Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Η ΚΟΠΩΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Η κεντρική κόπωση -που είναι γνωστή εδώ και 80 χρόνια- αντί να επηρεάζει τους μυς, χτυπά στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.
Δεν μπορούμε να πάρουμε τα πόδια μας από την κούραση?  αυτό μας συμβαίνει όταν «κουράζεται» ο εγκέφαλός μας.  

Συμπτώματα όπως οι μυϊκοί πόνοι, η εφίδρωση και το κοκκίνισμα προσώπου δείχνουν ότι ο εγκέφαλός μας «κουράστηκε»

Η  κεντρική κόπωση οφείλεται σε πλεόνασμα σεροτονίνης, λένε οι ερευνητές


Ο επικεφαλής της έρευνας, αναπληρωτής καθηγητής Jean-Francois Perrier, από το ερευνητικό εργαστήριο Νευροεπιστημών και Φαρμακολογίας,  εξηγεί πως «είναι 
γνωστό, ότι απελευθερώνεται σεροτονίνη (νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου) όταν ασκούμαστε και μάλιστα μας βοηθάει για να συνεχίσουμε την άσκηση. 

Ωστόσο, η απάντηση για το ρόλο που παίζει η ουσία -σε σχέση με το γεγονός ότι αισθανόμαστε πολύ εξαντλημένοι για να συνεχίσουμε την άσκηση- μας διαφεύγει εδώ και χρόνια. Δηλαδή, η σεροτονίνη λειτουργεί σαν ένας επιταχυντής, αλλά επίσης και σαν φρένο όταν υπάρχει πλεόνασμα της παραγωγής της»
Το πλεόνασμα σεροτονίνης ενεργοποιεί ένα μηχανισμό πέδησης στον εγκέφαλο.
Οι επιστήμονες χαρτογραφούν τον μηχανισμό που συμβάλλει στην κεντρική κόπωση.
Κατά την κεντρική κόπωση εκδηλώνεται αδυναμία στη μεταφορά του διεγερτικού σήματος από τον εγκέφαλο προς το μυ.
Με πειράματα και μετρήσεις διαπιστώνουν πως ο εγκέφαλος στέλνει ανεπαρκή σήματα στους μυς και αυτό σημαίνει πως δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε την άσκηση.

Τα ευρήματα, θα βοηθήσουν σε μακροπρόθεσμη βάση, να παραχθούν φάρμακα για παθήσεις όπως η εγκεφαλική παράλυση.

Ο εγκέφαλος επικοινωνεί με τους μύες με τη βοήθεια κινητικών νευρώνων και σε αρκετές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εγκεφαλικής παράλυσης, αυτοί οι κινητήριοι νευρώνες εμφανίζονται υπερδραστήριοι.

Η νέα ανακάλυψη μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην εξεύρεση τρόπων για τον έλεγχο της σεροτονίνης, δηλαδή , εάν το πλεόνασμα σεροτονίνης προκαλεί ενεργοποίηση ή συμβάλλει στην κεντρική κόπωση»

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα (SSRI), εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης όπως για παράδειγμα το Prozac (φλουοξετίνη), ενδεχομένως να δίνουν την εξήγηση γιατί εκείνοι που παίρνουν αυτά τα φάρμακα συχνά αισθάνονται πιο κουρασμένοι, και γίνονται πιο αδέξιοι από τους άλλους ανθρώπους.Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Scientists.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου