Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

19 Φεβρουαρίου

Γιορτάζουν:

Γεγονότα

356: Ο βυζαντινός αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β' κλείνει όλους τους αρχαίους ναούς.
1674: Αγγλία και Ολλανδία τερματίζουν τον μεταξύ τους πόλεμο (Γ' Αγγλο-Ολλανδικός Πόλεμος), υπογράφοντας τη συνθήκη του Γουέστμινστερ, με την οποία η αποικία των Ολλανδών, Νέο Άμστερνταμ, περνά στα χέρια των Άγγλων, που τη μετονομάζουν σε Νέα Υόρκη, προς τιμή του αδελφού του βασιλιά που έφερε τον τίτλο του Δούκα της Υόρκης.
1727: Ο συνθέτης Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ γίνεται βρετανός πολίτης.
1763: Η όπερα του Γιόχαν Κρίστιαν Μπαχ «Ωρίων» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.
1813: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στοι κοινό η σύνθεση του Καρλ Μαρία φον Βέμπερ «Andante e Rondo Ungarese» για φαγκότο.
1815: Το Κοντσέρτο για βιολί αρ.7 του Λούις Σπορ κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1822: Ο πρόκριτος Ζαφειράκης Λογοθέτης υψώνει τη σημαία της Επανάστασης στη Νάουσα.
1844: Ψηφίζεται το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, με το οποίο καθιερώνεται η συνταγματική μοναρχία.
1861: Ο τσάρος της Ρωσίας Αλέξανδρος Β' καταργεί τη δουλεία.
1863: Ο πρώτος πετρελαιαγωγός ολοκληρώνεται στη Πενσιλβάνια των ΗΠΑ.
1864: Ιδρύεται στην Ουάσιγκτον η μασονική στοά «Ιππότες του Πυθία». Μέλη της είναι σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ της πόλης.
1878: Ο αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον φωνόγραφο, τον οποίο ονομάζει «Ομιλούσα Μηχανή».
1878: Συγκροτείται στο Λιτόχωρο Επαναστατική Ελληνική Κυβέρνηση, υπό τον γιατρό Ευάγγελο Κοροβάγγο.
1878: Υπογράφεται μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου, η οποία προβλέπει τη δημιουργία της «Μεγάλης Βουλγαρίας». Μετά από αντίδραση των άλλων Μεγάλων Δυνάμεων, η συνθήκη θα ανατραπεί από αυτή του Βερολίνου, στις 13 Ιουλίου 1878.
1908: Η δημοτική γλώσσα εισάγεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων, ενώ διαιρείται η Φιλοσοφική Σχολή. Παραιτούνται μέλη των επιτροπών κρίσης διδακτικών βιβλίων.
1909: Παραιτείται ο υπουργός Οικονομικών, Δημήτριος Γούναρης, μετά την αποδοκιμασία των απόψεών του για την οικονομική πολιτική. Τον διαδέχεται ο Νίκος Καλογερόπουλος.
1910: Με ήττα εγκαινιάζει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το νέο γήπεδό της Ολντ Τράφορντ. Χάνει με 4-3 από τη μισητή αντίπαλό της Λίβερπουλ.
1912: Οι Νεότουρκοι απελαύνουν έλληνες δημοσιογράφους από την Κωνσταντινούπολη, με την κατηγορία ότι δρουν διασπαστικά στις τάξεις των εθνοτήτων της αυτοκρατορίας.
1913: Αρχίζει η ελληνική γενική επίθεση για την κατάληψη των Ιωαννίνων.
1915: Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο βρετανικός και ο γαλλικός στόλος βομβαρδίζει τα τουρκικά οχυρά της Καλλίπολης, που φρουρούν την είσοδο στη θάλασσα του Μαρμαρά και τη δίοδο προς την Κωνσταντινούπολη.
1919: Σημειώνεται αποτυχημένη δολοφονική απόπειρα κατά του πρωθυπουργού της Γαλλίας, Ζορζ Κλεμανσό.
1921: Η Σουίτα για τσέλο και ορχήστρα του Καμίγ Σεν Σανς κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1923: Στο Ελσίνκι παρουσιάζονται για πρώτη φορά τέσσερα έργα του Ζαν Σιμπέλιους: «Συμφωνία αρ. 6», «Valse chevaleresque», «Suite champêtre» και «Suite caractéristique».
1925: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό η σύνθεσης του Λέος Γιανάτσεκ «Lachian Dances».
1928: Τελετή λήξης των 2ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σεντ Μόριτς της Ελβετίας. Συμμετείχαν 495 αθλητές από 25 χώρες.
1932: Σύμφωνα με τη νέα αγροτική πολιτική της κυβέρνησης Βενιζέλου, θα πραγματοποιηθεί διανομή νέων γαιών στους ακτήμονες και θα λαμβάνουν μέριμνα για τη στέγασή τους.
1934: Ο Τζορτζ Γκέρσουιν αρχίζει ραδιοφωνικές εκπομπές στο σταθμό της Νέας Υόρκης WJZ.
1936: Ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Θεμιστοκλής Σοφούλης και ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας του Παλλαϊκού Μετώπου Στ. Σκλάβαινας υπογράφουν μυστικό σύμφωνο, με το οποίο το Παλλαϊκό Μέτωπο δεσμεύεται να υποστηρίξει τον Σοφούλη κατά την εκλογή προέδρου της Βουλής, ενώ οι Φιλελεύθεροι με τη σειρά τους να καταργήσουν το Ιδιώνυμο, την υπηρεσία κρατικής ασφαλείας, και να αμνηστεύσουν ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ. Όταν λίγο αργότερα το σύμφωνο δημοσιοποιείται, μάλλον από το ίδιο το ΚΚΕ, αφού η ηγεσία του θεωρεί ότι υπαναχώρησε ο Σοφούλης, προκαλείται θύελλα αντιδράσεων από όλα τα αστικά κόμματα. Ο Σκλάβαινας σε δηλώσεις του αφήνει να εννοηθεί ότι κάτι ανάλογο συζητούσε και με το Λαϊκό Κόμμα.
1941: Η Ναζιστική Γερμανία συγκροτεί στη Βόρειο Αφρική το «Άφρικα Κορπς».
1941: Το Γ' Τάγμα του 34 Συντάγματος Πεζικού της 2ης Μεραρχίας, παρά την πείσμονα αντίσταση των Ιταλών, ολοκληρώνει την κατάληψη του χωριού Πέστανι στη Βόρειο Ήπειρο και συλλαμβάνει περισσότερους από 300 αιχμαλώτους, συμπεριλαμβανομένων 18 αξιωματικών.
1941: Γερμανικά στούκας βομβαρδίζουν το Σουόνσι της Ουαλίας.
1941: Η σύνθεση του Μόρτον Γκουλντ «Latin American Symphonette» κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1942: 250 γιαπωνέζικα αεροπλάνα βομβαρδίζουν την πόλη Ντάργουιν της Αυστραλίας. 243 νεκροί.
1943: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούσβελτ υπογράφει το διάταγμα 9066, με το οποίο επιτρέπει στις στρατιωτικές αρχές να εκτοπίζουν του αμερικανοϊάπωνες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
1943: Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, κλέβονται έργα τέχνης από την Ολλανδία με προορισμό την πινακοθήκη του Χίτλερ, στο Λιντς της Αυστρίας.
1944: Οι σύμμαχοι βομβαρδίζουν τη Λειψία.
1945: Αρχίζει η επίθεση των Αμερικανών στο ιαπωνικό νησί Ιβοζίμα, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
1946: Ισλανδία και Μεγάλη Βρετανία διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, εξαιτίας των διαφορών τους για την αλιεία βακαλάου. (Πόλεμος του Βακαλάου)
1947: Αποφασίζεται από την κυβέρνηση η ίδρυση του στρατοπέδου πολιτικών κρατουμένων στη Μακρόνησο.
1947: Η σύνθεση του Εϊτόρ Βίλα Λόμπος «Bachianas Brasileiraw No. 3» κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1949: Ο Έζρα Πάουντ, αν και έγκλειστος σε φυλακή κατηγορούμενος για προδοσία, κερδίζει το πρώτο βραβείο για την καλύτερη ποιητική συλλογή, που εκδόθηκε το 1948.
1949: Η σύνθεση του Βέρτζιλ Τόμσον «At the beach» κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
1953: Η σύνθεση του Μπόχουσλαβ Μαρτίνου «Rapsody-Concerto» κάνει πρεμιέρα στο Κλίβελαντ.
1953: Η πολιτεία της Τζόρτζια εγκρίνει τον διορισμό του πρώτου συμβουλίου λογοκρισίας στις ΗΠΑ.
1956: Εκλογές στην Ελλάδα: Η Εθνική Ριζοσπαστική Ένωσις (Ε.Ρ.Ε.) του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αν και λαμβάνει 26.000 ψήφους λιγότερες από το συνασπισμό κομμάτων Δημοκρατική Ένωση, σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, λόγω του εκλογικού συστήματος (τριφασικό). Αυτές είναι οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στις οποίες ψηφίζουν και οι Ελληνίδες.
1956: Ο Έλβις Πρίσλεϊ δίνει τρεις συναυλίες μέσα σε μια μέρα στην Τάμπα της Φλώριδας. Αναταραχή ξεσπά μετά το τέλος της τρίτης παράστασης, όταν καληνυχτίζοντας τους 14.000 θαυμαστές του, λέει: «Κορίτσια θα σας δω στα παρασκήνια». Οι θαυμάστριες το παίρνουν τοις μετρητοίς, ορμούν στα παρασκήνια και κυριολεκτικά τον αφήνουν εν αδαμιαία περιβολή.
1959: Υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας, Τουρκίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων η τελική συμφωνία για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. (Συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου)
1965: Οι Beatles ηχογραφούν το νέο τραγούδι του Τζον Λένον You're Going To Lose That Girl στα στούντιο Άμπεϊ του Λονδίνου.
1972: Ο Χάρι Νίλσον ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με τη διασκευή του τραγουδιού Without You.
1977: Ο Λίο Σέγερ ανεβαίνει στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών με τη μεγάλη επιτυχία του «When I Need You».
1977: Οι Shadows ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με τις μεγάλες τους επιτυχίες (Greatest Hits).
1977: Ο Λίο Σέγιερ ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι When I Need You.
1977: Οι Manfred Mann's Earth Band ανεβαίνουν στο No1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι του Μπρους Σπρίνγκστιν Blinded By The Light.
1978: Μακελειό στο αεροδρόμιο της Λάρνακας. Αιγύπτιοι κομάντος επεμβαίνουν χωρίς την άδεια των κυπριακών αρχών για να σώσουν 12 αιγύπτιους ομήρους, που κρατούν 2 άραβες τρομοκράτες σε ένα αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών. Η Εθνική Φρουρά και η Αστυνομία σκοτώνουν 15 από τους κομάντος και καταστρέφουν το C-130 που τους μεταφέρει.
1980: Ο τραγουδιστής των AC/DC Μπον Σκοτ βρίσκεται νεκρός στο αυτοκίνητο ενός φίλου του στο Λονδίνο. Θα διαπιστωθεί ότι πέθανε από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
1981: Ο πρώην Beatle Τζορτζ Χάρισον διατάσσεται να πληρώσει 587.000 δολάρια για λογοκλοπή του τραγουδιού του My Sweet Lord.
1982: Ο Όζι Όσμπορν συλλαμβάνεται στο Σαν Αντόνιο του Τέξας, επειδή βεβήλωσε το μνημείο στο Άλαμο, κάνοντας την ανάγκη του πάνω σ' αυτό. Κατά τη στιγμή της σύλληψής του φοράει φόρεμα.
1983: Το συγκρότημα των Kajagoogoo ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Too Shy».
1984: Τελετή λήξης των 14ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σεράγεβο. Συμμετείχαν 1.277 αθλητές και αθλήτριες από 49 χώρες.
1985: Ο Μικ Τζάγκερ κυκλοφορεί το πρώτο προσωπικό άλμπουμ του με τίτλο «She is the boss».
1985: Η Coca Cola κυκλοφορεί την Cherry Coke.
1985: Ο Μίκυ Μάους γίνεται επιτέλους δεκτός στην Κίνα.
1986: Η Σοβιετική Ένωση θέτει σε τροχιά τον διαστημικό σταθμό «Μιρ».
1990: Πρώτη άκαρπη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Χρήστος Σαρτζετάκης λαμβάνει 151 ψήφους από το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό, ενώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δηλώνουν «Παρών».
1990: Η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατική Αλληλεγγύη» δολοφονεί στο Κολωνάκι τον ψυχίατρο των φυλακών Κορυδαλλού, Μάριος Μαράτος.
