Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ... ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ !

Άνθιμος: «Οι πολιτικοί μας να υποτάξουν το κομματικό τους συμφέρον»

anthimos-thesnikis
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης, 03.15
Στους ήρωες του Μεσολογγίου, στα άμφια των αρχιερέων και την καύση των νεκρών, αναφέρθηκε στο Κυριακάτικο κήρυγμά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος.
Ο κ. Άνθιμος από τον άμβωνα του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, ανέφερε στο εκκλησίασμα ότι λόγω των ημερών δεν θα σχολιάσει τις πολιτικές εξελίξεις του τόπου μας.
Αναφερόμενος στους ήρωες του Μεσολογγίου, υπογράμμισε ότι η θυσία των Μεσολογγιτών ήταν αυτή που έκανε τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής να ασχοληθούν με την Ελληνική Επανάσταση του 21.
"Χθες ήταν μεγάλη μέρα για τον Ελληνισμό, ήταν η επέτειος της εξόδου του Μεσολογγίου. Το λέω αυτό γιατί το Μεσολόγγι για τους Έλληνες είναι ο θριάμβος της ελευθερίας και της προσφοράς για την εμπέδωση και συνέχιση της Ελληνικής επανάστασης του 1821", ανέφερε ο Μητροπολίτης Άνθιμος.
Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: "Ο ηρωισμός του Μεσολογγίου συγκίνησε όλη την Ευρώπη, ακόμη και τον μεγάλο συγγραφέα Ουγκώ, τους Γάλλους, τους Άγγλους και τους Ρώσους. Το Μεσολόγγι έδωσε τη λύση, με τη θυσία του".
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης τόνισε επίσης ότι "πρέπει σήμερα στην δοκιμασία μας να βοηθήσουμε όλοι, ώστε να υπάρξει ομόνοια, αγάπη και συννενόηση".
Αναφερόμενος στους πολιτικούς της χώρας, μεταξύ άλλων σημείωσε: "Όλοι οι πολιτικοί μας να υποτάξουν το κομματικό τους συμφέρον στην αγάπη προς την πατρίδα".
"Το λέω αυτό γιατί χθες κατά τα λεγόμενα των Ευρωπαίων, ακόμη κινδυνεύουμε να πάθουμε χρεοκοπία, να μας διώξουν από την Ευρώπη και να μην έχουμε και πάλι το ευρώ. Και πάλι δε θα πεθάνουμε, αλλά αφού οι δύο που δεν είναι μέσα ζητούν να μπουν, να μη φύγουμε εμείς", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Άνθιμος.
Για τα άμφια των Αρχιρέων
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, έδωσε την δική του εξήγηση για όσα πολύ συχνά γράφονται, όσον αφορά τα άμφια των ιερέων.
"Μας κατηγορούν για μια δαπάνη που γίνεται σε τέτοιες εποχές. Αυτή είναι μια καθαρά ισκαριωτική αντίληψη. Αντίληψη προδοσίας", σημείωσε ο κ. Άνθιμος.
Όπως είπε, ο Μέγας Βασίλειος, που ζούσε φτωχός, επέμενε να φορά τα άμφια κάθε Κυριακή επειδή "είναι για τη δόξα του Θεού".
Υποστήριξε πως οι ιερωμένοι "στο άνθος της νιότης τους ντύνονται στα μαύρα ράσα και με το καλυμμαύχι, που δεν είναι δημοφιλές και όμως θα ζήσουν έως τον τάφο. Τι πειράζει την Κυριακή να φορούν τα άμφια, που δεν είναι σαν τα ακριβά κοστούμια ιταλικής παραγωγής αυτών που τα κατηγορούν";
"Είδε" κίνημα αθεΐας ο Άνθιμος
Ο Μητροπολίτης Άνθιμος υποστήριξε ότι "εξαιτίας ενός κινήματος αθεΐας έρχονται και μας τα λένε κατά πρόσωπο. Δεν πειράζει, τους ακούμε. Και καμία φορά, δίνουμε και απαντήσεις".
Θύμισε ότι οι αρχιερείς του Ισραήλ ήθελαν να φονεύσουν το Λάζαρο, για να μη γίνει γνωστό το θαύμα του Χριστού. "Έτσι θέλουν να εκτελέσουν τη θρησκεία", είπε.
Κατά της καύσης νεκρών
Τέλος ο Παναγιώτατος βρήκε την ευκαιρία να τοποθετηθεί και κατά της καύσης των νεκρών.
Είπε πως λόγω του κινήματος αθεΐας "προέκυψαν οι πολιτικές κηδείες" και πρόσθεσε για την καύση νεκρών:
"Είναι ξένη προς την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, που φωνάζει για την ελπίδα της ανάστασης των νεκρών, η οποία θα έρθει μια μέρα".
Ασχολήθηκε ακόμη και για όσα έχουν γραφεί για το ρόλο του Ιούδα, πως είχε απογοητευτεί από το ότι ο Ιησούς δεν είχε έρθει για να ελευθερώσει το Ισραήλ από τους Ρωμαίους και τον πρόδωσε:
"Δεν είναι αλήθεια για τον Ιούδα", είπε. "Δε φαίνεται κάτι τέτοιο στις γραφές. Είναι λογοτεχνία αυτό".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου