Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Νηστεία και δίαιτα

Last updated on Νηστεία και δίαιταΔεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν τη νηστεία ως ένα μέσο φυσικής διατροφικής αποτοξίνωσης αλλά και για να χάσουν και κανένα κιλάκι. Για το πρώτο συμφωνούμε πλήρως. Για το δεύτερο όμως διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις. Κι αυτό καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι ο μέσος όρος των ανθρώπων που νηστεύουν, συνήθως παίρνουν βάρος.

Το γεγονός αυτό οφείλεται το ότι η έλλειψη πρωτεϊνούχων τροφών όπως τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, το αυγό, σε συνδυασμό με την κυριαρχία των υδατανθράκων στο νηστίσιμο διαιτολόγιο (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, λαδερά κ.α.), έχουν ως αποτέλεσμα να μην χορταίνουμε εύκολα. Παράλληλα, η υπερκατανάλωση λαδιού αλλά και λιπαρών γλυκών όπως ο χαλβάς και το ταχίνι, δεν διευκολύνουν τον έλεγχο του βάρους μας.
Αν ωστόσο είστε από εκείνους ή εκείνες που θέλετε να συνδυάσετε δίαιτα και νηστεία, ακολουθήστε ορισμένες πολύ χρήσιμες συμβουλές, όπως παραθέτονται παρακάτω.
– Ελέγξτε το λάδι που χρησιμοποιείται στα νηστίσιμα φαγητά.
Η περίσσεια λαδιού στα όσπρια, τα λαδερά, τις σαλάτες και γενικότερα στο νηστήσιμο τραπέζι μας δίνει πολλές θερμίδες. Μία με δύι κουταλιές της σούπας ανά μερίδα ή ανά σαλάτα είναι αρκετές.
– Χρησιμοποιείται ολικής αλέσεως προϊόντα αντί για απλά. Η παρουσία των φυτικών ινών στα ολικής αλέσεως τρόφιμα δημιουργεί γρηγορότερο και ευκολότερο κορεσμό.
– Χρησιμοποιείται περισσότερο τροφές όπως όσπρια, λαδερά αντί για σκέτα μακαρόνια στα κυρίως γεύματά σας, λόγω της περίσσειας των πρώτων σε φυτικές ίνες.
– Βάλτε τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες στο νηστίσιμο διαιτολόγιο.
Αυτές βοηθούν στο να μειώνουμε τις αυξομειώσεις του σακχάρου μας, οι οποίες ευθύνονται για την έλλειψη κορεσμού μετά από νηστήσιμα φαγητά. Τέτοιες είναι τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί, τα μανιτάρια, το φυτικό γάλα και τυρί (κυρίως σόγιας). Επίσης, συνδυασμοί όπως όσπρια με ρύζι (π.χ. φακόρυζο, ρεβιθόρυζο), σαλάτες με μανιτάρια και σουσάμι, ρύζι ή ζυμαρικά ή λαχανικά με θαλασσινά ή/και μανιτάρια (π.χ. ριζότο θαλασσινών, ριζότο με μανιτάρια, χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό, σουπιές με σπανάκι), αποτελούν εξαιρετικές επιλογές που μας προσφέρουν και κορεσμό και καλύπτουν ανάγκες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
– Προτιμάτε την κατανάλωση φρούτων ή χυμών στο μπλέντερ (μαζί με τις ίνες τους) σε σχέση με συσκευασμένους χυμούς ή στυμμένους ακόμη και αν είναι φρέσκοι.
– Επιλέγετε σνακ όπως παστέλι, ολικής αλέσεως παξιμάδι ή ολικής αλέσεως ψωμί ή ολικής αλέσεως κριτσίνια, τα οποία μπορείτε να συνοδεύετε με φυτικό – νηστήσιμο τυρί ή γάλα.

Πηγή: neadiatrofis.gr

ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου