Σαν σήμερα 20 Σεπτεμβρίου: Πεθαίνει ο Γιώργος Σεφέρης – «Ζούμε σε μία κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης»
Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο20·09·2024 00:09
Σαν σήμερα, στις 20 Σεπτεμβρίου 1971, έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος
Σεφέρης, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές και ο πρώτος που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο Σεφέρης δεν ήταν μόνο ποιητής, αλλά και διπλωμάτης, με μια καριέρα που τον οδήγησε σε πολλά μέρη του κόσμου.Παράλληλα με την ποίηση, ο Σεφέρης είχε ένα ακόμη πάθος: τη φωτογραφία. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του, αποτύπωνε τοπία με τον φακό του, μερικές από τις οποίες εκδόθηκαν μετά τον θάνατό του, αποκαλύπτοντας την ιδιαίτερη καλλιτεχνική του ματιά. Ήταν άνθρωπος που απέφευγε τη δημοσιότητα και την υπερβολική έκθεση. Η ποίηση του, πίστευε, έπρεπε να μιλά για τον ίδιο.
Η βράβευσή του με το Νόμπελ το 1963 ήταν κάτι παραπάνω από μια αναγνώριση του έργου του. Θεωρήθηκε από πολλούς μια κίνηση προώθησης των αξιών της ελευθερίας και της ειρήνης σε μια περίοδο που η Ελλάδα ζούσε στη σκιά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπό τη στρατιωτική δικτατορία, ο Σεφέρης ένιωθε καταπιεσμένος και αρνήθηκε να δημοσιεύσει ποιήματα υπό αυτό που θεωρούσε λογοκρισία. Το τελευταίο του ποίημα, «Οἱ Γάτες τ᾿ Ἅι-Νικόλα» καταφέρεται αλληγορικά εναντίον κατά της Χούντας και των απολυταρχικών καθεστώτων.
Σε δήλωση που εξέδωσε τον Μάρτιο του 1969 στο ραδιόφωνο του BBC, ο Σεφέρης ανέφερε ότι η στρατιωτική χούντα είχε προκαλέσει μια «κατάσταση υποχρεωτικής νάρκης, όπου όσες πνευματικές αξίες κατορθώσαμε να κρατήσουμε ζωντανές, με πόνους και με κόπους, πάνε κι αυτές να καταποντισθούν μέσα στα ελλώδη στεκάμενα νερά».
Ο Γιώργος Σεφέρης άφησε ανεξίτηλο στίγμα όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στη διεθνή λογοτεχνική σκηνή. Μέσα από τα γραπτά του, κατάφερε να συνδυάσει το ατομικό και το συλλογικό, το ιστορικό και το σύγχρονο, ενώ με το φακό του, κατέγραψε τον κόσμο με την ίδια ευαισθησία που έγραφε ποιήματα.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
490 π.Χ.: Έλληνες και Πέρσες συγκρούονται στο Μαραθώνα. Οι Πέρσες, υπό τον Δάτι και τον Αρταφέρνη, αφήνουν στο πεδίο της μάχης 6.500 νεκρούς, ενώ οι απώλειες από την ελληνική πλευρά είναι μόλις 192, ανάμεσά τους και ο Καλλίμαχος. Η ακριβής ημερομηνία αμφισβητείται από πολλούς ιστορικούς, οι οποίοι υπολογίζουν ότι η μάχη διεξήχθη στις 13 ή 14 Αυγούστου.
1925: Σκοτώνεται σε συμπλοκή με άνδρες της Χωροφυλακής στην περιοχή Κλεφτόβρυση του Ολύμπου ο θρυλικός λήσταρχος Φώτης Γιαγκούλας.
1946: Ξεκινά το πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών.
1960: Διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη το 1ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στον κινηματογράφο Ολύμπιον.
1973: Σε έναν πολυδιαφημισμένο αγώνα τένις με την ονομασία «Η Μάχη των Φύλων», η κορυφαία γυναίκα παίκτρια, Μπίλι Τζιν Κινγκ, 29 ετών, νικά τον Μπόμπι Ριγκς, 55 ετών, πρώην Νο1 παίκτη στους άνδρες. Ο Ριγκς (1918-1995), αυτοαποκαλούμενος αρσενικός σοβινιστής, καυχιόταν ότι οι γυναίκες ήταν κατώτερες, ότι δεν μπορούσαν να αντέξουν την πίεση του παιχνιδιού και ότι ακόμη και στην ηλικία του θα μπορούσε να νικήσει οποιαδήποτε γυναίκα παίκτρια. Ο αγώνας ήταν ένα τεράστιο γεγονός για τα μέσα ενημέρωσης, με πάνω από 30.000 θεατές να τον παρακολουθούν από κοντά στο Houston Astrodome και άλλους 50 εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο.
Γεννήσεις
1878 – Άπτον Σίνκλερ, αμερικανός συγγραφέας
1924 – Τζέιμς Γκαλάνος, αμερικανός σχεδιαστής μόδας
1934 – Σοφία Λόρεν, ιταλίδα ηθοποιός
Θάνατοι
1957 – Γιαν Σιμπέλιους, φινλανδός συνθέτης
1971 – Γιώργος Σεφέρης, έλληνας ποιητής και διπλωμάτης
Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες
Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας
Σήμερα γιορτάζουν
Ευστάθιος, Ευσταθία, Θεοπίστη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου