Η Άννα Φρανκ γεννήθηκε στις 12 Ιουνίου 1929 στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας και μετακόμισε με την οικογένειά της στο Άμστερνταμ το 1933 για να γλιτώσει από την αυξανόμενη ναζιστική καταπίεση. Τον Ιούλιο του 1942, όταν η μεγαλύτερη αδερφή της, Μάργκοτ, κλήθηκε να παρουσιαστεί σε ναζιστικό «εργασιακό στρατόπεδο», η οικογένεια Φρανκ κατέφυγε σε ένα μυστικό δωμάτιο στο γραφείο του πατέρα της, Ότο Φρανκ.

Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών χρόνων, η Άννα κρατούσε ένα ημερολόγιο, καταγράφοντας τις καθημερινές της εμπειρίες, τις σχέσεις με την οικογένειά της και τις σκέψεις της για τον επικίνδυνο κόσμο γύρω της. Η είσοδος ήταν κρυμμένη πίσω από μια βιβλιοθήκη και οι φίλοι Χριστιανοί τους προμήθευαν με τρόφιμα και προμήθειες, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους.

Στις 1 Αυγούστου 1944, η Άννα έγραψε την τελευταία καταχώρηση στο ημερολόγιό της. Τρεις μέρες αργότερα, η Γκεστάπο, με τη βοήθεια κάποιου πληροφοριοδότη, ανακάλυψε και συνέλαβε την οικογένεια Φρανκ και τους υπόλοιπους κρυμμένους. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν αρχικά σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ολλανδία και αργότερα στο Άουσβιτς. Τελικά, η Άννα και η αδερφή της, Μάργκοτ πέθαναν από τύφο στο στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν τον Φεβρουάριο του 1945.

Μετά τον πόλεμο, ο Ότο Φρανκ, ο μόνος επιζών της οικογένειας, επέστρεψε στο Άμστερνταμ και βρήκε το ημερολόγιο της Άννας, το οποίο είχε διασωθεί από τη φίλη τους, Μίεπ Γκις. Το ημερολόγιο εκδόθηκε το 1947 και έγινε αμέσως επιτυχία, μεταφραζόμενο σε περισσότερες από 70 γλώσσες. Το έργο της Άννας αποτελεί σήμερα μια λογοτεχνική μαρτυρία για τα σχεδόν έξι εκατομμύρια Εβραίους που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Το κρησφύγετο της οικογένειας Φρανκ στην οδό Prinsengracht 263 στο Άμστερνταμ λειτουργεί σήμερα ως μουσείο, διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη της Άννας και της φρίκης του Ολοκαυτώματος.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1693: Ο καλόγερος Ντομ Περινιόν παρασκευάζει την πρώτη σαμπάνια σε μοναστήρι Βενεδικτίνων στο Οτβιγιέ της Καμπανίας.

1865: Ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του Διονύσιου Σολωμού καθιερώνεται ως Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας. Μελοποιείται από τον Νικόλαο Μάντζαρο.

1936: Ο Ιωάννης Μεταξάς επιβάλλει δικτατορία στην Ελλάδα, που θα μείνει στην ιστορία ως «Καθεστώς της 4ης Αυγούστου». Θα κυβερνήσει έως τον θάνατό του τον Ιανουάριο του 1941, ενώ στην ιστορία θα μείνει για την απόρριψη του ιταλικού τελεσιγράφου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

1944: Το 1944, η Ναζιστική Γκεστάπο, ενεργώντας βάσει πληροφορίας από έναν πληροφοριοδότη, εντοπίζει και συλλαμβάνει την 15χρονη Άννα Φρανκ, την οικογένειά της και τέσσερις ακόμα Εβραίους σε μια απομονωμένη περιοχή μιας αποθήκης στο Άμστερνταμ, όπου κρύβονταν τα τελευταία δύο χρόνια. Η οικογένεια Φρανκ είχε καταφύγει εκεί το 1942, φοβούμενη την απέλαση σε ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, και βοηθιόταν από Χριστιανούς φίλους, που τους έφερναν τρόφιμα και προμήθειες.

1952: Αποφασίζεται ότι ο Νίκος Ζαχαριάδης και άλλα 46 στελέχη του ΚΚΕ θα δικαστούν ερήμην.

1960: Έπειτα από παρέμβαση της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, απαλείφονται από γνωστό γαλλικό λεξικό οι ερμηνείες του λήμματος «Grec» («Έλληνας») ως «απατεώνας», «λωποδύτης», «παλιάνθρωπος».

1972: Ο «φτερωτός γιατρός» και τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σημειώνει κατά τη διάρκεια των 31ων Βαλκανικών Αγώνων της Σμύρνης πανελλήνιο ρεκόρ στα 100 μέτρα με 10.22, το οποία θα καταρρίψει ο Αλέξανδρος Τερζιάν μετά από 21 χρόνια.

1984: Ο Δημήτρης Θανόπουλος κατακτά το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία 82 κιλών της ελληνορωμαϊκής πάλης στους Ολυμπιακών Αγώνες του Λος Άντζελες. Στην ίδια διοργάνωση, ο Μπάμπης Χολίδης κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 57 κιλών.

1992: Η Μόρφω Δροσίδου κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στο τάε κβο ντο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.

1993: Η Ιαπωνία αναγνωρίζει επίσημα την ευθύνη της για την εξαναγκαστική εκμετάλλευση γυναικών από την Κορέα και άλλες χώρες ως «comfort women» κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 4 Αυγούστου 1993, ο τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Γιόχεϊ Κόνο, εξέδωσε μια δήλωση γνωστή ως «Δήλωση Κόνο», στην οποία επιβεβαιώθηκε ότι ο ιαπωνικός στρατός είχε άμεση ή έμμεση συμμετοχή στη δημιουργία και διαχείριση των εν λόγω σταθμών προκειμένου να καλύπτουν τις σεξουαλικές ανάγκες των στρατιωτών της.

2002: Η Σοφία Μπεκατώρου και η Αιμιλία Τσουλφά κατακτούν την πρώτη θέση στα σκάφη 470 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Ταλίν της Εσθονίας.

Γεννήσεις

1792 – Πέρσι Σέλεϊ, άγγλος ποιητής

1821 – Λουί Βιτόν (Louis Vuitton), γάλλος επιχειρηματίας, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας ειδών ταξιδιού και γυναικείων αξεσουάρ.

1901 – Λούις Άρμστρονγκ, Αμερικανός τρομπετίστας και τραγουδιστής

1961 – Μπαράκ Ομπάμα, 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ

1975 – Νίκος Λυμπερόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1875 – Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, δανός συγγραφέας

1990 – Έτορε Μαζεράτι, ιταλός επιχειρηματίας. Μαζί με τα τέσσερα αδέρφια του ίδρυσαν την ομώνυμη αυτοκινητοβιομηχανία

1991 – Νικηφόρος Βρεττάκος, έλληνας συγγραφέας

2006 – Βασίλης Καζάκος, έλληνας ζωγράφος και χαράκτης

Γιορτές