Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012

ΛΕΤΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ;;;;

Ο Μεσογαίας Νικόλαος, η διαδοχή στην Αρχιεπισκοπή και η προφυλάκιση Εφραίμ

 
Ανοιχτό αφήνει ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, το αν θ’ ανταποκριθεί μελλοντικά σε μια ενδεχόμενη πρωτοβουλία Αρχιερέων να τον προτείνουν για την θέση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία».
Ο Μητροπολίτης Νικόλαος, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στην χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης, υποστηρίζει ότι «οδηγούμαστε σε εθνική καταστροφή» και εκφράζει την αγωνία του για τον δοκιμαζόμενο λαό. Σχετικά με την προφυλακίση του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Βατοπαιδίου δηλώνει ότι «πήγαν να χτυπήσουν την Εκκλησία και μαχαίρωσαν τη Δικαιοσύνη».

Η υποψηφιότητα για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο
«Αν κάποιοι Αρχιερείς σας προτείνουν ως επόμενο Αρχιεπίσκοπο θα το αποδεχθείτε;», θέτει εύστοχα το ερώτημα ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ριζούλης στον Μητροπολίτη Νικόλαο. «Επειδή κάνετε εσείς λάθος ερωτήσεις πρέπει και οι ιεράρχες να κάνουν λάθος προτάσεις; Στην Εκκλησία η καλύτερη θέση δεν είναι του πρώτου αλλά αυτή του έσχατου. Και μακάριος όποιος το καταλαβαίνει», απαντά ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, δημιουργώντας προς στιγμήν την αίσθηση ότι έχει άλλα σχέδια για το μέλλον του. Άλλωστε σε προηγούμενη απάντησή του για το ίδιο θέμα – αν θα είναι υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο- ο κ.Νικόλαος εύχεται όταν τεθεί το θέμα, «να βρίσκομαι σε μια κατάσταση που να μην ασχοληθεί κανείς μαζί μου». 

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος θυμάται ότι πιέσθηκε ο κ.Νικόλαος να εκλεγεί Μητροπολίτης, τον ερωτά εάν ύστερα από τόσα χρόνια υπάρχουν στιγμές που πιστεύει ότι ίσως ήταν καλύτερα να είχε αρνηθεί.

«Κανείς ποτέ δεν με πίεσε. Δεν έχει ανάγκη από εμάς ούτε ο Θεός ούτε και η Εκκλησία. Ούτε πάλι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή ενός κληρικού είναι να γίνει μητροπολίτης. Κανένας από τους μακαρισμούς δεν λέει μακάριοι οι μητροπολίτες. Λέει όμως ο πρώτος "μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι" και ο τελευταίος "μακάριοι οι δεδιωγμένοι". Εγώ αγωνίζομαι για το πρώτο και προετοιμάζομαι για το τελευταίο. Έτσι ελπίζω να δω τον Θεό, "ότι αυτοί τον Θεόν όψονται".Ίσως στην άλλη ζωή», απαντά ο Μητροπολίτης Νικόλαος.

Η προφυλάκιση Εφραίμ
Αναφορικά με την υπόθεση του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Βατοπαιδίου ο Μητροπολίτης Νικόλαος, που στέκεται στο πλευρό του προφυλακισμένου κληρικού από την πρώτη στιγμή, δηλώνει:

«Ένας αγιορείτης ηγούμενος στη φυλακή! Όχι ένοχος, αλλά επικίνδυνος! Γιατί είπε μια δικαστής ότι έχει ροπή στην εγκληματική δράση. Τον έκλεισαν τον άνθρωπο όχι με ανακριτικό πόρισμα αλλά με δικαστικό…ψυχογράφημα. Αν είναι δυνατόν! Απόδειξη της πραγματικής μας κρίσης. Πήγαν να χτυπήσουν την Εκκλησία και μαχαίρωσαν τη δικαιοσύνη».
Κληθείς να κρίνει την αντίδραση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου στο ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου ο κ.Νικόλαος δηλώνει πως, «δεν θα ήθελα να κρίνω έναν συνεπίσκοπό μου, μάλιστα μέσω μιας κοσμικής εφημερίδας. Ας κάνει ο καθένας μόνος του τις κρίσεις του».

H οικονομική κρίση και η Εκκλησία

Σε ότι αφορά τις συνέπειες από την οικονομική κρίση ο Μητροπολίτης Μεσογαίας εμφανίζεται ανήσυχος και επικριτικός προς την Ευρώπη. «Νομίζω ότι οδηγούμαστε σε ιστορική εθνική καταστροφή. Δεν περίμενα και κάτι καλύτερο από την Ευρώπη. Το χειρότερο είναι ότι δεν φαίνονται σημεία αφύπνισης σε μας».

Σε ό,τι αφορά την στάση της Εκκλησία υποστηρίζει ότι «πρέπει πάντοτε να κάνει το μέγιστο που μπορεί, να αδειάζει τα ταμεία και τις αποθήκες της, να προσφέρεται στην υπηρεσία του λαού με όλες τις δυνάμεις της, διαρκώς να λειτουργεί στα όρια της. Εκεί συναντάται ο Θεός».

Στην συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Δημοκρατία» ο Μητροπολίτης Μεσογαίας εκτιμά πως είναι μεγάλες οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας για την σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα. «Θεωρώ ότι οδηγηθήκαμε στην παρούσα τραγική κατάσταση γιατί καταστρέψαμε την παιδεία μας, αρνηθήκαμε τις αξίες και τις παραδόσεις μας, χάσαμε τον Θεό και την πίστη μας, χαλάσαμε την γλώσσα και την ιστορία μας, ζούμε δίχως εθνική υπερηφάνεια».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο κ.Νικόλαος  δηλώνει ικανοποιημένος από το περιεχόμενο της πρόσφατης επιστολής του Αρχιεπισκόπου προς τον Πρωθυπουργό.

«Την περίμενα και πραγματικά με ανάπαυσε», απαντά στο σχετικό ερώτημα του Δημήτρη Ριζούλη. «Είχε στοιχεία προφητικού λόγου. Έλεγε καθαρά αλήθειες. Αυτή είναι η αποστολή της Εκκλησίας, όχι να λύνει τα καθημερινά προβλήματα. Αυτό είναι χρέος των πολιτικών μας εκπροσώπων. Δική της αποστολή είναι να ομολογεί την αλήθεια και να δείχνει τον δρόμο προς τον Θεό», αναφέρει ο Μεσογαίας Νικόλαος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου