Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ο Μητροπολίτης Πρεβέζης Μελέτιος σημάδεψε την εποχή μας
  
 
του Σεβ. Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε Σεραφείμ Κυκκώτη
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Πρεβέζης κυρός Μελέτιος αποτελεί μια μεγάλη εκκλησιαστική μορφή όχι μόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά ολόκληρης της Ορθοδοξίας και της Ιστορίας του Χριστιανισμού, με το μεγαλείο του πατερικού του λόγου, με τη βίωση των θείων εντολών του Χριστού και γενικώτερα με την αγιότητα του βίου του μας έδωσε την σωστή εκκλησιαστική λύση στη συζήτηση που έγινε καλοπροαίρετα από σοβαρούς εκκλησιαστικούς κύκλους για τη μορφή της γλώσσας που πρέπει να χρησιμοποιούμε σήμερα στο χώρο της καθημερινής λειτουργικής ζωής.

Η θεολογική του προσφορά στο θέμα της λειτουργικής γλώσσας και των κειμένων της Αγίας Γραφής και της θείας Λειτουργίας, ως και των Πατερικών κειμένων, μας θυμίζουν τις μεγάλες τομές που έκαναν στην ζωή της Εκκλησίας σε δύσκολες εποχές οι Άγιοι Απόστολοι, ιδιαίτερα ο Απόστολος των Εθνών, σοφός Παύλος, που δικαιώθηκε με τις αποφάσεις της Αποστολικής Συνόδου, στο τέταρτον αιώνα ο άγιος Αθανάσιος ο Μέγας, μετά οι Καππαδόκες Πατέρες, ιδιαίτερα ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσοστομος, μετά ο άγιος Φώτιος ο Μέγας, αργότερα ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς και στην νεώτερη εποχή ο άγιος Νεκτάριος κι ο άγιος Σεραφείμ του Σάρφωφ.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης  Πρεβέζης κυρός Μελέτιος σημάδεψε την Ιστορία της Εκκλησίας μας με τη θεολογική του προσφορά στο θέμα της χρήσεως της γλώσσας στο χώρο της Εκκλησίας και της ζωής μας για να φτάσουμε στην ελπίδα της πραγματοποίησης της εν Χριστώ σωτηρίας μας με τη χάρη του Θεού. Το κήρυγμα της Πεντηκοστής ήταν το μήνυμα της κλήσεως του Ιησού Χριστού να ζούμε σύμφωνα με τις θείες του εντολές και το παράδειγμα του για να ζήσουμε στη Βασιλεία του Θεού. Οι άνθρωποι που ήσαν εκεί την ημέρα της Πεντηκοστής άκουγαν και κατανοουσαν το μήνυμα αυτό στη γλώσσα τους. Το ίδιο έκανε και για την εποχή μας ο μακαριστός Μητροπολίτης Μελέτιος. Ο μακαριστός γνωστός Πατρολόγος καθηγητής μας κυρός Στυλιανός Παπαδόπουλος τον αποκαλούσε Πατερικόν Μητροπολίτη και ζωντανή φωνή της συνείδησης της όλης Εκκλησίας, εκφραστή της Μίας, Αγίας, Αποστολικής και Καθολικής Εκκλησίας. Ο Θεός να αναπαύει την ψυχή του για πάντα, ή μάλλον να ευχηθούμε οι ουράνιες οσιακές του δεήσεις για όλους μας να μας κατευθύνουν στην οδόν της αληθείας που φώτισε με τις ζωή του και τους θεολογικούς του αγώνες. Ο βίος του σημαδεύτηκε με πολλές δοκιμασίες, ακόμη και από αδελφούς, όπως άλλωστε συνέβει και στο βίο των ανωτέρων αναφερθέντων μεγάλων αποστόλων και αγίων της Εκκλησίας μας. Η Θεολογία του στο θέμα της Εκκλησιαστικής γλώσσας στην καθημερινή λειτουργική ζωή των πιστών  θα μείνει πάντοτε ζωντανή να μας καθοδηγεί εις την υπόθεση της εν Χριστώ σωτηρίας μας

ΠΗΓΗ:    http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=9695

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου