Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ 18       Μετά από την επίσκεψή μας στην αρχαία βραχοπολιτεία της Πέτρας, αναχωρούμε την επόμενη μέρα για την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν. Πριν φτάσουμε, όμως, στο Αμμάν θα επισκεφτούμε το Ουάντι Ραμ, την πιο γοητευτική έρημο του κόσμου.

     Με το δικό μας λεωφορείο, φτάνουμε σ΄ ένα μέρος από όπου θα μεταφερθούμε στην έρημο με ειδικά οχήματα. Γύρω μας απλώνεται μια απέραντη έρημος με περίεργα βράχια και λαμπερή άμμο. 
Χωριστήκαμε σε ομάδες των τεσσάρων ή τριών ατόμων και επιβιβαστήκαμε στα οχήματα που περίμεναν τους επισκέπτες. Τα οχήματα αυτά ανήκουν σε ντόπιους κατοίκους, τους βεδουίνους, οι οποίοι κατοικούν σε σκηνές μέσα στην έρημο.

           Ξεκινάμε την περιήγησή μας στην έρημο, που ομολογουμένως ήταν μια πρωτόγνωρη και συναρπαστική εμπειρία για όλους μας, παρά την έντονη ζέστη που επικρατούσε εκεί. Το γραφικό αυτό  τοπίο της ερήμου συναρπάζει κάθε ταξιδιώτη. 
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας, παρατηρούσαμε τους μοναδικούς βραχώδεις σχεδιασμούς, που στέκονταν επιβλητικοί στα διάφορα μέρη της ερήμου. Οι βράχοι αυτοί είναι διαφόρων μεγεθών, άλλοι μικροί άλλοι μεγάλοι, που όλοι, όμως, έχουν τη δική τους ξεχωριστή ομορφιά. Πολλοί βράχοι σχηματίζουν διάφορα σχέδια  και δημιουργούν μια όμορφη εικόνα. Επίσης, εκτός από τα σχέδια, κάποιοι έχουν και ιδιαίτερους χρωματισμούς που τους κάνουν να ξεχωρίζουν. 

Πολύ εντυπωσιακή ήταν και η εικόνα της άμμου, η οποία με τις αποχρώσεις της λαμπύριζε στον ήλιο. Ενώ κινούμαστε μέσα στην έρημο, συναντούσαμε κι άλλα οχήματα που περνούσαν δίπλα μας και μετέφεραν ταξιδιώτες και επισκέπτες στο όμορφο αυτό μέρος.

       Σταματήσαμε για λίγο με τα οχήματα και πεζοί ανεβήκαμε σ΄ έναν ψηλό λόφο. Η ανάβαση στο μικρό λοφάκι δεν ήταν εύκολη, λόγω της άμμου. Προχωρούσαμε και περπατούσαμε γρήγορα, γιατί αισθανόμαστε την καυτή άμμο στα πόδια μας. Φτάνουμε στην κορυφή και αντικρίζουμε μια εντυπωσιακή εικόνα. Παντού γύρω μας αντικρίζαμε την έρημο με τα ξεχωριστά βράχια της και την λαμπερή άμμο. Εκεί ψηλά απολαύσαμε τη γαλήνη και την ηρεμία του θεσπέσιου τοπίου που απλωνόταν μπροστά μας. Σ΄ αυτό το μέρος υπήρχαν πολλοί ταξιδιώτες, που κι αυτοί είχαν σταματήσει για να απολαύσουν την ομορφιά του τοπίου. Αφού μείναμε στο ψηλό αυτό σημείο για αρκετή ώρα,  κατόπιν κατεβήκαμε για να συνεχίσουμε με τα οχήματά μας την υπόλοιπη διαδρομή μας μέσα στην έρημο.
       Στην υπόλοιπη διαδρομή μας παρατηρούσαμε και πάλι τα επιβλητικά βράχια που δεσπόζουν σ΄ όλη την έρημο. Εκτός από τα οχήματα που κινούνταν μέσα στην έρημο μεταφέροντας τους επισκέπτες, υπήρχαν και καμήλες, τις οποίες είχαν επιλέξει κάποιοι ταξιδιώτες για να περιηγηθούν στην έρημο. Βέβαια, οι καμήλες ήταν υπό την επίβλεψη των ντόπιων κατοίκων, των βεδουίνων, που γνώριζαν καλά την περιοχή. Έτσι, την ομορφιά του τοπίου που υπήρχε γύρω μας, συμπλήρωναν και τα ζώα αυτά, που υπομονετικά μετέφεραν τους ανθρώπους μέσα στην έρημο, αφού ως γνωστόν έχουν μεγάλη αντοχή σε μεγάλες θερμοκρασίες και στην έντονη ζέστη. Σε κάποια σημεία, όπου κατέβαιναν οι ταξιδιώτες, αυτές ξεκουράζονταν για να μπορέσουν να συνεχίσουν έπειτα την υπόλοιπη διαδρομή.

       Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας, παρατηρήσαμε κάποια βράχια που πάνω τους είχαν κάτι εντυπωσιακό. Υπήρχαν χαραγμένες θαυμάσιες βραχογραφίες πάνω σ΄ αυτά τα βράχια, που αποτελεί δείγμα πρωτόγονων καλλιτεχνικών σχεδιασμών και τεχνοτροπιών. Αυτές οι βραχογραφίες παριστάνουν ανθρώπινες μορφές, ενώ πολύ έντονες και ευδιάκριτες είναι και οι μορφές ζώων και, κυρίως, καμήλων. Προφανώς, οι μορφές και τα θέματα των συγκεκριμένων βραχογραφιών δείχνουν και φέρνουν στην επιφάνεια στοιχεία για το πώς ζούσαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής. Είναι πολύ πιθανό, να σχεδίαζαν  πάνω στα βράχια δραστηριότητες της καθημερινής τους ζωής.  Επίσης, φαίνονται και κάποιοι χαρακτήρες, σαν γράμματα, που αποδεικνύουν τη μακραίωνη ιστορία της περιοχής αλλά και ολόκληρης της χώρας. Κατεβήκαμε, λοιπόν, σ΄ αυτό το σημείο της ερήμου για να παρατηρήσουμε από κοντά τις ιστορικές και υπέροχες αυτές βραχογραφίες. Ήταν πολύ εντυπωσιακές και προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη η αντοχή τους στο χρόνο αλλά και η ιστορικότητά τους. 
        Ύστερα από αρκετή ώρα ταξιδιού μέσα στην έρημο, φτάνουμε σε ένα μέρος, όπου είχαν κατασκηνώσει βεδουίνοι. Σ΄ αυτό το σημείο της ερήμου είχαν στήσει μεγάλες σκηνές οι βεδουίνοι, όπου έκαναν στάση για ξεκούραση οι επισκέπτες και οι ταξιδιώτες της ερήμου. Οι σκηνές ήταν στημένες ακριβώς κάτω από τεράστια βράχια, μεγάλου ύψους, και ήταν σκεπασμένες με υφασμάτινο κάλυμμα, φτιαγμένο από μαλλί γίδας. Στην εμπρόσθια μεριά των σκηνών, οι βεδουίνοι είχαν χτίσει μια πέτρινη μάντρα. Εκτός από τις σκηνές τους, οι οποίες ήταν αρκετά μεγάλες, στον εξωτερικό χώρο πάνω στην άμμο είχαν τοποθετήσει υπαίθρια καθίσματα και τραπεζάκια που έδιναν μια πάρα πολύ όμορφη εικόνα κατά την άφιξη των ταξιδιωτών στο μέρος αυτό. Βέβαια, δεν ήταν εφικτό να καθίσει κανείς στα εξωτερικά αυτά καθίσματα για πολύ ώρα, λόγω της έντονης ηλιοφάνειας και της αφόρητης ζέστης που είχε σε όλη την έρημο.

       Στα βράχια που υπήρχαν δίπλα από τις σκηνές αυτές, παρατηρήσαμε λαξευμένες ανθρώπινες μορφές. Άνθρωποι που, πιθανόν, κατοικούσαν σ΄ αυτή την περιοχή πριν από πολλά χρόνια, είχαν σμιλεύσει πρόσωπα ανθρώπων με περίτεχνο και πρωτότυπο τρόπο για την εποχή εκείνη. Ίσως, αυτά τα πρόσωπα να αποτελούσαν γι΄ αυτούς τους ανθρώπους τις θεότητές τους, τις οποίες λάτρευαν.

       Αφού περιηγηθήκαμε για λίγο στον εξωτερικό αυτό χώρο, μπήκαμε μέσα στη σκηνή των βεδουίνων. Μας υποδέχτηκαν με πολλή αγάπη και ήταν πολύ φιλόξενοι. Η σκηνή τους ήταν πολύ μεγάλη κατά μήκος και υποδέχονταν όλους τους ταξιδιώτες που σταματούσαν εκεί. Γύρω γύρω από τη σκήνη υπήρχαν πολλά καθίσματα στρωμμένα με όμορφα καλύμματα, ενώ μπροστά από αυτά τα καθίσματα είχαν τοποθετήσει τραπεζάκια για τους επισκέπτες. Μόλις καθίσαμε, μας πρόσφεραν ένα ζεστό ρόφημα, το οποίο έφτιαχναν οι ίδιοι. Στο κέντρο της σκηνής υπήρχε μια εστία με φωτιά, όπου έκαιγαν λιγοστά ξύλα. Εκεί είχαν τοποθετήσει τα μαγειρικά τους σκεύη και το χρησιμοποιούσαν για να φτιάχνουν το φαγητό τους ή διατηρούσαν το ζεστό ρόφημα που προσέφεραν και σε μας. Σε ένα τραπέζι μέσα στη σκηνή, οι βεδουίνοι είχαν τοποθετήσει κάποια εμπορεύματα, γιά την απαραίτητη κερδοφόρα εκμετάλευση. Μείναμε για λίγη ώρα στη σκηνή και κατόπιν, αφού ευχαριστήσαμε τους βεδουίνους για την τόσο ζεστή φιλοξενία τους, επιβιβαστήκαμε στα οχήματά μας για να επιστρέψουμε στο σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε τη διαδρομή μας μέσα στην έρημο.


       Στο δρόμο της επιστροφής, θαυμάζαμε και πάλι τους μεγαλοπρεπείς βράχους με τους σπάνιους χρωματισμούς και τους ξεχωριστούς σχεδιασμούς τους. Φτάσαμε στο μέρος όπου βρισκόταν το λεωφορείο μας και, αφού ξεκουραστήκαμε από την πολύωρη διαδρομή, επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο μας για να συνεχίσουμε το δρόμο μας προς την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν. Ύστερα από αρκετή ώρα, με τη βοήθεια του Θεού, φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας στο Αμμάν για την απαραίτητη ξεκούρασή μας. Παρά τη σχετική κούραση της ημέρας και την έντονη ζέστη, μείναμε όλοι πολύ ευχαριστημένοι από τη σημερινό μας ταξίδι μέσα στην έρημο.