεν.21/9/1907 (Γεν. 21/9/1907)
1982: Γουόρεν Όουτς, καλτ αμερικανός ηθοποιός, που έγινε γνωστός μέσα από τις ταινίες του Σαμ Πέκινπα. (Γεν. 5/7/1928)
1990: Σάρα Βον, αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ. (Γεν. 27/3/1924)
1991: Γκράχαμ Γκριν, άγγλος συγγραφέας. (Γεν. 2/10/1904)
1994: Ζερόμ Λεζέν, γάλλος γενετιστής.Μελέτησε τις χρωμοσωματικές ανωμαλίες στον άνθρωπο και ανακάλυψε την «τρισωμία 21» (μογγολισμός ή σύνδρομο Down) . (Γεν. 13/6/1926)
1999: Αθανάσιος Σέμπος, ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του ΠΣΑΤ. Μαζί με τον Γιώργο Γεωργαλά υπήρξε εκδότης της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ», της αρχαιότερης εν ενεργεία αθλητικής εφημερίδας. (Γεν. 1909)
2002: Φρανκ Τόβι, γνωστός και με το ψευδώνυμο Φαντ Γκάτζετ, άγγλος μουσικός, από τους πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής μουσικής. (Γεν. 8/9/1956)
2009: Νίκος Αντωνάκος, σκηνοθέτης, κριτικός και συνδικαλιστής του ΚΚΕ. («Δεξιότερα της Δεξιάς») (Γεν. 25/5/1942)
2009: Σταμάτης Μεσημέρης, έλληνας μουσικός και στιχουργός. («Ελλάς») (Γεν. 25/9/1948)
2010: Γιουτζίν Τερμπλάνς, ακροδεξιός πολιτικός της Νοτίου Αφρικής και υπέρμαχος του Απαρτχάιντ. (Γεν. 31/1/1941)
ΠΗΓΗ:       http://www.sansimera.gr/almanac/full/0304 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου