Η περιγραφή του Κάρτερ όταν εισήλθε στην αίθουσα ήταν θρυλική: «βλέπω υπέροχα πράγματα». Όμως, η είσοδος στον τάφο συνοδεύτηκε από μία σειρά θανάτων, ανάμεσά τους και αυτή του χρηματοδότη της ανασκαφής, λόρδου Καρναρβόν, που πέθανε λίγες εβδομάδες αργότερα. Από αυτό το συμβάν ξεκίνησε η φήμη της «κατάρας του Τουταγχαμών», σύμφωνα με την οποία όποιος εισερχόταν στον τάφο θα γνώριζε γρήγορο θάνατο.

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Η ιστορία της κατάρας γιγαντώθηκε με τον παράλληλο θάνατο του σκύλου του λόρδου Καρναρβόν, ο οποίος άρχισε να ουρλιάζει και πέθανε ακαριαία στη μακρινή Αγγλία, μόλις την ώρα του θανάτου του αφεντικού του στην Αίγυπτο.

Ακόμη, αρκετοί από τους συμμετέχοντες στην ανασκαφή, όπως και ο ίδιος ο Χάουαρντ Κάρτερ, πέθαναν σταδιακά από ανεξήγητες ασθένειες και μυστηριώδη συμπτώματα ενώ περίπου 20 αιφνίδιοι και παράξενοι θάνατοι συνδέθηκαν με την κατάρα.

Η πρόσφατη επιστημονική εξήγηση της κατάρας

Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες επισημαίνουν ότι το απόκοσμο περιβάλλον του τάφου, κλειστό και απομονωμένο για πάνω από 3.000 χρόνια, ίσως είχε γίνει εστία δηλητηριωδών αερίων και τοξικών ουσιών όπως το ραδόνιο. Οι τοξίνες αυτές, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, έγιναν αντιληπτές μόνο πολύ αργότερα, ενισχύοντας το μυστήριο της κατάρας, καθώς ο θάνατος παρέμενε, για δεκαετίες, η σκιώδης και ανεξήγητη παρουσία σε κάθε σημείο της ανασκαφής.

Παρά την «κατάρα», ο τάφος του Τουταγχαμών αποκάλυψε ανεκτίμητους θησαυρούς: ένα πέτρινο σαρκοφάγο με τρία φέρετρα, ένα από αυτά από συμπαγές χρυσάφι, που περιείχε τη μούμια του βασιλιά, χρυσά σανδάλια με εγχάρακτα τα πρόσωπα των εχθρών του και πλήθος προσωπικών αντικειμένων που δείχνουν την προετοιμασία του για το αιώνιο ταξίδι.

Ο Τουταγχαμών μπορεί να μην ήταν ισχυρός φαραώ, αλλά η ανακάλυψή του έφερε στο φως την πολυτέλεια και τα μυστήρια του αρχαίου αιγυπτιακού κόσμου, χαρίζοντας στην ανθρωπότητα έναν θησαυρό πολιτιστικής και αρχαιολογικής σημασίας.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1821: Οι επαναστατημένοι Έλληνες νικούν τους Τούρκους στο Χαλάνδρι και το Μαρούσι. Στη συνέχεια καταλαμβάνουν την Αθήνα και ξεκινούν τη δεύτερη πολιορκία της Ακρόπολης.

1899: Εκδίδεται το έργο του Σίγκμουντ Φρόιντ «Η ερμηνεία των ονείρων», θέτοντας τις βάσεις για την ψυχανάλυση και την κατανόηση του υποσυνείδητου.

1918: Συνέρχεται το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΕΚΕ (μετέπειτα ΚΚΕ) στα γραφεία του Συνδέσμου Μηχανικών Ατμοπλοίων, στον Πειραιά.

1922: Ο Άγγλος αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακαλύπτει τον τάφο του Φαραώ Τουταγχαμών στην Αίγυπτο, αποκαλύπτοντας έναν θησαυρό ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας.

1944: Ολοκληρώνεται η αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής από την Ελλάδα. Μικρές γερμανικές φρουρές παραμένουν μόνο στα νησιά Ρόδο, Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Τήνο, Μήλο, και στο βορειοδυτικό τμήμα της Κρήτης μέχρι το Μάιο του 1945.

1966: Ο ποταμός Άρνος πλημμυρίζει τη Φλωρεντία, φτάνοντας σε ύψος 6,7 μέτρων, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές σε έργα τέχνης και αφήνοντας χιλιάδες άστεγους. Την ίδια ημέρα, η Βενετία πλημμυρίζει με στάθμη νερού 1,94 μέτρα, το υψηλότερο καταγεγραμμένο ύψος έως σήμερα.

1973: Η Ολλανδία βιώνει την πρώτη της Κυριακή χωρίς αυτοκίνητο, λόγω της πετρελαϊκής κρίσης εκείνης της χρονιάς. Οι αυτοκινητόδρομοι χρησιμοποιούνται μόνο από όσους μετακινούνται με ποδήλατα και πατίνια.

1979: Ιρανοί ισλαμιστές καταλαμβάνουν την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, κρατώντας ομήρους 63 Αμερικανούς για 444 ημέρες. Οι φοιτητές που συμμετείχαν απαιτούν την έκδοση του πρώην Σάχη του Ιράν, ενώ η κρίση αυτή σηματοδοτεί το τέλος της θητείας του προέδρου Τζίμι Κάρτερ.

1996: Δυστύχημα σημειώνεται βόρεια της Σάμου, όταν η πυραυλάκατος «Κωστάκος» του Πολεμικού Ναυτικού εμβολίζεται από το επιβατηγό πλοίο «Σάμαινα». Από τον εμβολισμό σκοτώνονται τέσσερις υπαξιωματικοί, ενώ η πυραυλάκατος βυθίζεται χωρίς άλλες απώλειες από το πλήρωμα.

2001: Ο Βλάσης Μάρας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο μονόζυγο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής, που διεξάγεται στη Γάνδη.

2008: Ο Μπαράκ Ομπάμα εκλέγεται 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, καταγράφοντας ιστορία ως ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος, με 52,92% των ψήφων και 365 εκλέκτορες.

2021Ο Πάπας Φραγκίσκος διορίζει τη Ραφαέλα Πετρίνι ως γενική γραμματέα της Ποντιφικής Επιτροπής για το Κράτος της Πόλης του Βατικανού, καθιστώντας την την υψηλότερη σε βαθμό γυναίκα στη Ρωμαϊκή Κουρία και την πρώτη που κατέχει αυτή τη θέση.

Γεννήσεις

1883 – Νικόλαος Πλαστήρας, έλληνας στρατηγός και πολιτικός, με σημαντικό ρόλο στη Μικρασιατική Εκστρατεία και τη μεταπολεμική Ελλάδα

1901 – Σπυρίδων Μαρινάτος, έλληνας αρχαιολόγος, ανακάλυψε τον μινωικό πολιτισμό στο Ακρωτήρι της Θήρας

1929 – Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος, θρησκευτικός ηγέτης με σημαντικό έργο στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας

1969 – Μάθιου Μακόναχι, αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ και με έντονη παρουσία στο Χόλιγουντ

1972 – Λουίς Φίγκο, πορτογάλος ποδοσφαιριστής, από τους κορυφαίους της γενιάς του

Θάνατοι

1847 – Φέλιξ Μέντελσον, γερμανός συνθέτης του ρομαντισμού με επιρροή στη δυτική κλασική μουσική

1982 – Ζακ Τατί, γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, με μεγάλη επιρροή στον κινηματογράφο

1995 – Γιτζάκ Ράμπιν, ισραηλινός πρωθυπουργός, τιμημένος με το Νόμπελ Ειρήνης, που δολοφονήθηκε για τις ειρηνευτικές του προσπάθειες

2015 – Κώστας Τσάκωνας, Έλληνας ηθοποιός

2020 – Κεν Χένσλεϊ, Άγγλος ροκ τραγουδιστής-τραγουδοποιός και μουσικός

Σήμερα γιορτάζουν