Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

ΕΚΦΡΑΣΙΣ ΜΟΝΑΧΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ 19 !!!


Ένα ρόφημα για να χάνεις 3 κιλά το μήνα!

Ένα-ρόφημα-για-να-χάνεις-3-κιλά-το-μήνα

Το ρόφημα που σήμερα σας προτείνουμε θα σας βοηθήσει όχι μόνο να χάσετε κιλά αλλά και να αποφύγετε την κατακράτηση υγρών στον οργανισμό σας. Σε συνδυασμό
Η παρασκευή του είναι πολύ απλή.
Σε ίσες ποσότητες κάντε ένα μίγμα από:

ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΤΙΝΑΞΑΝ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΠΑΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΔΙΚΗΘΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ

Πορφύρης Δ. /Σταφυλά Π. από Βρυξέλλες για pentapostagma.gr

Μετέδωσαν σήμερα το συριακό ραδιόφωνο Sham FM και το ειδησεογραφικό Dampress μια πολύ δυσάρεστη είδηση. Δυο αδέρφια σκοτώθηκαν από στοχευμένη επίθεση ισλαμιστών ανταρτών την ώρα που έβγαιναν από το σχολείο τους στην περιοχή Boshra της πόλης Daara(Δείτε εδώ τη φωτογραφία-Προσοχή είναι πολύ σκληρές εικόνες).

Μαθήματα Πίστης από διάσημο παίκτη του Αμερικανικού ποδοσφαίρου

μαθήματα-πίστης-από-διάσημο-παίκτη-του-αμερικανικού-ποδοσφαίρου 

Ίσως θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί όταν κρίνουμε έναν άνθρωπο, και να μην είμαστε προκατειλημμένοι ακόμη και εάν αυτός αποτελεί πρόσωπο της δημοσιότητας. Πολύ συχνά οι κρίσεις μας είναι άστοχες, και μας «απογοητεύουν οικτρά».

Η ΣΥΝΤΟΜΗ ΤΟΠΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΑΣ !

Οι Φωνές της Κόλασης, τα Καζάνια και οι Τιμωρίες του Θεού…


Αγαπητά αδέλφια το πολύ καλό blog  egolpio.wordpress.com μας έδωσε την αφορμή για έναν όμορφο διάλογο.  Όλα ξεκίνησαν από μία παλιά αναδημοσίευση με τίτλο: Ένα παράξενο περιστατικό… Φωνές απο την Κόλαση;;;, ο τίτλος θα μπορούσε από κάποιον «απρόσεχτο» αδελφό να χαρακτηριστεί «μπαρούφα», αν όμως τον δει πιο προσεκτικά

ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ;;;; ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ... ΑΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!!



Τήν λαϊκή παροιμία "καλύτερα να μάς ακούνε παρά νά μάς βλέπουνε"  θά είχε φαίνεται υπ΄ όψιν του ο Αρχιεπίσκοπος στήν τελευταία Ιερατική Σύνοδο τίς μέρες αυτές, κάνοντας μιά αυστηρή αυτοκριτική τών σχέσεων  μέ τον έξω κόσμο καί ρίχνοντας όλη τήν ευθύνη γι΄ αυτό στούς κληρικούς καί στούς ανθρώπους τής Εκκλησίας !. 

ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙΟΝ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Ὁ Ἅγιος Βλάσιος ὁ Ἱερομάρτυρας Ἀρχιεπίσκοπος Σεβαστείας


Ὁ Ἅγιος Βλάσιος ἔζησε στὰ χρόνια τοῦ αὐτοκράτορα Λικινίου (308 – 323 μ.Χ.). Σπούδασε ἰατρική, ἀλλὰ προσέφερε χωρὶ&sigmaf ...
περισσότερα...

Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΩΝ




Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΚΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΩΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ: ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι κάποιο θαύμα τού Αγίου Χαραλάμπου που συνέβη το 1944.
Στην νοτιοδυτική Πελοπόννησο, στην επαρχία Τριφυλίας, υπάρχει μία γραφική πόλις με 9.000 κατοίκους, τα Φιλιατρά. Πολιούχος της πόλεως είναι ο Αγιος Χα­ράλαμπος, και κάθε χρόνο στις 10 Φεβρουαρίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι προς τιμήν του, και κατεβαίνουν σ' αυ­τό και οι Φιλιατρινοί που μένουν στην Αθήνα.

ΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ... ΑΚΟΥΝΕ ;;;

Απίστευτες λεπτομέρειες από τη διοικητή της ομάδος SAT που αποβιβάστηκε στα Ίμια
 
    Ο επιτελικός πλοίαρχος (Deniz Kurmay Albay) Ali Türkşen, του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, δικάζεται στο 12ο Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης (İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinde) για συμμετοχή στο "Σχέδιο Κλωβός" ("Kafes Eylem Planı") και στο Σχέδιο Δολοφονίας Ναυάρχων ("Amirallere Suikast") με βάση τα οποία αξιωματικοί που ανήκαν κυρίως στο Πολεμικό Ναυτικό, θα πραγματοποιούσαν ένοπλες προβοκατόρικές ενέργειας, με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης Ερντογάν.

Τῶν οἰκιῶν ἡμῶν ἐμπιπραμένων ἡμεῖς ἄδωμεν: Πυρετώδεις προετοιμασίες γιά τό καρναβάλι στό κατεστραμμένο ἀπό τούς σεισμούς Ληξούρι!

Ἀδυνατοῦμε νά τό πιστέψουμε... Κι ὅμως εἶναι γεγονός! Τά σχόλια δικά σας...
καρναβαλική ἐπιτροπή στό Ληξούρι τρέχει σέ γοργούς ρυθμούς γιά τήν ὀργάνωση ἀλλά καί γιά τήν δομή πού θά ἔχει τό φετινό Καρναβάλι. Νά θυμίσουμε ὅτι φέτος οἱ ἐκδηλώσεις ξεκινοῦν ἀπό τίς 13 Φεβρουαρίου (τσικνοπέμπτη),

Ομολογία Εβραίου μεγαλοτραπεζίτη: «Διαλύουμε τα έθνη για να τα ενώσουμε γύρω μας»

lya_otto_h_kahn 
Στο βιβλίο του Geneva Versus Peace” («Γενεύη Εναντίον Ειρήνης») του 1937, ο Comte de Saint Aulaire, (1866-1954), Γάλλος πρεσβευτής στο Λονδίνο μεταξύ 1920-24, υπενθυμίζει μια συνομιλία που είχε σε ένα δείπνο με τον Εβραίο Διευθυντή της τράπεζας Kuhn Loeb, Otto Kahn, (1867 – 1934), (φώτο) η οποία έλαβε χώρα λίγο μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Άγιος Πορφύριος: Μέσα στην Εκκλησία, πρεπει να προσευχόμαστε για όλους!!!

Άγιος Πορφύριος 

Το σπουδαίο είναι να μπούμε στην Εκκλησία. Να ενωθούμε με τους συνανθρώπους μας, με τις χαρές και τις λύπες όλων. Να τους νιώθουμε δικούς μας, να προσευχόμαστε για όλους, να πονάμε για την σωτηρία τους, να ξεχνάμε τους εαυτούς μας. Να κάνομε το παν γι’ αυτούς, όπως ο Χριστός για μας.

7 αντιγηραντικές υπερ-τροφές που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει!

 7 αντιγηραντικές υπερ-τροφές που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει! 

Το γήρας είναι μία φυσική διαδικασία, στην οποία προσπαθούμε με κάθε τρόπο να παρέμβουμε. Κι αν ισχύει το ρητό «είμαστε ό,τι τρώμε» πρέπει να ισχύει και ότι η κακή διατροφή επιβαρύνει την υγεία, καθώς και την εμφάνιση…
Φυσικά, δεν υπάρχουν τροφές που σβήνουν τις ρυτίδες και ανασηκώνουν τα ζυγωματικά, όμως η υγιεινή διατροφή εν γένει και ορισμένες «υπερ-τροφές»

75.000.000 ΔΟΛΛΑΡΙΑ ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΜΟΝΑΧΕΣ ΤΗΣ ΜΑΑΛΟΥΛΑ

1796599_559303167498662_741696924_n 

Βρυξέλλες , Δ. Πορφύρης , Π. Σταφυλά
Το λιβανέζικο τηλεοπτικό κανάλι OTV (7/02/14) αποκαλύπτει ότι το Πατριαρχείο Αντιοχείας είχε δεχθεί  μήνυμα από τον ηγετικά στελέχη της Jabhad al Nosra (Μέτωπο της Νίκης) που διοικείται από τον Abou Bara al – Shami. Τον ειδοποιούσε ότι εντός 3 ημερών

ΝΑ ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ! Διαμαντοπούλου & Αβραμόπουλος παρουσιάζουν τη Λέσχη Bilderberg!

Δείτε τι έλεγαν η κα Διαμαντοπούλου και ο κος Αβραμόπουλος στο “SKAI YouTube Debate” το 2007!
Δέχονται ερωτήσεις από τη δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ για την συμμετοχή τους στη Λέσχη Bilderberg.

Δείτε το βίντεο:ΕΔΩ

Πηγή: Το Έξυπνο – toexipno.blogspot.com

ΠΗΓΗ:http://www.pentapostagma.gr/2014/02/%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B1%CF%83-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%BF.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+pentapostagma+%28%CE%A0%CE%95%CE%9D%CE%A4%CE%91%CE%A0%CE%9F%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%93%CE%9C%CE%91%29

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Τι φοβάται αυτό το λιοντάρι και … κρεμάστηκε στο δέντρο;

xb8a3e7eb859e45df8c506444ff5dec99_L.jpg.pagespeed.ic.HTzqOGpkCD
Τι φοβάται αυτό το λιοντάρι και … κρεμάστηκε στο δέντρο; Απίστευτο και όμως αληθινό!
Βγήκε η.. γάτα από μέσα του και αυτό το λιοντάρι μόλις είδε έναν ελέφαντα το έβαλε στα πόδια.
ΤΡΙΤΗ  11  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  2014

ΑΝΑΓΝΩΣΜΑΤΑ

Πιπεράτο «άδειασμα» του κ Σαμαρά από την Εurostat!

eurostat 

Γράφει ο καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Διαβάζω στην ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ τις δηλώσεις του Διευθυντή της Eurostat
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/763517
ο οποίος ουσιαστικά στην συνέντευξή του σε Γερμανική εφημερίδα όχι μόνο «αδειάζει» αλλά, κυριολεκτικά, «ξεμπροστιάζει» τον κ Σαμαρά (και φυσικά ολάκερη την Ελληνική Κυβέρνηση) και, ειλικρινά, δεν μένω απλά άφωνος αλλά αποσβολωμένος!…

Ο Γέροντας Στέφανος Σέρβος για τους έσχατους καιρούς

Γέροντας Στέφανος Σέρβος 

Ο Γέροντας Στέφανος Σέρβος (ή Στέφανος ο Καρουλίτης) ήταν μια πολύ σημαίνουσα προσωπικότητα της Ορθοδοξίας, που έζησε επί μισό αιώνα στο Άγιο Όρος. Στη διάρκεια αυτών των δεκαετιών, ο μοναχός αυτός διακρίθηκε για τις διδακτικές του αρετές, την ικανότητά του να μεταδίδει την ορθόδοξη χριστιανική πίστη, αλλά και το ενδιαφέρον του για διάφορα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο.


Η αγάπη πληροφορεί

Γέροντας Παΐσιος 
Γέροντα, πώς θα δείξω αγάπη;
- Να δείξω αγάπη; Δεν το καταλαβαίνω. Αυτό είναι κάτι ψεύτικο, υποκριτικό. Να υπάρχη η αγάπη μέσα μας και να μας προδώση, ναι. Η αληθινή αγάπη πληροφορεί τον άλλον χωρίς εξωτερικές εκδηλώσεις. Αγάπη είναι να ακούσης με πόνο την στενοχώρια του άλλου. Αγάπη είναι κι ένα βλέμμα πονεμένο κι ένας λόγος που θα πης με πόνο στον άλλον, όταν αντιμετωπίζη κάποια δυσκολία.

Περί μετανοίας και θεραπείας της ψυχής

τριώδειο
Μιχαήλ Χούλη, Θεολόγου
Ο αυτό-δικαιωθείς Φαρισαίος και ο μετανοήσας Τελώνης
Αν ακούσουμε και μόνο τους τίτλους από τα δελτία ειδήσεων, αν και μόνο μια πρόχειρη ματιά ρίξουμε στις καθημερινές εφημερίδες, θα διαπιστώσουμε πως το κακό και η αμαρτία διαχέονται στον κόσμο με διάφορες μορφές: Επιθετικότητα, έχθρες, ζήλειες, φυλετικές διακρίσεις, φόνοι, πόλεμοι, αυτοκτονίες, οικολογικές καταστροφές κ.λπ.

Η ιστορική πορεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία

Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία 
Του Νίκου Θ. Υφαντή

Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανία καθόλη τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, ακόμη και στις αρχές του 21ου, αντιμετώπισε πλήθος προβλημάτων, τα οποία απείλησαν ακόμη και την υπόστασή της. Θλιβερά γεγονότα, διώξεις, κατατρεγμοί, φυλακίσεις, θάνατοι, αποσχηματισμοί, εξορίες ιερέων, με αποκορύφωμα την κατάργηση της θρησκείας, σημάδεψαν στον 20ο αιώνα την πορεία της Ορθοδοξίας στη γειτονική και συγγενική μας χώρα.

ΣΗΣ ΚΑΙ ΒΡΩΣΙΣ


ΣΗΣ  ΚΑΙ  ΒΡΩΣΙΣ
ΣΑΛΤΑΟΥΡΑΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ


          Στην παρούσα μελέτη θα ασχοληθούμε με ένα συχνό μεταφραστικό λάθος που γίνεται σε πολλές σύγχρονες αποδόσεις του αρχαίου κειμένου της Καινής Διαθήκης.
«Μὴ θησαυρίζετε ὑμῖν θησαυροὺς ἐπὶ τῆς γῆς, ὅπου σὴς καὶ βρῶσις ἀφανίζει, καὶ ὅπου κλέπται διορύσσουσι καὶ κλέπτουσι·  

ΘΑΥΜΑΣΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΩΝ, ΑΓΙΟΥ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΚΑΙ π. ΠΑΪΣΙΟΥ !!!


ΚΑ - ΤΑ - ΠΛΗ - ΚΤΙ - ΚΟ !!!

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο ΓΙΑΤΡΟΣ, Η ΚΗΔΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ

1Δεν πρέπει να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα!!!

Ένας γιατρός μπαίνει βιαστικός στο νοσοκομείο, αφού τον κάλεσαν για μια επείγουσα χειρουργική επέμβαση.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ


1Μετά το πρόσφατο ξέσπασμά του κατά τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, οπότε χαρακτήρισε το υπουργείο Παιδείας ως "υπουργείο απαιδείας και αθεϊας", ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος επανέρχεται με επιστολή του προς τον ίδιο τον υπουργό κ. Αρβανιτόπουλο.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής: 

ΡΕ, ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΒΑΣΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ;;;

FINANCIAL TIMES: " Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΘΑ ΠΑΡΕΙ 15%-20% ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ"


15Ποσοστά της τάξης του 15%-20% στις ευρωεκλογές του Μαϊου για τον Λαϊκό Σύνδεσμο, βλέπει ο Διεθνής Τύπος, και την ΝΔ να "κατρακυλάει" με μεγάλες πιθανότητες στην τρίτη θέση.
Θεωρούν πάντως δεδομένο ότι θα κοντραριστεί με τον Λαϊκό Σύνδεσμο

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ: ΑΝ ΜΙΜΕΙΣΑΙ ΤΟΝ ΦΑΡΙΣΑΙΟ, ΦΥΓΕ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ


1"Οι άγιες εορτές του Τριωδίου και μάλιστα τα Άγια Πάθη και η Ανάστασις του Θείου Λυτρωτού μας Ιησού Χριστού να ενισχύσουν την αγία θεοπαράδοτη πίστι μας" καλεί σε εγκύκλιό του για την έναρξη το Τριωδίου ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ. 
Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής: 

ΕΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ, ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΤΡΟΠΗ, ΝΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ !!!

Έκκληση στους κατοίκους Ληξουρίου και Πατρών: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ

 Αλλοίμονο!!! Ο Χριστός ως...άρμα καρνάβαλου, στην σεισμόπληκτη πόλη του Ληξουρίου (φωτογραφία από την περσινή «παρέλαση)!!!
Βλέπουμε όλοι τι γίνεται στην Κεφαλονιά με τους συνεχείς σεισμούς. Ιδιαίτερα χτυπημένη είναι η όμορφη πόλη του Ληξουρίου. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατοίκους του και την ευχή να βοηθήσει ο Θεός να μην έχουμε άλλες καταστροφές.

Θυμάστε την Όλγα Κεφαλογιάννη, που πήγε με ντεκολτέ στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο; Θαυμάστε την τώρα, πώς ντύθηκε σε επίσκεψή της στη Σαουδική Αραβία!


Για όσους ξέχασαν, ιδού η αλήστου μνήμης εμφάνιση της υπουργού κατά τη συνάντησή της με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Τουρκία:


Καμαρώστε την τώρα πόσο...μαζεύτηκε, μόλις πάτησε το πόδι της στη Σαουδική Αραβία:

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ, ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟΝ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙ Η ΕΥΘΥΤΗΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΤΟΥ !!!

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤA ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤA ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΕΒ. ΜΗΤΡ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ

Συνταχθέν ὑπό τῶν διαχειριστῶν τοῦ ἱστολογίου κατάνυξις*

Σύμφωνα μέ τή διακήρυξη τῶν τεσσάρων Πατριαρχῶν τό 1848, «παρ΄ἡμῖν οὔτε Πατριάρχαι οὔτε Σύνοδοι ἐδυνήθησάν ποτέ εἰσαγαγεῖν νέα, διότι ὁ ὑπερασπιστής τῆς θρησκείας ἐστίν αὐτό τό σῶμα τῆς Ἐκκλησίας, ἤτοι αὐτός ὁ λαός, ὅστις ἐθέλει τό θρήσκευμα αὐτοῦ αἰωνίως ἀμετάβλητον καί ὁμοειδές τῶ τῶν Πατέρων αὐτοῦ»[1].

Τριώδιο - Επιφανίου Ι. Θεοδωροπούλου




          Το Εκκλησιαστικόν μας Έτος περιλαμβάνει όχι μόνον ακινήτους εορτάς, ως π.χ. του Μ. Βασιλείου (την 1ην Ιανουαρίου) ή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (την 15ην Αυγούστου) ή των Χριστουγέννων (την 25ην Δεκεμβρίου) κ.λ.π., αλλά και κινητάς, δηλαδή εορτάς αι οποίαι δεν εορτάζονται εις ωρισμένην και σταθεράν ημερομηνίαν, αλλ’ εις διαφόρους καθ’ έκαστον έτος ημερομηνίας. Τούτο γίνεται διότι όλος ο κύκλος των εορτών αυτών εξαρτάται από το Άγιον Πάσχα. Αλλά το Πάσχα είνε κινητή εορτή. Η Εκκλησία μας ώρισε, δια της Α’ Οικουμένης Συνόδου, να εορτάζεται την πρώτην Κυριακήν μετά την πανσέληνον της εαρινής ισημερίας. («Ισημερία» λέγεται το χρονικό σημείον κατά το οποίον η ημέρα είνε ίση με την νύκτα. Ισημερίας έχομεν δύο: Μίαν την