Ένα φριχτό σιδηροδρομικό δυστύχημα σημειώθηκε σαν σήμερα, στις 30 Σεπτεμβρίου 1968, όταν δύο

αμαξοστοιχίες που κατευθύνονταν προς την Αθήνα συγκρούστηκαν λίγο έξω από το σταθμό του Δερβενίου Κορινθίας, αφήνοντας πίσω τους 34 νεκρούς και 125 τραυματίες. Το περιστατικό συνέβη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, όταν μία από τις αμαξοστοιχίες κινούνταν με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων την ώρα και έπεσε επάνω στην άλλη, η οποία ήταν σταματημένη μετά από ακούσια ενεργοποίηση του σήματος κινδύνου.

Η σύγκρουση σημειώθηκε περίπου 500 μέτρα από το σταθμό του Δερβενίου. Η πρώτη αμαξοστοιχία, έχοντας ξεκινήσει από τον Πύργο και γεμάτη με ετεροδημότες, βρισκόταν ακινητοποιημένη λόγω ενός σήματος κινδύνου που τράβηξε κάποιος επιβάτης, πιθανώς χωρίς να αντιληφθεί τις συνέπειες. Η αιφνίδια ακινητοποίηση της αμαξοστοιχίας στο κρίσιμο αυτό σημείο δεν έγινε αντιληπτή έγκαιρα από τον μηχανοδηγό της δεύτερης αμαξοστοιχίας, η οποία κινούνταν επίσης προς την Αθήνα, με αποτέλεσμα την μοιραία σύγκρουση.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι και οι δύο αμαξοστοιχίες μετέφεραν επιβάτες που είχαν ταξιδέψει από την Αθήνα στον Πύργο για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στο δημοψήφισμα της 29ης Σεπτεμβρίου 1968, το οποίο είχε ως στόχο την επικύρωση του Συντάγματος της Χούντας των Συνταγματαρχών. Στη συγκυρία αυτή, το δυστύχημα έγινε αιτία για σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση. Ερωτήματα προέκυψαν για την κατάσταση και τις προδιαγραφές ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και για τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε το ατύχημα.

Οι έρευνες που ακολούθησαν εστίασαν σε μια σειρά από παράγοντες, όπως την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των αμαξοστοιχιών, την τεχνική ανεπάρκεια των συστημάτων ασφαλείας, και τη λανθασμένη χρήση του σήματος κινδύνου από επιβάτες που πιθανώς δεν είχαν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της ενέργειάς τους. Ωστόσο, κανένα από αυτά τα ερωτήματα δεν έλαβε ποτέ ξεκάθαρη απάντηση, αφήνοντας μια σκιά αμφιβολίας πάνω από την τραγωδία.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1841: Εφευρίσκεται το συρραπτικό, από τον Σάμιουελ Σλόκαμ.

1846: Γίνεται για πρώτη φορά χρήση του αιθέρα ως αναισθητικού, από τον οδοντίατρο Γουίλιαμ Μόρτον.

1876: Επί κυβέρνησης του Αλεξάνδρου Κουμουνδούρου, δίνεται η κυβερνητική έγκριση για τη σύσταση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

1968: 34 νεκροί και 125 τραυματίες στο πιο φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της Ελλάδας. Μία αμαξοστοιχία με προορισμό την Αθήνα συγκρούεται με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων την ώρα με άλλη αμαξοστοιχία, που είχε ακινητοποιηθεί μόλις 500 μέτρα από τον σταθμό του Δερβενίου Κορινθίας, όταν κάποιος επιβάτης τράβηξε το σήμα κινδύνου. Και οι δύο αμαξοστοιχίες είχαν ξεκινήσει από τον Πύργο, μεταφέροντας ετεροδημότες που επέστρεφαν στις βάσεις τους μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στο δημοψήφισμα της 29ης Σεπτεμβρίου για την επικύρωση του Συντάγματος της Χούντας.

1980: Γίνεται το περίφημο Ναυάγιο της Ζακύνθου. Πλοίο προερχόμενο από Ιταλία που ήταν φορτωμένο με λαθραία τσιγάρα ναυάγησε, ενώ σήμερα ο τόπος όπου βρίσκεται το πλοίο αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο.

1983: Συναυλία στο κατάμεστο Ολυμπιακό Στάδιο δίνει ο Γιώργος Νταλάρας, σημειώνοντας ρεκόρ για Έλληνα καλλιτέχνη, όσον αφορά την προσέλευση κόσμου. «Η ελληνική μουσική εισέρχεται στο χώρο των σταδίων», γράφει το περιοδικό Rolling Stone.

1987: Το «Γκάζι», το παλιό εργοστάσιο, μεταβάλλεται σε κέντρο καλλιτεχνικής δημιουργίας, με πρωτοβουλία του δημάρχου Μιλτιάδη Έβερτ.

1989: Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, εκφωνεί τον φημισμένο λόγο του από την πρεσβεία της χώρας του στην Πράγα, τον οποίο ακούν χιλιάδες Ανατολικογερμανοί και κατά τον οποίο ανακοινώνει πως ήρθε σε συμφωνία με τη κομμουνιστική κυβέρνηση και οι πρόσφυγες θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

1991: Αρχίζει το τελευταίο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη, αφού από την επόμενη χρονιά θα γίνει διεθνές.

1999: Το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας απονέμεται στο γερμανό συγγραφέα Γκίντερ Γκρας, συγγραφέα, μεταξύ άλλων, του μυθιστορήματος «Ο μικρός τυμπανιστής».

1999: Η σκακίστρια Μαρία Κουβάτσου κατακτά την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νεανίδων στο Ερεβάν της Αρμενίας σε σύνολο 35 παικτριών.

Γεννήσεις

1924 – Νίκος Ρίζος, έλληνας ηθοποιός

1924 – Τρούμαν Καπότε, αμερικανός συγγραφέας

1937 – Γιάννης Βόγλης, έλληνας ηθοποιός

1964 – Μόνικα Μπελούτσι, ιταλίδα ηθοποιός

Θάνατοι

1955 – Τζέιμς Ντιν, αμερικανός ηθοποιός

1985 – Τσαρλς Ρίχτερ, Αμερικανός σεισμολόγος και φυσικός

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα Μετάφρασης και Διερμηνείας

Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών

Σήμερα γιορτάζουν

Στρατόνικος, Στράτος