1993: Πλοίο που μεταφέρει 1.500 επιβάτες πέφτει σε θύελλα και ναυαγεί στα ανοιχτά της Αϊτής. Από τους επιβαίνοντες διασώζονται μόνο 285 άτομα.
1993: Τα Σκόπια ζητούν από την Ελλάδα την άδεια να ανοίξουν προξενείο στην Αθήνα.
1994: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» τοποθετεί βόμβα στην Εφορία Μοσχάτου.
1994: Οι δικαστικές αρχές της Ιταλίας ανακοινώνουν ότι έχουν κατασχεθεί 900 εκατομμύρια δολάρια από την περιουσία της Μαφίας.
1995: Ο ντράμερ των «Motley Crue» Τόμι Λι και η πρωταγωνίστρια του Baywatch Πάμελα Άντερσον παντρεύονται στην παραλία Κανκούν του Μεξικού. Η νύφη φορά ένα καυτό λευκό μπικίνι.
1995: Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Μεξικό εκφράζουν την υποστήριξή τους στους Ζαπατίστας.
1996: Ο Πολ Γουέλερ, η Άνι Λένοξ και οι Oasis είναι οι νικητές στα Βρετανικά Μουσικά Βραβεία.
1998: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» τοποθετεί βόμβα στη General Motors στο Μαρούσι.
2000: Οι Savage Garden ανεβαίνουν στο No1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι I Knew I Loved You.
2002: Αναταραχή σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο και όργιο φημών προκαλεί η δίωξη κατά του Σωκράτη Κόκκαλη για πέντε κακουργηματικές πράξεις. Οι διώξεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τη διενέργεια κατασκοπείας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι μετοχές των εταιρειών του Σωκράτη Κόκκαλη κάνουν βουτιά στο Χρηματιστήριο. Με δήλωσή του αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη σε οποιουδήποτε είδους αξιόποινες πράξεις.
2002: Το διαστημικό εξερευνητικό όχημα των ΗΠΑ «Αρειανή Οδύσσεια 2001» ξεκινά τη χαρτογράφηση της επιφάνειας του πλανήτη Άρη.
2004: Η οικογένεια του Τζόνι Κας απαγορεύει να χρησιμοποιηθεί το τραγούδι του Ring of Fire σε διαφήμιση για ανακουφιστικά αιμορροΐδων. Η κόρη του Ροζάνα υποστηρίζει εκ μέρους της οικογένειας ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει τον εξευτελισμό του τραγουδιού.
2006: Η μεγαλύτερη ανοιχτή συναυλία όλων των εποχών λαμβάνει χώρα από τους Rolling Stones στην παραλία Κοπακαμπάνα του Ρίο. Την παρακολουθούν 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι.
2008: Κατατίθεται η συμβιβαστική πρόταση Νίμιτς, που προβλέπει διπλή σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ. Επεισόδια νεαρών σημειώνονται έξω από τον ελληνική διπλωματική αποστολή στα Σκόπια.
2008: Ο Φιντέλ Κάστρο αποχωρεί από την ηγεσία της Κούβας, έπειτα από μισό αιώνα στην εξουσία.
2008: Η τιμή του πετρελαίου σημειώνει νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς κλείνει για πρώτη φορά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι (100,01 δολ.).
2008: Δύο άλμπουμ των Oasis ανακηρύσσονται ως τα κορυφαία όλων των εποχών σε ψηφοφορία στην οποία πήραν μέρος 11.000 αναγνώστες του αγγλικού περιοδικού Q. Πρόκειται για τα άλμπουμ Definitely Maybe και (What's the Story) Morning Glory. Στη τρίτη θέση βρίσκεται το OK Computer των Radiohead, στην τέταρτη το Revolver των Beatles και στην πέμπτη το ομώνυμο ντεμπούτο άλμπουμ των Stone Roses.
2009: Ο αριθμός αυτών που έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικά δυστυχήματα μειώθηκε σε 502 το 2008 έναντι 692 το 2007, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα αεροπορικά δυστυχήματα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (IATA).
2010: Η Μαίρη Μακίλοκ γίνεται η πρώτη Αγία της Αυστραλίας, μετά την επίσημη έγκριση του Βατικανού.
2010: 41 άνθρωποι σκοτώνονται και άλλοι 75 τραυματίζονται από κατάρρευση μιναρέ στο Μαρόκο στην πόλη Μέκνες, νότια του Ραμπάτ.
2010: Το στοιχείο με ατομικό αριθμό 112 λαμβάνει επίσημα την ονομασία κοπερνίκιο και το σύμβολο Cn, κατά την 537η επέτειο των γενεθλίων του Κοπέρνικου.

Γεννήσεις

1473: Μικολάι Κόπερνικ, Νικόλαος Κοπέρνικος η ελληνική εκδοχή του ονόματός του, πολωνός αστρονόμος, που εισηγήθηκε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος. (Θαν. 24/5/1543)
1743: Λουίτζι Μποκερίνι, ιταλός συνθέτης. (Θαν. 28/5/1805)
1876: Κονσταντίν Μπρανκούζι, γαλλορουμάνος γλύπτης, από τους εισηγητές της μοντέρνας γλυπτικής. (Θαν. 16/3/1957)
1896: Αντρέ Μπρετόν, γάλλος σουρεαλιστής ποιητής, που έγραψε και το «Μανιφέστο του Σουρεαλισμού». (Θαν. 28/9/1966)
1917: Κάρσον Μακάλερς, φιλολογικό ψευδώνυμο της Λούλα Κάρσον Σμιθ, αμερικανίδα συγγραφέας. (Θαν. 29/9/1967)
1924: Ντέιβιντ Μπρόνσταϊν, ουκρανός «γρανμάστερ», ένας από τους μεγαλύτερους σκακιστές του κόσμου, που δεν κατάφερε όμως να κατακτήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. (Θαν. 5/12/2006)
1924: Λι Μάρβιν, αμερικανός ηθοποιός. (Θαν. 29/8/1987)
1926: Γκιόργκι Κούρταγκ, ούγγρος συνθέτης.
1928: Νίκολας Χάγιεκ, λιβανέζος επιχειρηματίας, ιδρυτής της ωρολογοποιίας Swatch. (Θαν. 28/6/2010)
1930: Τζον Φρανκενχάιμερ, αμερικανός σκηνοθέτης. (Ο Βαρυποινίτης του Αλκατράζ, Επτά μέρες του Μαΐου) (Θαν. 6/7/2002)
1940: Σμόκι Ρόμπινσον, τραγουδιστής της σόουλ.
1946: Κάρεν Σίλκγουντ, αμερικανίδα ακτιβίστρια κατά των πυρηνικών. (« Η Εξαφάνιση της Κάρεν Σιλκγουντ», 1984) (Θαν. 13/11/1974)
1948: Τόνι Αϊόμι, βρετανός κιθαρίστας του χέβι μέταλ.
1948: Πιμ Φορτάιν, ηγέτης της λαϊκιστικής ακροδεξιάς στην Ολλανδία. (Θαν. 6/5/2002)
1948: Μαρκ Έντις, αμερικανός μπασίστας και κιθαρίστας, μέλος των συγκροτημάτων Spirit και Heart.
1949: Έντι Χάρντιν, άγγλος πιανίστας και συνθέτης, που αντικατέστησε τον Στιβ Γουίνγουντ στους Spencer Davis Group.
1950: Άντι Πάουελ, άγγλος κιθαρίστας, ιδρυτικό μέλος των Wishbone Ash.
1952: Άμι Ταν, κινεζικής καταγωγής αμερικανίδα πεζογράφος.
1953: Μάσιμο Τροΐζι, ιταλός ηθοποιός. (Θαν. 4/6/1994)
1953: Ατίλιο Μπέτεγκα, ιταλός ραλίστας. (Θαν. 2/5/1985)
1954: Σόκρατες (Μπραζιλέιρο Σαμπάιο ντε Σούζα Βιέιρα ντε Ολιβέιρα), βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής. (Θαν. 4/12/2011)
1957: Φάλκο, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γιόχαν Χέλτζελ, αυστριακός τραγουδιστής της ποπ και της ροκ. (Der Kommissar) (Θαν. 6/2/1998)
1961: Τζάστιν Φάσανου, άγγλος ποδοσφαιριστής, με καταγωγή από τη Νιγηρία. Από το 1988 έως το 1997 άλλαξε 18 ομάδες σε Αγγλία, ΗΠΑ και Καναδά. Υπήρξε από τους πρώτους ποδοσφαιριστές που αποκάλυψε ότι ήταν ομοφυλόφιλος και ο πρώτος μαύρος ποδοσφαιριστής που η μετεγγραφή του κόστισε πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες. (Θαν. 2/5/1998)
1963: Seal, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Σιλ Χένρι Ολουσεγκούν Ολιμίντε Σάμουελ, βρετανονιγηριανός σόουλμαν.
