Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Το Κατοχικό Δάνειο, οι Πολεμικές Αποζημιώσεις και οι Μάου Μάου






Το 2009, τέσσερεις γηραιοί Κενυάτες έγειραν αγωγή κατά της Βρετανικής κυβέρνησης για τον βασανισμό τους από την Βρετανική αποικιακή διοίκηση κατά την διάρκεια της εξέγερσης των Μάου Μάου την περίοδο 1952-1963. Ακολούθησαν πάνω από 5 000 πρόσθετες αγωγές.
Αφού έγινε φανερό ότι η απόφαση του Βρετανικού δικαστηρίου θα ήταν καταδικαστική, πριν από λίγες ημέρες ( 6 Ιουνίου 2013), η Βρετανική κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη και δέχθηκε να πληρώσει 23,5 εκατομμύρια ευρώ σαν αποζημίωση σε 5 228 Κενυάτες.

Αυτή η απόφαση είναι ένα μεγάλο ορόσημο στον αγώνα για την απόδοση δικαιοσύνης σε διεθνές επίπεδο. Είναι καιρός η Γερμανία να εγκαταλείψει το επιχείρημα ότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από το 1946, και να αναλάβει ουσιαστική ευθύνη για τα εγκλήματα της Γερμανικής κατοχής πληρώνοντας στην Ελλάδα το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις.

Παρακαλώ, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα
http://www.greece.org/blogs/wwii/
και υπογράψετε το Αίτημα του Φόρουμ Έλληνες Καθηγητές Πανεπιστημίου και Διδάκτορες που ζητά από την Γερμανική Κυβέρνηση να πληρώσει το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις, που έχουν επιδικασθεί στην Ελλάδα από διεθνείς συμφωνίες. Το Αίτημα έχει ήδη συγκεντρώσει πάνω από 195 000 υπογραφές.

Κώστας Τζάνος, Δρ Πυρηνικής Τεχνολογίας


Για το Φόρουμ Έλληνες Καθηγητές Πανεπιστημίου και Διδάκτορες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου