Στις 14 Αυγούστου 2005, η Ελλάδα και η Κύπρος βυθίστηκαν στο

πένθος όταν το αεροσκάφος της Helios Airways, πτήση ZU522, συνετρίβη στην περιοχή του Γραμματικού, σκοτώνοντας και τους 121 επιβαίνοντες. Η τραγωδία αυτή παραμένει μέχρι σήμερα μία από τις χειρότερες αεροπορικές καταστροφές στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας.

Το Boeing 737-300 της Helios Airways είχε απογειωθεί από τη Λάρνακα της Κύπρου με προορισμό την Πράγα, μέσω Αθήνας. Περίπου 30 λεπτά μετά την απογείωση, οι πιλότοι ανέφεραν προβλήματα με το σύστημα κλιματισμού του αεροσκάφους. Το σύστημα πίεσης της καμπίνας δεν λειτούργησε σωστά, με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να χάσουν τις αισθήσεις τους λόγω υποξίας, ενώ το αεροσκάφος συνέχιζε να πετά στον αυτόματο.

Η προσπάθεια των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας να επικοινωνήσουν με το πλήρωμα απέβη άκαρπη, και μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας ανέλαβαν την αναγνώριση του αεροσκάφους. Οι πιλότοι των F-16 ανέφεραν ότι το πλήρωμα και οι επιβάτες ήταν αναίσθητοι, και είδαν έναν αεροσυνοδό να προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο του αεροσκάφους. Ωστόσο, οι προσπάθειές του ήταν μάταιες. Το αεροσκάφος, χωρίς καύσιμα, συνετρίβη σε ορεινή περιοχή του Γραμματικού, αφήνοντας πίσω του μόνο συντρίμμια και πτώματα.

Οι αιτίες της τραγωδίας

Η έρευνα για τα αίτια της καταστροφής αποκάλυψε μια σειρά από ανθρώπινα λάθη και τεχνικές δυσλειτουργίες. Ένα από τα κύρια αίτια ήταν ότι το σύστημα ρύθμισης της πίεσης της καμπίνας είχε τοποθετηθεί λανθασμένα σε χειροκίνητη λειτουργία από το πλήρωμα εδάφους πριν από την απογείωση. Το πλήρωμα πτήσης δεν παρατήρησε το λάθος αυτό κατά τον προέλεγχο, και έτσι το σύστημα πίεσης δεν ενεργοποιήθηκε σωστά κατά την άνοδο του αεροσκάφους, οδηγώντας στη μοιραία υποξία.

Η τραγωδία ανέδειξε σημαντικά ζητήματα όσον αφορά την ασφάλεια πτήσεων και τη διαχείριση κρίσεων σε αεροπορικές εταιρείες. Το δυστύχημα αυτό οδήγησε σε αλλαγές στους κανονισμούς και τις διαδικασίες συντήρησης αεροσκαφών, καθώς και στη βελτίωση της εκπαίδευσης του προσωπικού.

Η πτώση του Helios στο Γραμματικό αποτέλεσε ένα σοκ για την ελληνική και κυπριακή κοινωνία. Οι οικογένειες των θυμάτων έμειναν με αμέτρητα ερωτήματα και ανείπωτο πόνο, ενώ η αεροπορική εταιρεία Helios Airways αντιμετώπισε έντονη κριτική και τελικά έκλεισε το 2006.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1846: Ο αμερικανός συγγραφέας Χένρι Ντέιβιντ Θόροου (Henry David Thoreau) φυλακίστηκε για μία νύχτα επειδή αρνήθηκε να πληρώσει φόρο ως πράξη διαμαρτυρίας ενάντια στη δουλεία και στον Αμερικανομεξικανικό πόλεμο. Η άρνησή του να πληρώσει τον φόρο ήταν μέρος της γενικότερης φιλοσοφίας του, η οποία επικεντρωνόταν στην πολιτική ανυπακοή και στην ανάγκη των ατόμων να ακολουθούν τη συνείδησή τους, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παραβούν τον νόμο.

1867: Υπογράφεται στο Φεσλάου της Αυστρίας η μυστική συνθήκη της ελληνοσερβικής συμμαχίας, η οποία αποσκοπεί στην απελευθέρωση των χριστιανικών εδαφών που κατέχει η Οθωμανική Αυτοκρατορία στα Βαλκάνια.

1941: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ρούζβελτ, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ουίνστον Τσόρτσιλ, υπογράφουν την «Ατλαντική Χάρτα» η οποία μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία των Ηνωμένων Εθνών.

1945: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, αναγγέλλει την παράδοση της Ιαπωνίας, σημαίνοντας τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πόλεμου.

1959: Στο Λαύριο της Αττικής, ανεγείρεται το πρώτο ελληνικό εργοστάσιο σπίρτων. Αυτή η εξέλιξη σηματοδότησε μια σημαντική πρόοδο στη βιομηχανία της Ελλάδας, καθώς επέτρεψε τη μείωση των εισαγωγών και την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών σε σπίρτα με εγχώρια παραγωγή.

1974: Στην Κύπρο, οι Τούρκοι εξαπολύουν σφοδρή επίθεση σε όλα τα μέτωπα, λίγα μόνο λεπτά μετά τον άδοξο τερματισμό της Διάσκεψης της Γενεύης. Η Ελλάδα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον «Αττίλα 2», αποσύρει τις δυνάμεις της από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

1980: Ο ηλεκτρολόγος, Λεχ Βαλέσα, ηγείται των απεργιών στα ναυπηγία του Γκντανσκ της Πολωνίας, κόντρα στο καθεστώς της χώρας.

1982: Περίπου 2.000 στρέμματα δάσους καίγονται στο Μπογιάτη (Άνοιξη) Αττικής.

1996: Νέα δολοφονία Ελληνοκύπριου καταγράφεται στην Κύπρο, όταν Τουρκοκύπριοι σκοτώνουν εν ψυχρώ, σε ηλικία 26 ετών, τον Σολωμό Σολωμού, την ώρα που προσπαθούσε να κατεβάσει την τουρκική σημαία στη Δερύνεια.

2003: Περίπου 50 τραυματίες και πολλές υλικές ζημιές, είναι ο απολογισμός της σεισμικής δόνησης 6,4 Ρίχτερ, που συγκλονίζει τη Λευκάδα.

2005: Αεροσκάφος τύπου Boeing 737-300 της κυπριακής εταιρείας Helios Airways προερχόμενο από Λάρνακα συντρίβεται σε ακατοίκητη περιοχή στο Γραμματικό Αττικής, παρασύροντας στο θάνατο 121 επιβαίνοντες.

2013: Η Αίγυπτος κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, καθώς δυνάμεις ασφαλείας σκοτώνουν εκατοντάδες διαδηλωτές που υποστήριζαν τον πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

2015: Εγκρίνεται με 222 ψήφους «υπέρ» το νομοσχέδιο για τη συμφωνία με τους εταίρους (3ο μνημόνιο). «Όχι» ψηφίζουν 64 βουλευτές. «Υπέρ» τάσσονται ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΠΑΣΟΚ, ενώ «κατά» το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Από τον ΣΥΡΙΖΑ 32 βουλευτές καταψηφίζουν το νομοσχέδιο, 11 δηλώνουν «παρών», τρεις διαφοροποιούνται ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα, ενώ ένας βουλευτής απουσιάζει.

Γεννήσεις

1909 – Μάνος Κατράκης, έλληνας ηθοποιός

1945 – Στιβ Μάρτιν, αμερικανός κωμικός

1959 – Μάτζικ Τζόνσον, αμερικανός καλαθοσφαιριστής

1966 – Χάλι Μπέρι, αμερικανίδα ηθοποιός και μοντέλο

1983 – Μίλα Κούνις, ουκρανέζα ηθοποιός

Θάνατοι

1956 – Μπέρτολτ Μπρεχτ, γερμανός συγγραφέας

1972 – Νίκος Φέρμας, έλληνας ηθοποιός

1988 – Έντσο Φεράρι, ιταλός οδηγός αγώνων και επιχειρηματίας

1996 – Σολωμός Σολωμού, Κύπριος ακτιβιστής