1967: Μπενίσιο Ντελ Τόρο, πορτορικανός ηθοποιός.
1978: Μιχάλης Κωνσταντίνου, κύπριος διεθνής ποδοσφαιριστής.
1980: Σπύρος Γιαννιώτης, πρωταθλητής της κολύμβησης.

Θάνατοι

1605: Οράτσιο Βέκι, ιταλός συνθέτης της ύστερης Αναγέννησης. (Γεν. 6/12/1550)
1837: Γκέοργκ Μπίχνερ, γερμανός ρομαντικός θεατρικός συγγραφέας. («Βότσεκ», «Νταντόν») (Γεν. 17/10/1813)
1880: Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, ζωγράφος, που φιλοτέχνησε το θόλο του αμερικάνικου Καπιτωλίου. (Γεν. 26/7/1805)
1894: Φρανθίσκο Ασένχο Μπαρμπιέρι, ισπανός συνθέτης. (Γεν. 3/8/1823)
1897: Σαρλ Μπλοντέν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ζαν Φρανσουά Γκραβελε, γάλλος ακροβάτης. Τα σχοινοβατικά του στους καταρράκτες του Νιαγάρα άφησαν εποχή. (Γεν. 28/2/1824)
1916: Ερνστ Μαχ, αυστριακός φυσικός και φιλόσοφος, με σημαντικό έργο στην οπτική και τη μηχανική. Το επώνυμό του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της υπερηχητικής ταχύτητας. (Γεν. 18/2/1838)
1923: Χερόνιμο Χιμένεθ, ισπανός συνθέτης (Γεν. 10/10/1854)
1951: Αντρέ Ζιντ, γάλλος νομπελίστας συγγραφέας. (Γεν. 22/11/1869)
1952: Κνουτ Χάμσουν, ψευδώνυμο του Κνουντ Πέντερσεν, νορβηγός μυθιστοριογράφος. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1920. («Η Πείνα») (Γεν. 4/8/1859)
1962: Γεώργιος Παπανικαλάου, γιατρός και ερευνητής, εφευρέτης του γνωστού Τεστ Παπ. (Γεν. 13/5/1883)
1964: Γιώργος Καλαφάτης, υποναύαρχος του Υγειονομικού, ιδρυτής του Παναθηναϊκού. (Γεν. 1890)
1970: Χριστόφορος Νέζερ, έλληνας ηθοποιός. (Γεν. 1887)
1972: Λι Μόργκαν, αμερικανός τρομπετίστας της τζαζ. (Γεν. 10/7/1938)
1973: Κώστας Νεγρεπόντης, διεθνής ποδοσφαιριστής και προπονητής της ΑΕΚ. (Γεν. 1897)
1975: Λουίτζι Νταλαπίκολα, ιταλός συνθέτης, που έγραψε στο δωδεκαφθογγικό μουσικό ιδίωμα. (Γεν. 3/2/1904)
1979: Λυκούργος Μαρκέας, συνθέτης ελαφράς μουσικής και μαέστρος.
1980: Μπον Σκοτ, αυστραλός τραγουδιστής και κιθαρίστας των AC/DC. (Γεν. 9/7/1946)
1994: Ντέρεκ Τζάρμαν, άγγλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Γεν. 31/1/1942)
1997: Ντεγκ Ξιάο Πινγκ, κινέζος κομμουνιστής ηγέτης. (Γεν. 22/8/1904)
2001: Στάνλεϊ Κράμερ, αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών. (Γεν. 29/9/1913)
2008: Νατάλια Μπεσμέρτνοβα, ρωσίδα χορεύτρια των Μπολσόι. Στη δεκαετία του '60 ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αστέρια του Μπολσόι, το οποίο δεν εγκατέλειψε ποτέ, παρά μόνο το 1995, οπότε και έκλεισε την καριέρα της. (Γεν. 19/7/1941)
 
ΠΗΓΗ:  http://www.sansimera.gr/almanac/full/1902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου