Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ! ΜΕ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ !

9 Απριλίου

Γεγονότα

193: Ο Λούκιος Σεπτίμιος Σεβήρος στέφεται αυτοκράτορας της Ρώμης.
475: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Φλάβιος Βασιλίσκος, με εγκύκλιό του υποχρεώνει τους επισκόπους της επικράτειάς του να ακολουθούν το μονοφυσιτικό δόγμα.
1015: Ο Βασίλειος Β' ο Βουλγαροκτόνος καταλαμβάνει το φρούριο της Έδεσσας κι εκδιώκει τους Βουλγάρους.
1812: Η μουσική που έγραψε ο Μπετόβεν για το θεατρικό έργο του Άουγκουστ Κοτζεμπούε «Τα ερείπια των Αθηνών» κάνει πρεμιέρα στην Πέστη. Πιο γνωστό κομμάτι, το «Τουρκικό Μαρς».
1821: Οι Τούρκοι συλλαμβάνουν και φυλακίζουν τους προκρίτους της Αθήνας, μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης.
1829: Ο Γκίκας Βούλγαρης είναι ο πρώτος Έλληνας που πατά το πόδι του στην Αυστραλία. Ήταν γνωστός στους Αυστραλούς της εποχής του ως Τζίνγκερ και είχε καταδικαστεί για πειρατεία στ' ανοιχτά της Κρήτης. Αρχικά, καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Βρετανούς και στη συνέχεια σε φυλάκιση και εξορία στην Αυστραλία.
1836: Ψηφίζεται ο πρώτος πολεοδομικός νόμος της Αθήνας.
1857: Η οπερέτα του Ζορζ Μπιζέ «Le Docteur Miracle» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1860: Το Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ. 2 του Καμίγ Σεν Σανς κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.
1867: Με μία ψήφο διαφορά, η αμερικανική γερουσία επικυρώνει την αγορά της Αλάσκας από τη Ρωσία.
1870: Σφαγή στο Δήλεσι. Η συμμορία των αδελφών Αρβανιτάκη σκοτώνει τους ομήρους που συνέλαβε στο Πικέρμι, στις 30 Μαρτίου 1870, επειδή οι αρχές δεν ικανοποίησαν τα αιτήματά τους για λύτρα και αμνηστία. Η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς, καθώς οι όμηροι ήταν βρετανοί περιηγητές.
1871: Η σύνθεση του Γιόχαν Στράους «Indigo-Marsch» κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.
1872: Ο Σάμιουελ Πέρσι πατεντάρει το γάλα σε μορφή σκόνης.
1878: Ο Κωστής Παλαμάς απαγγέλλει το ποίημά του «Μισολόγγι στον Τάφο των Ηρώων», κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την επέτειο της Εξόδου.
1893: Η όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Φάλσταφ» κάνει πρεμιέρα στο Μιλάνο. Είναι η τελευταία όπερα του ιταλού μουσουργού.
1906: Διοργανώνεται στην Αθήνα η Μεσολυμπιάδα, με αφορμή την επέτειο 10 ετών από την τέλεση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Παίρνουν μέρος 884 αθλητές από 20 χώρες, ανάμεσά τους 300 Έλληνες και Ελληνίδες. Η διοργάνωση σημειώνει μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν επιβιώνει ως θεσμός, επειδή η Ελλάδα δεν αντέχει το οικονομικό κόστος.
1909: Η σουίτα για πιάνο «Ιμπέρια» του ισπανού συνθέτη Ισαάκ Αλμπένιθ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1911: Ο γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωστής Παλαμάς τιμωρείται με παύση ενός μηνός, διότι υπερασπίστηκε τη Δημοτική.
1914: Προβάλλεται στο Λονδίνο το πρώτο έγχρωμο φιλμ στην ιστορία του κινηματογράφου. Είναι το δράμα «World, Flesh & Devil».
1916: Η σύνθεση του Μανουέλ Ντε Φάγια «Νύχτες στους Κήπους της Ισπανίας» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1921: Ο Γεώργιος Παπανδρέου με άρθρο του στην εφημερίδα «Πατρίς» ζητά την παραίτηση του βασιλιά Κωνσταντίνου υπέρ του διαδόχου Γεωργίου. Γι' αυτό το άρθρο του θα καταδικαστεί σε 18μηνη φυλάκιση. Τελικά, θα παραμείνει στη φυλακή τέσσερις μήνες.
1923: Η ελληνική κυβέρνηση διαμαρτύρεται προς τους Συμμάχους και την Κοινωνία των Εθνών για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι Έλληνες, που είναι αιχμάλωτοι των Τούρκων.
1927: Οι αμερικανικοί αναρχικοί -ιταλικής καταγωγής- Νίκολα Σάκο και Μπαρτολομέο Βανζέτι, καταδικάζονται σε θάνατο για φόνο. Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι η δίωξή τους ήταν πολιτική, ενώ η ιστορία τους έγινε κινηματογραφική ταινία και τραγούδι από την Τζόαν Μπαέζ.
1928: Η Τουρκία γίνεται λαϊκό κράτος, διαχωρίζοντας την πολιτική από τη θρησκεία.
1935: Το πρώτο ιαπωνικό μαχητικό τύπου Kamikaze προσγειώνεται σε ευρωπαϊκό έδαφος και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο του Κρόιντον στο Λονδίνο.
1939: Η μαύρη κοντράλτο Μάριαν Άντερσον δίνει ρεσιτάλ στα σκαλιά του Μνημείου Λίνκολν στην Ουάσιγκτον, την οποία παρακολουθούν 75.000 άνθρωποι. Η διάσημη καλλιτέχνιδα χρησιμοποίησε αυτό το χώρο, επειδή η διεύθυνση του σωματείου «Οι Κόρες της Αμερικάνικης Επανάστασης» δεν της παραχώρησε την αίθουσα Constitution Hall, λόγω φυλετικών προκαταλήψεων. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η σύζυγος του αμερικανού προέδρου Ρούζβελ, Ελίανορ, ζήτησε τη διαγραφή της από το σωματείο.
1940: Η Γερμανίας εισβάλλει στη Δανία και τη Νορβηγία.
1940: Η Γκεστάπο εισβάλει στα γραφεία του εκδοτικού οίκου της Βιέννης «Universal Edition» και κατάσχει τις παρτιτούρες με έργα των Κουρτ Βάιλ, Χανς Άισλερ και Ανατόλ Ρατχάους.
1940: Η Σονάτα για πιάνο αρ. 6 του Σεργκέι Προκόφιεφ ακούγεται για πρώτη φορά από τα ραδιοκύματα του Ράδιο Μόσχα.
1941: Η Θεσσαλονίκη καταλαμβάνεται από τους Ναζί. Οι υπερασπιστές των οχυρών του Ρούπελ παραδίδονται. Αυτοκτονεί στα Ύφαλα της Ανατολικής Θράκης ο υποστράτηγος Ιωάννης Ζήσης, διοικητής της Ταξιαρχίας Έβρου, η οποία για να αποφύγει την αιχμαλωσία από τους Γερμανούς κατέφυγε στην Τουρκία, όπου και αφοπλίστηκε (7 Απριλίου).
1941: Η σύνθεση «Spirituals for Orchestra» του αμερικανού συνθέτη Μόρτον Γκουλντ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.
1942: Γερμανική περίπολος συλλαμβάνει σε καφενείο του Πειραιά τον καφετζή και 62 θαμώνες, επειδή άκουσαν ειδήσεις από το BBC.
1942: Η RAF βομβαρδίζει το Κίελο και καταστρέφει τα τελευταία δύο εναπομείναντα γερμανικά πολεμικά πλοία.
1942: Η σύνθεση του Ιγκόρ Στραβίνσκι «Circus Polka» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, από την μπάντα του τσίρκου «Barnum & Bailey», στη Νέα Υόρκη.
1948: Σφαγή στο Ντείρ Γιασίν. Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώνουν 120 αμάχους άραβες στο χωριό Ντεΐρ Γιασίν της Παλαιστίνης, κατά τη διάρκεια του Α' Αραβοϊσραηλινού Πολέμου.
1948: Η σύνθεση του Σάμιουελ Μπάρμπερ «Knoxville: Summer of 1915» κάνει πρεμιέρα στη Βοστόνη.
1953: Κάνει πρεμιέρα στους αμερικανικούς κινηματογράφους η πρώτη τρισδιάστατη ταινία από μεγάλο στούντιο. Πρόκειται για το φιλμ νουάρ του Λιου Λάντερς «Man in the Dark», με πρωταγωνιστή τον Έντμουντ Ο' Μπράιαν.
1953: Ο υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Αλέξανδρου Παπάγου, Σπύρος Μαρκεζίνης, υποτιμά αιφνιδιαστικά τη δραχμή έναντι του δολαρίου κατά 100%. Η παράτολμη αυτή ενέργεια απέδωσε, καθώς αυξήθηκαν οι εξαγωγές και ο τουρισμός, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις της αντιπολίτευσης.
1953: Ο εφευρέτης της πενικιλίνης Αλεξάντερ Φλέμινγκ παντρεύεται την ελληνίδα συνεργάτιδά του Αμαλία Κατσούρη.
1959: Οι Μπόστον Σέλτικς κατακτούν το όγδοο συνεχόμενο πρωτάθλημα του ΝΒΑ.
1960: Ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς εκλέγεται πρώτος γραμματέας της Ένωσης Συνθετών της ΣΣΔ Ρωσίας.
1962: Δυο Ανατολικογερμανοί διαφεύγουν στη Δυτική Γερμανία, συντρίβοντας το φορτηγό τους πάνω στο τείχος του Βερολίνου.
1962: Το μιούζικαλ του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν Γουέστ Σάιντ Στόρι βραβεύεται με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.
1963: Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας σερ Γουίνστον Τσόρτσιλ αναγορεύεται επίτιμος πολίτης των ΗΠΑ. Αυτή η τιμή αποδίδεται για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ με διακήρυξη του Προέδρου Κένεντι.
1965: Κυκλοφορεί η επιτυχία των Beatles «Ticket to Ride».
1966: Η Σοφία Λόρεν παντρεύεται στο Παρίσι τον κινηματογραφικό μεγαλοπαραγωγό Κάρλο Πόντι.
1966: Το τραγούδι των Τζάγκερ / Ρίτσαρντς Blue Turns To Grey, με ερμηνευτή τον Κλιφ Ρίτσαρντ, φθάνει ως το Νο15 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών.
1966: Ο Τζεφ Μπεκ καταρρέει επί σκηνής, κατά τη διάρκεια συναυλίας των Yardbirds στη Μασσαλία.
1967: Η τσελίστρια Σαρλότ Μούρμαν συλλαμβάνεται για πρόκληση της δημοσίας αιδούς, επειδή εκτελεί γυμνόστηθη το έργο «Opera Sextronique» του «πάπα» της βίντεο-αρτ, Ναμ Τζουν Πάικ.
1967: Το πρώτο Boeing 737 κάνει την παρθενική του πτήση.
1970: Ισχυρός σεισμός, με επίκεντρο τον Κορινθιακό, προκαλεί ζημιές σε οικήματα.
1973: Η IBM λανσάρει το Τeletext.
1977: Νομιμοποιείται το Κομουνιστικό Κόμμα της Ισπανίας, έπειτα από 38 χρόνια παρανομίας.
1977: Οι Abba ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Dancing Queen».
1979: Ο Ελαφοκυνηγός του Μάικλ Τσιμίνο κερδίζει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας.
1980: Βαλίτσα-βόμβα εκρήγνυται λίγο πριν φορτωθεί σε αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας.
1981: Εκατοντάδες άτομα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας, λόγω του νέφους, το οποίο έχει κατέβει στα 80 μέτρα.
1983: Ο Ντέβιντ Μπόουι ανεβαίνει στο Νο 1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Let's Dance».
1986: Η γαλλική κυβέρνηση αποφασίζει τη μη ιδιωτικοποίηση της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault.
1988: Ο 17χρονος Άλαν Σίρερ γίνεται ο νεότερος παίκτης που σημειώνει χατ-τρικ στην Αγγλία, στον αγώνα Σαουθάμπτον - Άρσεναλ 4-2.
1989: Ο μπασίστας των Rolling Stones, Μπιλ Γουάιμαν, ανακοινώνει τον γάμο του με τη 19χρονη Μάντι Σμιθ. Αποκαλύπτεται ότι ο δεσμός τους ξεκίνησε πριν από έξι χρόνια.
1989: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας Μάικ Τάισον γρονθοκοπεί έναν παρκαδόρο, επειδή του είπε να μετακινήσει το αυτοκίνητό του.
1989: Δημοσιοποιείται νέα κασέτα του Γιώργου Κοσκωτά, που στρέφεται εναντίον του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου και του Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα.
1989: Μία αντισοβιετική διαδήλωση στην Τιφλίδα προκαλεί την επέμβαση του Κόκκινου Στρατού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 άτομα και να τραυματισθούν εκατοντάδες.
1990: Ο Κωστής Στεφανόπουλος δηλώνει ότι η ΔΗΑΝΑ θα στηρίξει κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
1991: Η Γεωργία ψηφίζει την απόσχισή της από τη Σοβιετική Ένωση και κηρύσσει την ανεξαρτησία της.
1991: Εμπρηστική ενέργεια σε ελληνικό τουριστικό λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη προκαλεί το θάνατο 36 ελλήνων εκδρομέων.
1992: Ο Σαλί Μπερίσα ορκίζεται πρώτος, από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μη κομμουνιστής Πρόεδρος της Αλβανίας.
1994: Το Συντηρητικό Κόμμα υπό τον Τζον Μέιτζορ κερδίζει για τέταρτη συνεχόμενη φορά τις εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία.
1994: Η Λέγκα του Βορρά ζητεί τη μετονομασία της Ιταλίας σε Ιταλική Ένωση, εμμένοντας στη θέση της για ομόσπονδο κράτος.
1994: Αμερικανικά, γαλλικά και βελγικά στρατεύματα φτάνουν στη Ρουάντα για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ξένων από τη χώρα, που μαστίζεται από φυλετικές συγκρούσεις.
1995: Διεξάγεται το 6ο Παγκόσμιο Κύπελλο Μαραθωνίου της IAAF στην Αθήνα. Νικητής στους άνδρες αναδεικνύεται ο Κενιάτης Douglas Wakihuri με 2:12.01 και στις γυναίκες η Ρουμάνα Anuta Catuna με 2:31.10. Πρώτοι από τους Έλληνες, ο Σπύρος Ανδριόπουλος (28ος) και η Μαρία Πολύζου (41η).
1996: Τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών, που έχει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον στις ΗΠΑ.
1997: Η «Λόκχιντ» κάνει τα αποκαλυπτήρια του νέου μαχητικού αεροσκάφους F-22 Raptor Stealth.
2000: Ο Μόμπι ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ του «Play».
2000: Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη αναδεικνύεται πρώτη δύναμη, συγκεντρώνοντας 43,7% των ψήφων, έναντι 42,7% της ΝΔ, της οποίας ηγείται ο Κώστας Καραμανλής. ΤΟ ΚΚΕ λαμβάνει 5,5%, ο Συνασπισμός 3,2%, ενώ εκτός Βουλής μένει το ΔΗΚΚΙ με 2,6%.
2003: Ανατρέπεται το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Οι αμερικανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τη Βαγδάτη.
2005: Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου παντρεύεται τον μεγάλο έρωτα της ζωής του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς.
2006: Ο πρώην ηγέτης των Smiths, Morrissey, ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Ringleader Of The Tormentors».
2008: Η Εθνική Ελλάδας στο ποδόσφαιρο αναρριχάται στην 8η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
2010: Ο Fitch υποβαθμίζει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε BBB- από ΒΒΒ+, διατηρώντας «αρνητικές προοπτικές», επειδή «αυξήθηκαν οι προκλήσεις στο δημοσιονομικό πεδίο» τις οποίες θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης. Αργότερα θα προχωρήσει και στη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας των πέντε μεγάλων ελληνικών τραπεζών.

Γεννήσεις

1794: Τέομπανλντ Μπεμ, γερμανός οργανοποιός, κατασκευαστής του σύγχρονου κλαρινέτου. (Θαν. 27/11/1881)
1821: Σαρλ Μποντλέρ, γάλλος συμβολιστής ποιητής. (Τα Άνθη του Κακού) (Θαν. 31/8/1867)
1830: Έντουαρντ Μάιμπριτζ, άγγλος φωτογράφος με πρωτοποριακό έργο. Δύο σημαντικές στιγμές της ζωής του απαθανάτισε ο Φίλιπ Γκλας στην όπερα δωματίου "The Photographer", που συνέθεσε το 1982. (Θαν. 8/5/1904)
1872: Λεόν Μπλουμ, σοσιαλιστής ηγέτης και πρωθυπουργός της Γαλλίας. (Θαν. 30/3/1950)  [Αποφθέγματα]
1899: Τζέιμς ΜακΝτόνελ, αμερικανός κατασκευαστής αεροσκαφών και διαστημοπλοίων. («McDonnel-Douglas») (Θαν. 22/8/1980)
1905: Τζέιμς Γουίλιαμ Φουλμπράιτ, αμερικανός γερουσιαστής, γνωστός για το πρόγραμμα υποτροφιών. (Θαν. 9/2/1995)
1906: Άνταλ Ντοράτι, ουγγροαμερικανός διευθυντής ορχήστρας. (Θαν. 13/11/1988)
1906: Βιτόρ Βαζαρελί, γαλλο-ούγγρος εικαστικός καλλιτέχνης, που θεωρείται ο πατέρας της op-art (οπτικής τέχνης). (Θαν. 15/3/1997)
1909: Σπύρος Μαρκεζίνης, πολιτικός και συγγραφέας. (Θαν. 4/1/2000)
1913: Σμάρω Στεφανίδου, ελληνίδα ηθοποίός. (Θαν. 7/11/2010)
1919: Πρέσπερ Έκερτ, εφευρέτης μαζί με τον Τζον Μόχλι του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστή ENIAC. (Θαν. 3/6/1995)
1926: Χιου Χέφνερ, ιδρυτής της αυτοκρατορίας του «Playboy».
1932: Καρλ Πέρκινς, αμερικανός μουσικός, πρωτοπόρος του ροκαμπίλι, που επηρέασε τον Έλβις Πρίσλεϊ και τους Beatles. (Θαν. 19/1/1998)
1933: Τζιαν Μαρία Βολοντέ, ιταλός ηθοποιός. Άφησε την τελευταία του πνοή σε ξενοδοχείο της Φλώρινας, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Το Βλέμμα του Οδυσσέα». (Θαν. 6/12/1994)
1933: Ζαν Πολ Μπελμοντό, γάλλος ηθοποιός.
1936: Γιέρζι Μάξιμιουκ, πολωνός διευθυντής ορχήστρας.
1944: Τζιν Πάρσονς, αμερικανός ντράμερ και κιθαρίστας, που έπαιξε με τα συγκρότημα Byrds, Flying Burrito Brothers και Parsons Green.
1949: Στιβ Γκαντ, αμερικανός ντράμερ της τζαζ.
1952: Τάνια Τσανακλίδου, τραγουδίστρια.
1954: Ντένις Κουέιντ, αμερικανός ηθοποιός.
1957: Σέβε Μπαλεστέρος, διάσημος ισπανός γκόλφερ.
1961: Μαρκ Κέλι, ιρλανδός κιμπορντίστας των Marillion.
1965: Πολίνα Πορίζκοβα, μοντέλο από την Τσεχία.
1971: Ζακ Βιλνέβ, γαλλοκαναδός πιλότος της F1.
1974: Τζίνα Τζέιμσον, αμερικανίδα πορνοστάρ.
1977: Βάσια Λόη, μοντέλο και τηλεπαρουσιάστρια.
1980: Άλμπερτ Χάμοντ τζούνιορ, αμερικανός κιθαρίστας των Strokes.

Θάνατοι

491: Ζήνων, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 425)
1492: Λορέντσο Ντε Μέντιτσι, σημαίνων πρόσωπο της μεσαιωνικής οικογένειας των Μεδίκων που κυβέρνησαν τη Φλωρεντία. (Γεν. 1/1/1449)
1553: Φρανσουά Ραμπελέ, γάλλος συγγραφέας. (Γαργαντούας και Πανταγκριέλ) (Γεν. 1494)
1626: Φράνσις Μπέικον, γνωστός και με το εξελληνισμένο όνομα Φραγκίσκος Βάκων, άγγλος φιλέλληνας πολιτικός και φιλόσοφος. (Γεν. 22/1/1561)  [Αποφθέγματα]
1804: Ζακ Νεκέρ, γάλλος πολιτικός. (Γεν. 30/9/1732)  [Αποφθέγματα]
1846: Φραντσέσκο Τόστι, ιταλός συνθέτης και μουσικοδιδάσκαλος. (Γεν. 2/12/1916)
1882: Ντάντε Γκάμπριελ Ροσέτι, άγγλος ποιητής. (Γεν. 12/5/1828)  [Αποφθέγματα]
1936: Φέρντιναντ Τένις, γερμανός κοινωνιολόγος. (Γεν. 26/7/1855)
1945: Βίλχελμ Φον Κανάρης, αρχηγός της ναζιστικής αντικατασκοπίας. (Γεν. 1/1/1887)
1945: Ντίτριχ Μπονχόφερ, γερμανός πάστορας και θεολόγος, που εκτελέστηκε από τους Ναζί για την αντιστασιακή δράση του. (Γεν. 4/2/1906)
1959: Φρανκ Λόιντ Ράιτ, αμερικανός αρχιτέκτονας, από τους σημαντικότερους του 20ου αιώνα. Έργο του, το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη. (Γεν. 8/6/1867)
1961: Αχμέτ Ζόγου Α', βασιλιάς της Αλβανίας (1925-1939). (Γεν. 8/10/1895)
1973: Κύρος Κύρου, διευθυντής της εφημερίδας «Εστία». (Γεν. 1899)
1976: Φιλ Οξ, αμερικανός τραγουδιστής της φολκ. (Γεν. 19/12/1940)
2004: Χάρι Μπάμπιτ, αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής, που δάνεισε τη φωνή του στον ήρωα κινουμένων σχεδίων Γούντι ο Τρυποκάρυδος. (Γεν. 2/11/1913)
2009: Γιώργος Μαρινάκης, παλαίμαχος αθλητής του τριπλούν, σύζυγος της Άννας Συνοδινού. (Γεν. 1921)
2011: Σίντνεϊ Λιούμετ, αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Σέρπικο) (Γεν. 25/6/1924)

Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/full/0904#ixzz1rWppX6cJ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου