Γεννήθηκε το 1921 στη Χαλκίδα. Παντρεύτηκε σε νεαρή ηλικία έναν άνδρα που την κακοποιούσε σωματικά (μάλιστα σε ένα τέτοιο περιστατικό ήταν έγκυος και απέβαλε). Μέχρι που μια μέρα και ενώ έμαθε ότι ήταν και άπιστος, του έριξε βιτριόλι στο πρόσωπο με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη φυλακή, όπου από την αρχική ποινή 3 ετών, τελικά κρατήθηκε έξι μήνες. Ο στιγματισμός της από αυτό το γεγονός την οδήγησε στο να φύγει για την Αθήνα, λέγοντας στους γονείς της: «Φεύγω, αλλά μια μέρα θα γυρίσω στη Χαλκίδα μεγάλη και τρανή».

Πέρασε δύσκολα χρόνια στην Αθήνα. «Εγκατέλειψα τα πλούτη και ήρθα εδώ και έκανα την υπηρέτρια. Και λαντζιέρισα έγινα και Ριζοσπάστη πουλούσα», είχε πει σε συνέντευξή της αλλά παρά τις αντιξοότητες, η Σωτηρία Μπέλλου δεν συμβιβάστηκε ποτέ. Έμεινε πιστή στις αξίες της και στο είδος της μουσικής που την εξέφραζε, το ρεμπέτικο, ακόμα και όταν η μόδα της εποχής απαιτούσε πιο «λαϊκές» επιλογές.

Η καριέρα της ξεκίνησε το 1945, όταν συνεργάστηκε με τον Βασίλη Τσιτσάνη, έναν από τους κορυφαίους συνθέτες της εποχής. Μαζί του ηχογράφησε μερικά από τα πιο διαχρονικά τραγούδια του ρεμπέτικου, όπως το «Συννεφιασμένη Κυριακή», που έμελλε να γίνει σχεδόν ύμνος του ελληνικού λαού. Η φωνή της, βαθιά και εκφραστική, μεταφέρει τη θλίψη, τον πόνο, αλλά και την ελπίδα μιας γενιάς που έζησε τις καταστροφές του πολέμου.

Η Σωτηρία Μπέλλου ήταν μία αγωνίστρια σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο και δεν το έβαλε ποτέ κάτω σε μία πατριαρχική κοινωνία με βαθιές προκαταλήψεις. Η ίδια είχε δηλώσει ότι προτιμά τις γυναίκες, σε μία εποχή που κάτι τέτοιο ήταν ανήκουστο. Η πορεία της στον χώρο της μουσικής συνεχίστηκε για πολλές δεκαετίες και συνεργάστηκε με πολλούς μουσικούς. Ήταν εθισμένη στο αλκοόλ και τον τζόγο.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής της ήταν δύσκολα. Διαγνώστηκε με καρκίνο του φάρυγγα, η φωνή της εξασθένισε και η υγεία της επιδεινώθηκε.

*Η κεντρική φωτογραφία είναι από το Ρεμπέτισσες της ΕΡΤ.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

479 π.X.: Η μάχη των Πλαταιών λήγει νικηφόρα για τους Έλληνες -υπό τη διοίκηση του Παυσανία- έναντι των Περσών.

1789: Η γαλλική Εθνοσυνέλευση υιοθετεί τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

1813: Ο Μέγας Ναπολέων, ηγούμενος στρατού 130.000 ανδρών, νικά στη μάχη της Δρέσδης τον συμμαχικό στρατό Αυστριακών, Ρώσων και Πρώσων, που αριθμεί 200.000 άτομα. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, που συμμετέχει στη μάχη στο πλευρό των συμμάχων, τραυματίζεται και χάνει το δεξί χέρι του.

1829: Οι πρώτοι Έλληνες πατούν το πόδι τους στην Αυστραλία. Πρόκειται για επτά ναυτικούς, που έχουν καταδικασθεί για πειρατεία από τους Άγγλους. Τα ονόματά τους: Γεώργιος Βασιλάκης, Γκίκας Βούλγαρης, Γεώργιος Λαρίτσος, Αντώνης Μανόλης, Δαμιανός Νίνης, Νικόλαος Παπανδρέας και Κωνσταντίνος Στρομπόλης.

1923: Αιματηρό επεισόδιο στο δρόμο Ιωαννίνων – Κακκαβιάς, κατά το οποίο βρίσκονται δολοφονημένοι πέντε Ιταλοί, μέλη της επιτροπής για την οριστική χάραξη της ελληνοαλβανικής μεθορίου, μετά την παραχώρηση της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία το 1921, ανάμεσά τους ο στρατηγός Τελίνι. Η φασιστική Ιταλία θα θεωρήσει υπεύθυνη την Ελλάδα για το συμβάν και θα πραγματοποιήσει απόβαση στην Κέρκυρα.

1942: Η όπερα «Τόσκα» του Τζιάκομο Πουτσίνι κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Παρουσιάζεται στο θέατρο «Παρκ» της Πλατείας Κλαυθμώνος, με τη 19χρονη Μαρία Καλογεροπούλου (μετέπειτα Μαρία Κάλλας) στον κεντρικό ρόλο, υπό τη μουσική διεύθυνση του Σώτου Βασιλειάδη.

1955: Εκδίδεται για πρώτη φορά το Guinness Book of World Records (το γνωστό Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες).

1960: Υπογράφεται στην Αθήνα συμφωνία με τη γαλλική Πεσινέ, που προβλέπει τη δημιουργία μιας μεγάλης βιομηχανίας για παραγωγή 100.000 τόνων αλουμίνας. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στη χώρα.

1960: Εκτελείται στην Ελλάδα η πρώτη γυναίκα κατάδικος για έγκλημα ποινικού δικαίου. Η Σταυρούλα Γκουβούση δολοφόνησε την Μεταξία, την έγκυο γυναίκα του γιου της επειδή πίστευε ότι είναι άπιστη σύζυγος και το παιδί που κυοφορούσε δεν ήταν δικό του.

1994: Στο Ιράν, 105χρονος ζητά διαζύγιο από την 100άχρονη σύζυγό του επειδή, όπως ισχυρίζεται, του έκανε το βίο… αβίωτο.

2003: Ο πλανήτης Άρης περνά στην κοντινότερη απόσταση από τη γη. Το πέρασμα αυτό επαναλαμβάνεται περίπου κάθε 60.000 χρόνια.

2004: Η Μιρέλα Μανιάνι κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Αθήνα.

2005: Αναστέλλεται η λειτουργία του Σιδηροδρομικού Σταθμού Πελοποννήσου.

2020: Η Βουλή των Ελλήνων επικυρώνει επίσημα τη θαλάσσια συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία καθορίζει τα θαλάσσια σύνορα και την αποκλειστική οικονομική ζώνη μεταξύ των δύο χωρών στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Γεννήσεις

1905 – Άρης Βελουχιώτης, Έλληνας αντιστασιακός

1909 – Νίκος Τσιφόρος, έλληνας δημοσιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης

1909 – Λέστερ Γιανγκ, αμερικανός σαξοφωνίστας, κορυφαία προσωπικότητα στο χώρο της τζαζ.

1941 – Σεζάρια Έβορα, τραγουδίστρια από το Πράσινο Ακρωτήριο

1961 – Τομ Φορντ, αμερικανός σχεδιαστής μόδας και σκηνοθέτης

Θάνατοι

1990 – Στίβι Ρέι Βον, αμερικανός τραγουδιστής, κιθαρίστας και παραγωγός

1997 – Σωτηρία Μπέλλου, ελληνίδα τραγουδίστρια

2005 – Γιώργος Μουζάκης, Έλληνας συνθέτης

Γιορτάζουν

Αρκάδιος, Λυμπέρης, Όσιος, Φανούριος, Αρκαδία

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα Πυγμαχίας