Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΠΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ : ΟΤΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΤΩΝ ΚΛΕΠΤΩΝ ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΗΠΩΣ ΚΑΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ;

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις του κουρέματος του Ελληνικού χρέους



Ο κύβος ερρίφθη και η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους είναι προ των πυλών. Ποιες θα είναι όμως οι συνέπειες;
Το πόσο επίπονο θα είναι ένα κούρεμα της τάξεις άνω των 50% εξαρτάται κυρίως από το αν θα υπάρξει χρηματοδότηση προς την Ελληνική οικονομία και τις τράπεζες από την ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Το καλό της ιστορίας είναι ότι με το «κούρεμα» μειώνεται η αξία του χρέους. Δυστυχώς όμως υπάρχουν και οι αρνητικές συνέπειες, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:
Πρώτον, το ποσοστό του haircut μεταφράζεται σε αντίστοιχη ζημία των ομολογιούχων, δηλαδή των τραπεζών, των ασφαλιστικών ταμείων και εταιριών και των ιδιωτικών και θεσμικών επενδυτών.
Δεύτερον, η μείωση της αξίας των ομολόγων για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες. Η μείωση της αξίας των ομολόγων σημαίνει μειωμένα έσοδα από τόκους. Όταν οι ροές των χρημάτων μειωθούν, θα πρέπει η διαφορά να καλυφθεί είτε με αύξηση του κεφαλαίου είτε με δανεισμό. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Επίσης, ομόλογα μειωμένης αξίας σημαίνει μικρότερες εγγυήσεις για δανεισμό. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ένα κούρεμα της τάξης άνω των 50% για τις Ελληνικές τράπεζες σημαίνει ζημιές πάνω από 25 δις. Οι απώλειες αυτές είναι πολύ μεγάλες για να απορροφηθούν από τις ελληνικές τράπεζες χωρίς επιπλέον στήριξη.
Τρίτον, οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων, με το ποσοστό του κουρέματος να ξεπερνάει το 50%, ξεπερνούν τα 10 δις.
Τέταρτον, προκαλούνται ζημιές στις ξένες τράπεζες και στους ξένους επενδυτές που κατέχουν Ελληνικά ομόλογα. Οι ζημιές αυτές υπολογίζονται στα 25 δις ευρώ μόνο για τις Ευρωπαϊκές τράπεζες
Πέμπτον, η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα κατέχει περίπου 96 δις ευρώ. Επομένως θα σημειώσει ζημιές ύψους 48 δις ευρώ με συνέπεια την πρόκληση πιέσεων στο ευρώ και την ενίσχυση στις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη.
Έκτον, μετά το κούρεμα οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται πλέον τη χώρα με αποτέλεσμα η οικονομία να παραμένει εκτός αγορών. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να εκδώσει ομόλογα για να δανειστεί και να καλύψει τα ελλείμματά της.
Έβδομον, ο αποκλεισμός από τις αγορές σημαίνει οι δαπάνες του κράτους να μην ξεπερνούν τα έσοδά του. επομένως, απαιτούνται αιματηρές περικοπές που με τη σειρά τους θα επιφέρουν μείωση φορολογικών εσόδων και εκτίναξη της ανεργίας. Συνεπώς, τα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να είναι πολλαπλάσια του ελλείμματος που υπήρχε πριν το κούρεμα.
Αν όμως, υπάρξει χρηματοδότηση από ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ μετά το κούρεμα τα μέτρα λιτότητας θα είναι πιο ήπια, καθώς μέρος του ελλείμματος θα καλυφθεί από το πακέτο στήριξης.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου