Στις 17 Σεπτεμβρίου 1920, ένα δάγκωμα έμελλε να οδηγήσει σε μια τραγωδία που θα άλλαξε την πορεία

της ελληνικής ιστορίας. Ο βασιλιάς Αλέξανδρος Α΄, μόλις 27 ετών, ενώ έκανε τον καθημερινό του περίπατο στο κτήμα στο Τατόι, δέχθηκε δάγκωμα από πίθηκο. Το περιστατικό συνέβη όταν το σκυλί του επιτέθηκε σε μία μαϊμού και ο Αλέξανδρος προσπάθησε να τα χωρίσει. Τότε, το ταίρι της μαϊμούς, ένας αρσενικός πίθηκος ονόματι Μόριτς, επιτέθηκε στον βασιλιά, δαγκώνοντάς τον στο πόδι και το χέρι.

Ο Αλέξανδρος έλαβε άμεση ιατρική φροντίδα, αλλά οι πληγές μολύνθηκαν. Η μόλυνση εξελίχθηκε σε σηψαιμία, με τον νεαρό βασιλιά να υποφέρει από φρικτούς πόνους.

Η κατάστασή του γινόταν όλο και πιο σοβαρή. Αν και οι γιατροί πρότειναν τον ακρωτηριασμό του τραυματισμένου άκρου, η απόφαση αυτή δεν ελήφθη, εν μέρει λόγω της συμβολικής και πολιτικής σημασίας της αρτιμέλειας ενός μονάρχη. Ο βασιλιάς Αλέξανδρος εξέπνευσε στις 12 Οκτωβρίου 1920, αφού υπέφερε επί εβδομάδες. 

Οι πολιτικές συνέπειες του θανάτου του

Η απώλεια του Αλέξανδρου δημιούργησε ένα πολιτικό κενό σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ηγέτης της κυβέρνησης εκείνη την εποχή και ένθερμος υποστηρικτής της συνέχισης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, είδε τις πολιτικές ισορροπίες να αλλάζουν δραματικά. Λίγο μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου, ο Βενιζέλος ηττήθηκε στις εκλογές του Νοεμβρίου του 1920, και ο πατέρας του Αλέξανδρου, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α΄, επανήλθε στον θρόνο.

Η επιστροφή του Κωνσταντίνου σήμανε την απομάκρυνση της Ελλάδας από τους συμμάχους της Αντάντ και την έναρξη μιας σειράς γεγονότων που οδήγησαν τελικά στη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922. Ένας πίθηκος και ένα φαινομενικά τυχαίο περιστατικό άνοιξαν τον δρόμο για μια από τις πιο τραγικές στιγμές στην ελληνική ιστορία.

Οι προλήψεις και ο σπασμένος καθρέφτης

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ίδιος ο Αλέξανδρος πίστευε πως οι τραγωδίες που τον είχαν πλήξει ήταν αποτέλεσμα κακών οιωνών. Λίγο πριν το τραγικό περιστατικό με τη μαϊμού, είχε σπάσει ένας καθρέφτης στην κρεβατοκάμαρά του, κάτι που ο ίδιος θεωρούσε κακοτυχία. 

Επιπλέον, είχε λάβει μια επιστολή από τον πατέρα του, βασιλιά Κωνσταντίνο Α΄, την οποία έκαψε με σπίρτο και στη συνέχεια χρησιμοποίησε το ίδιο σπίρτο για να ανάψει τόσο το δικό του τσιγάρο όσο και το τσιγάρο του ανθρώπου που του παρέδωσε την επιστολή, γεγονός που, στις παραληρητικές του στιγμές πριν τον θάνατό του, πίστευε πως έφερε τη συμφορά.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1176: Ο Βυζαντινός Στρατός υπό τον αυτοκράτορα Μανουήλ Α’ Κομνηνό υφίσταται δεινή ήττα στο Μυριοκέφαλο της Μικράς Ασίας, από τους Σελτζούκους Τούρκους του Κιλίτζ Αρσλάν.

1877: Ο εκλογικός νόμος ΧΜΗ επιβάλλει τη συμμετοχή της δικαστικής εξουσίας σε όλα τα στάδια της εκλογικής διαδικασίας και κατά την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων. Με τον παραπάνω νόμο καταργείται κάθε τιμοκρατικός περιορισμός του εκλογικού δικαιώματος και περιορίζεται ο χρόνος ψηφοφορίας στη μία ημέρα. Τέλος, επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις στις παραβάσεις που γίνονται στη διάρκεια των εκλογών.

1920: Ο βασιλιάς των Ελλήνων, Αλέξανδρος Α’, τραυματίζεται από δάγκωμα μαϊμούς, προσπαθώντας να υπερασπιστεί το αγαπημένο του σκυλάκι από την επίθεση δύο μαϊμούδων στους Βασιλικούς Κήπους του Τατοΐου. Οι γιατροί του ανακοινώνουν ότι το τραύμα του δεν εμπνέει καμία ανησυχία, αλλά λίγες μέρες αργότερα θα πάθει σηψαιμία και θα πεθάνει στις 12 Οκτωβρίου 1920, σε ηλικία 27 ετών.

1961: Οι πραξικοπηματίες της Άγκυρας εκτελούν δι’ απαγχονισμού τον Αντνάν Μεντερές, ο οποίος ως πρωθυπουργός της Τουρκίας ανέχθηκε το πογκρόμ εναντίον της ελληνικής παροικίας στην Κωνσταντινούπολης.

1978: Αίγυπτος και Ισραήλ υπογράφουν τη συνθήκη ειρήνης του Καμπ Ντέιβιντ των ΗΠΑ, την πρώτη ειρηνευτική συμφωνία του Ισραήλ με γειτονικό του κράτος.

1980: Ιδρύεται στο Γκντανσκ της Πολωνίας το πρώτο ανεξάρτητο εργατικό συνδικάτο σε κομμουνιστική χώρα με την ονομασία «Αλληλεγγύη», το οποίο υπό την ηγεσία του ηλεκτρολόγου Λεχ Βαλέσα θα συμβάλει καθοριστικά στην πτώση του κομμουνισμού στη χώρα.

1988: Ξεκινούν οι 24οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Ολυμπιακό Στάδιο της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας, Σεούλ. Θα ολοκληρωθούν στις 2 Οκτωβρίου. Οι μόνες χώρες που απουσιάζουν είναι η Βόρεια Κορέα και η Κούβα. Οι αγωνιστικές επιδόσεις σκιάζονται από τα σοβαρά σκάνδαλα ντόπινγκ.

1991: Στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η Βουλή των Σκοπίων κηρύσσει την ανεξαρτησία τους από τη Γιουγκοσλαβία, με την ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας.

1991: Η Γενική συνέλευση του ΟΗΕ κάνει ομόφωνα δεκτά στους κόλπους του νέα κράτη- μέλη. Πρόκειται για τη Βόρεια και Νότια Κορέα, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, καθώς και δυο νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, τη Μικρονησία και τα Νησιά Μάρσαλ.

2000: Ο Λεωνίδας Σαμπάνης χαρίζει το πρώτο μετάλλιο στην Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, όταν κατατάσσεται δεύτερος στην κατηγορία των 62 κιλών, σηκώνοντας 147,5 κιλά στο αρασέ (Ολυμπιακό ρεκόρ), 170 κιλά στο ζετέ και 317,5 κιλά στο σύνολο.

2001: Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ εισβάλλουν στο Αφγανιστάν για στοχοποίηση. Στο μεταξύ, Πακιστανοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σπεύδουν στην Καμπούλ για να πείσουν τους Ταλιμπάν να παραδώσουν στη δικαιοσύνη τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Επαναλειτουργεί το Χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη, ενώ ο Πρόεδρος Μπους χαρακτηρίζει σταυροφορία τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Τα σύνορα με το Αφγανιστάν κλείνει το Πακιστάν.

2001: Η Σοφία Μπεκατώρου και η Αιμιλία Τσουλφά κερδίζουν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας για σκάφη 470 στη Σλοβενία.

2003: Ένας ιππόκαμπος, ο Πρωτέας, που πήρε το όνομά του από μία αρχαία θεότητα της θάλασσας, είναι η μασκότ των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

2004: Αρχίζουν στην Αθήνα οι 12οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, με μία φαντασμαγορική γιορτή, σε ένα κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο. Ένας πλάτανος 25 μέτρων, ο ήλιος, καθώς και τα βασικά στοιχεία της φύσης (νερό, φωτιά, γη και αέρας), είναι τα κυρίαρχα στοιχεία της τελετής. Συμμετέχουν 3.969 αθλητές και αθλήτριες από 136 χώρες, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία οι αθλητές δεν πληρώνουν για τη συμμετοχή τους. Η Παραολυμπιακή φλόγα ανάβει από τον Γεώργιο Τοπτσή, αθλητή του άλματος σε μήκος, ενώ θα γίνουν 19 συνολικά αθλήματα.

2007: Εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης λαμβάνει ο Κώστας Καραμανλής, νικητής των βουλευτικών εκλογών.

2020: Οι Ταλιμπάν σκοτώνουν 32 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και δύο πολίτες και τραυματίζουν άλλους 17 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας σε τέσσερις επιθέσεις σε όλο το Αφγανιστάν. Τουλάχιστον 84 μαχητές Ταλιμπάν έχασαν επίσης τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επιθέσεων.

2020: Επιπλέον 150 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε πολυδιάστατη φτώχεια από την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Η ανάλυση της UNICEF και της Save the Children βασίζεται σε ελλείψεις στην εκπαίδευση, την υγεία, τη στέγαση, τη διατροφή, την υγιεινή και το νερό.

2020: Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραουιέτσκι προτείνει ένα ταμείο σταθεροποίησης ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ) από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αναζωογόνηση της οικονομίας της Λευκορωσίας εν μέσω των διαδηλώσεων.

2021: Ογδόντα πύργοι τηλεπικοινωνιών που ανήκουν στην Mytel καταστράφηκαν στη Μιανμάρ, αφήνοντας 700.000 ανθρώπους χωρίς επικοινωνία, με τη Λαϊκή Δύναμη Άμυνας να αναλαμβάνει την ευθύνη για την καταστροφή.

2021: Η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν ότι θα ξεκινήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη συμμετοχή άλλων 15 χωρών στη δυτική Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα.

Γεννήσεις

1940 – Σωτήρης Μουστάκας, κύπριος ηθοποιός

1968 – Αναστέιζια, αμερικανίδα τραγουδίστρια

1968 – Μαρί Σαντάλ Μίλλερ, πριγκίπισσα της Ελλάδας

1971 – Αντριάνα Σκλεναρίκοβα, μοντέλο από τη Σλοβακία

1973 – Ντέμης Νικολαΐδης, έλληνας ποδοσφαιριστής

1978 – Ελεονώρα Μελέτη, ελληνίδα δημοσιογράφος

Θάνατοι

1982 – Μάνος Λοΐζος, έλληνας συνθέτης

1996 – Σπύρο Άγκνιου, Αμερικανός πολιτικός

2021 – Γεώργιος Καλακαλλάς Έλληνας γλύπτης

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Παγκόσμια Εβδομάδα Ιδιοπαθούς Πνευμονικής Ίνωσης
Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Ασθενών

Σήμερα γιορτάζουν