Στις 6 Αυγούστου 1992, η Βούλα Πατουλίδου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, στη δεύτερη συμμετοχή της σε Ολυμπιάδα και εκμεταλλευόμενη το «στραβοπάτημα» της προπορευόμενης Αμερικανίδας, κατακτά το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στα εμπόδια των 100 μέτρων με επίδοση 12,64 και κάνει την Ελλάδα να παραληρεί. Αυτό ήταν το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας στον στίβο μετά το 1912 με τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα.

Η Βούλα Πατουλίδου, γεννημένη το 1965 στη Θεσσαλονίκη, ήταν ήδη γνωστή στον ελληνικό αθλητισμό, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι θα κατάφερνε να φτάσει στην κορυφή των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά από σκληρή προπόνηση και αφοσίωση, πήγε στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης αποφασισμένη να δώσει τον καλύτερό της εαυτό.

Μάλιστα, όπως έχει αποκαλύψει η ίδια αργότερα σε συνέντευξή της, όταν έφτασε ο Πύρρος Δήμας με το χρυσό στο Ολυμπιακό Χωριό τον πλησίασε, τον άγγιξε και είπε: «Ας πιάσω μήπως πάρω κάτι και εγώ από την τύχη σου».

Στον τελικό των 100 μέτρων μετ’ εμποδίων, η Πατουλίδου έτρεξε δυναμικά και γρήγορα ενώ η πτώση της προπορευόμενης Αμερικανίδας Ντίβερς-Ρόμπερτς, τη βοήθησε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο, κάνοντας χρόνο 12.64 δευτερόλεπτα, μια επίδοση που δεν ήταν απλά μια προσωπική νίκη αλλά μια εθνική υπερηφάνεια.

Μετά την κατάκτηση του χρυσού, η Πατουλίδου, φανερά συγκινημένη και ενθουσιασμένη, φώναξε την ιστορική φράση: «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο!». Αυτή η αυθόρμητη έκφραση αγάπης της για την πατρίδα έμεινε χαραγμένη στη μνήμη όλων των Ελλήνων, αποτυπώνοντας το πάθος και την αυταπάρνηση των ελλήνων αθλητών.

Η νίκη της Βούλας Πατουλίδου το 1992 και παράλληλα του Πύρρου Δήμα την ίδια χρονιά, προκάλεσε ξέσπασμα πανηγυρισμών και άνοιξε τον δρόμο για πολλούς άλλους Έλληνες αθλητές, δίνοντας ώθηση στον ελληνικό αθλητισμό. Η επιτυχία της δεν ήταν μόνο μια στιγμή θριάμβου, αλλά και μια πηγή έμπνευσης για τις επόμενες γενιές.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1661: Υπογράφεται η Συνθήκη της Χάγης από την Πορτογαλία και την Ολλανδική Δημοκρατία.

1826: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης νικά τους Τούρκους του Κιουταχή στο Χαϊδάρι.

1890: Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ο δολοφόνος Γουίλιαμ Κέμλερ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που εκτελείται στην ηλεκτρική καρέκλα.

1926: Στη Νέα Υόρκη κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες , ο «Δον Ζουάν», η πρώτη «ομιλούσα» κινηματογραφική ταινία με πρωταγωνιστή τον Τζον Μπάριμορ.

1945: Το αμερικανικό βομβαρδιστικό «Enola Gay» ρίχνει την πρώτη ατομική βόμβα στη Χιροσίμα, καταστρέφοντας το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και σκοτώνοντας περίπου 70.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αμερικανών.

1961: Αποθεώνεται στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου η Μαρία Κάλλας, στο ρόλο της «Μήδειας».

1962: Η Τζαμάικα αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1976: Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Χόρα» παραβιάζει για πρώτη φορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Το πρωί της 7ης Αυγούστου θα γίνει η δεύτερη παραβίαση. Η κυβέρνηση Καραμανλή καταθέτει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ζητώντας την πολιτική καταδίκη της Άγκυρας και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων. Το πλοίο θα επιστρέψει στη Σμύρνη στις 17 Αυγούστου, ενώ οι προσφυγές της ελληνικής πλευράς στους διεθνείς οργανισμούς θα μείνουν χωρίς αποτέλεσμα.

1991: Βγαίνει στον «αέρα» του internet, το πρώτο site από τον Τιμ Μπέρνερς-Λι, πατέρα του παγκόσμιου ιστού. Δημιουργός του είναι ο άγγλος Τίμοθι Μπέρνερς Λι, που εφηύρε τον Παγκόσμιο Ιστό (www). Η διεύθυνσή του: http://info.cern.ch (Ινστιτούτο Μοριακής Φυσικής της Ελβετίας).

1992: Η Βούλα Πατουλίδου κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο δρόμο των 100 μέτρων με εμπόδια, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης, με επίδοση 12.64 και αναφωνεί: «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο».

1997: Η Microsoft, αγοράζει από την Apple μετοχές αξίας 175 εκατομμυρίων δολαρίων.

2012: Από το άθλημα της ιστιοπλοϊας έρχεται για την Κύπρο το πρώτο ιστορικό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Παύλος Κοντίδης γράφει το όνομά του με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία του αθλητισμού της χώρας, κατακτώντας στο Λονδίνο το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία Laser.

2020: Υπογράφεται συμμαχία Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση Α.Ο.Ζ.

Γεννήσεις

1881 – Αλεξάντερ Φλέμινγκ, σκωτσέζος επιστήμονας

1928 – Άντι Γουόρχολ, αμερικανός καλλιτέχνης, ένας από τους πιο επιφανείς της ποπ αρτ

1952 – Λάκης Γαβαλάς, έλληνας επιχειρηματίας στο χώρο της μόδας

Θάνατοι

1865 – Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, Έλληνας πολιτικός

1970 – Νίκος Τσιφόρος, Έλληνας σεναριογράφος και σκηνοθέτης

2015 – Κώστας Βίρβος, Έλληνας στιχουργός

Γιορτές

Σωτήρης, Σωτηρία, Ευμορφία, Μορφούλα