Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΚΑΥΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ


1Μέχρι το καλοκαίρι ρυθμίζεται νομοθετικά το θέμα της αποτέφρωσης των νεκρών, αφού έπειτα από πολλά χρόνια συζητήσεων, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών αναμένεται να προωθήσουν πριν τις θερινές διακοπές το επίμαχο νομοσχέδιο για συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής.

Εάν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ψηφιστεί, θα προσφέρεται η δυνατότητα από μέρους του κράτους ικανοποίησης του αναφαίρετου δικαιώματος για διάθεση της σορού κατά το δοκούν σε Κύπριους, αλλά κυρίως σε αλλοδαπούς, που η θρησκεία ή η κουλτούρα τους επιβάλλει την καύση νεκρών.

Κατά τη συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής αναφέρθηκε ότι η Κύπρος είναι από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που δεν έχει νομοθεσία για τη λειτουργία αποτεφρωτήρων για καύση των νεκρών.

Το πολυσυζητημένο θέμα χρονολογείται από το 2006, όταν μετά από πολλά παράπονα, κυρίως αλλοδαπών και μη Χριστιανών Ορθοδόξων που διαμένουν στην Κύπρο, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση ειδικής επιτροπής, με σκοπό την απαραίτητη ρύθμιση νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι η Εκκλησία της Κύπρου τάχθηκε στο παρελθόν εναντίον της αποτέφρωσης των νεκρών, αποτελώντας εμπόδιο στην προώθηση του νομοσχεδίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Γιάννος Λαμάρης είπε πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την παροχή δικαιώματος στους ανθρώπους όταν είναι εν ζωή να προεπιλέξουν κατά πόσο θα αποτεφρωθεί το σώμα τους μετά θάνατο.

Εξήγησε ότι η καύση των νεκρών θα γίνεται από ειδικά κέντρα αποτέφρωσης και πρόσθεσε πως κατά τη συζήτηση τέθηκαν εισηγήσεις όπως τα ειδικά κέντρα λειτουργούν υπό την ευθύνη του κράτους.

Για το θέμα θα ζητηθούν και
οι απόψεις της Εκκλησίας, η οποία, παρόλο που κλήθηκε στη σημερινή συνεδρία, δεν παρευρέθηκε. 

ΠΗΓΗ:   http://www.agioritikovima.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=22970:tin-teliki-euth&catid=99:nea&Itemid=369 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου