Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Ο Γολγοθάς των καρκινοπαθών τελείωσε- Εκταμιεύονται 30 εκατ. ευρώ για την αγορά φαρμάκων για τους ασφαλισμένους με σοβαρές παθήσεις

Κοινωνία

Τα χρέη προς τις φαρμακευτικές για το 2011 και για το τρέχον έτος ανέρχονται περίπου σε 1,5 δισ.ευρώ.

Ο Γολγοθάς των καρκινοπαθών τελείωσε- Εκταμιεύονται 30 εκατ. ευρώ για την αγορά φαρμάκων για τους ασφαλισμένους με σοβαρές παθήσεις  Τα χρέη προς τις φαρμακευτικές για το 2011 και για το τρέχον έτος ανέρχονται περίπου σε 1,5 δισ.ευρώ.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Γεράσιμος Βουδούρης, ενέκρινε την εκταμίευση 30 εκατ. ευρώ για την αγορά φαρμάκων για τους ασφαλισμένους με σοβαρές παθήσεις όπως καρκίνο και σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι τρεις εταιρείες που διακινούν τα περισσότερα φάρμακα αυτού του είδους, δηλαδή οι Roche,
Novartis και Sanofi, κατά πληροφορίες, αρνήθηκαν διά των εκπροσώπων τους να δώσουν έστω και ένα φάρμακο, αν δεν τους καταβληθεί προκαταβολικά (!) το μεγαλύτερο χρηματικό μέρος  της παραγγελίας.
Ο κ. Κίττας συμφώνησε για την εκταμίευση, παρ' ότι θεωρείται ότι με την απόφασή του αυτή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τους προμηθευτές φαρμάκων και υλικών του ΕΣΥ.
Τόσο η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ όσο και άλλα στελέχη του υπουργείου Υγείας εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις, χαρακτηρίζοντας σκληρό εκβιασμό την στάση των φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας αποφάσισε ότι ήταν αναγκαία η υποχώρηση σε αυτήν τη φάση, για να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, Δημήτρης Βαρνάβας, χαρακτήρισε αναστρέψιμη την κατάσταση, καθώς, όπως είπε, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, ο κ. Κίττας τον διαβεβαίωσε πως πέτυχε συμφωνία με τις εταιρείες παραγωγής και εισαγωγής φαρμάκων για καρκινοπαθείς. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Σημειώνεται ότι από την Τρίτη οι φαρμακευτικές διακόπτουν την προμήθεια υλικών όπως γάζες, γάντια, σύριγγες και άλλα. Όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες - μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ), κατόπιν ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσής τους, από τις 5 Ιουνίου και... μέχρι νεοτέρας διακόπτουν τις παραδόσεις υγειονομικού υλικού, όπως γάζες, βαμβάκι, σύριγγες, γάντια, κα, στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω των υπέρογκων ποσών που τους οφείλονται.
Τα χρέη προς τις φαρμακευτικές για το 2011 και για το τρέχον έτος ανέρχονται περίπου σε 1,5 δισ.ευρώ.
Στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στο υπουργείο Υγείας, όπου θα συναντηθεί με τον υπηρεσιακό υπουργό, Χρήστο Κίττα.
Η ατζέντα της συζήτησης περιλαμβάνει όλα τα «καυτά» θέματα της υγείας όπως ελλείψεις φαρμάκων, χρέη του υπουργείου και μη καταβολή των εφημεριών στους γιατρούς,.
ΠΗΓΗ:    http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/129728

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου