Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013



ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

ΤΟΥ  ΝΙΚΟΛ.  ΒΟΪΝΕΣΚΟΥ

Ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ είχε περάσει βαριές ασθένειες και πολλούς σωματικούς πόνους, που αντιμετώπισε με αξιομίμητη υπομονή, ελπίδα, ευχαριστία και δοξολογία προς τον Άγιο Τριαδικό Θεό μας. Έτσι από την πείρα του μας άφησε κάποιες σοφές και διδακτικές συμβουλές για τις ασθένειες. Ας τις προσέξουμε για να ωφεληθούμε και να σηκώνουμε και εμείς αγόγγυστα και δοξολογικά τις ασθένειες και τους πόνους, που επιτρέπει ο Χριστός προς καταρτισμό μας και προς σωτηρίας μας.   
Το  σώμα είναι δούλος της ψυχής. Η ψυχή είναι η βασίλισσα. Συχνά επιτρέπει η ευσπλαχνία του Θεού να κατατρύχεται το σώμα από ασθένειες. Με τον τρόπο αυτό αποδυναμώνονται τα πάθη και ο άνθρωπος συνέρχεται. Μερικές φορές όμως η ίδια ασθένεια του σώματος προέρχεται από τα πάθη.
Κατά τον Μέγα Βασίλειο αν απομακρύνουμε την αμαρτία, θα λείψουν και οι ασθένειες: «Από πού προέρχονται οι ασθένειες; Από πού οι σωματικές βλάβες; Ο Κύριος έπλασε το σώμα, αλλά όχι την ασθένεια. Την ψυχή, αλλά όχι την αμαρτία. Τι είναι πιο ωφέλιμο και πιο αναγκαίο απ’ όλα; Η ένωση με τον Θεό και η κοινωνία μαζί Του διά της αγάπης. Αν χάσουμε αυτή την αγάπη, απομακρυνόμαστε από κοντά Του κι έτσι πέφτουμε σε ποικίλες ασθένειες».
Αν υπομένεις την ασθένεια με ευχαριστία, γίνεται εκείνη για σένα αφορμή στεφάνων.
Ένας στάρετς, ο οποίος υπέφερε από υδρωπικία, έλεγε στους αδελφούς που πήγαιναν να τον περιποιηθούν: «Πατέρες, εύχεσθε, ώστε να μην προσβάλει παρόμοια ασθένεια την ψυχή μου. Όσο για την σωματική ασθένεια, παρακαλώ τον Θεό να μη με θεραπεύσει αμέσως, διότι «ει και ο έξω ημών άνθρωπος διαφθείρεται, αλλ’ ο έσωθεν ανακαινούται».(Β΄ Κορ. δ΄ 16)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου