Σαν σήμερα 2 Αυγούστου:
Almanac 2/08: Η Στέλλα Γουόλς κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. και 48 χρόνια αργότερα διαπιστώνεται ότι ήταν άνδρας. Ακόμη, πραγματοποιείται η Μάχη της Χαιρώνειας, ο Ιούλιος Καίσαρας αναφωνεί το «Veni, Vidi, Vici» και εφευρίσκεται το φερμουάρ!
02·08·2024 00:09
Στις 2 Αυγούστου 1932, η Στέλλα Γουόλς κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, γράφοντας ιστορία με μια από τις πιο εντυπωσιακές επιδόσεις της εποχής της και μένοντας γνωστής ως “Η Βασίλισσα του σπριντ”. Η Γουόλς, μια αθλητική θρύλος με πολωνική καταγωγή, θεωρήθηκε σύμβολο της γυναικείας δύναμης και αφοσίωσης. Ωστόσο, 48 χρόνια αργότερα, στις 4 Δεκεμβρίου 1980, μια απίστευτη αποκάλυψη ήρθε στο φως, προκαλώντας σοκ και δέος στον αθλητικό κόσμο: Ήταν άνδρας.
Στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Λος Άντζελες, η Στέλλα Γουόλς σαρώνει τον ανταγωνισμό, τερματίζοντας πρώτη στα 100 μέτρα με έναν εκπληκτικό χρόνο. Η νίκη της αυτή δεν ήταν απλώς μια αθλητική επιτυχία, αλλά μια απόδειξη της αντοχής και της αποφασιστικότητας που τη χαρακτήριζαν. Οι οπαδοί της την αποθέωσαν, ενώ η ίδια έγινε έμπνευση για αμέτρητες γυναίκες που ονειρεύονταν να ακολουθήσουν τα χνάρια της στον αθλητισμό.
Όλα όμως θα αλλάξουν δραματικά στις 4 Δεκεμβρίου 1980, όταν μετά τον τραγικό θάνατό της σε μια ένοπλη ληστεία, η νεκροψία αποκαλύπτει κάτι που κανείς δεν περίμενε: η Στέλλα Γουόλς ήταν άνδρας. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι είχε ανδρικά γεννητικά όργανα και αμφιλεγόμενα χρωμοσώματα, καθώς είχε μία μια κυτταρική μετάλλαξη που είχε ως αποτέλεσμα να έχει κυρίως αρσενικά (XY) χρωμοσώματα και ως εκ τούτου να είναι intersex.
Η αποκάλυψη αυτή έφερε στο προσκήνιο αμέτρητες ερωτήσεις για την ταυτότητα φύλου και τις αθλητικές κατηγοριοποιήσεις, που παραμένουν επίκαιρες μέχρι σήμερα. Πολλοί αναρωτήθηκαν αν η Γουόλς γνώριζε την πραγματική της φύση και κατά πόσο αυτό επηρέασε τις επιδόσεις της. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αντιμετώπισε την πρόκληση να διαχειριστεί την αλήθεια αυτή, και να αποφασίσει αν θα έπρεπε να αναθεωρηθούν τα αποτελέσματα των αγώνων.
Η ιστορία της Στέλλα Γουόλς είναι μια απόδειξη ότι ο αθλητισμός δεν είναι απλώς ένα πεδίο επιδόσεων, αλλά και μια σκηνή όπου διαδραματίζονται σημαντικές κοινωνικές και επιστημονικές εξελίξεις. Η Γουόλς, παρά την αμφιλεγόμενη κληρονομιά της, παραμένει μια σημαντική φιγούρα στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, υπενθυμίζοντας σε όλους μας ότι η ανθρώπινη ταυτότητα είναι ένα πολυσύνθετο και συχνά αινιγματικό φαινόμενο.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast
338 π.X: Ο Φίλιππος της Μακεδονίας συντρίβει τους Αθηναίους και τους Θηβαίους στη μάχη της Χαιρώνειας.
216 π.Χ.: Ο στρατηγός των Καρχηδονίων, Αννίβας, συντρίβει τις ρωμαϊκές λεγεώνες στη μάχη των Καννών.
46 π.Χ.: Ο Ιούλιος Καίσαρας νικά τον βασιλιά του Πόντου, Φαρνάκη Γ’, και αναφωνεί «Veni, Vidi, Vici» («Ήλθον, Είδον, Ενίκησα») για την ευκολία της επικράτησής του.
1903: Επαναστατούν οι βουλγαρόφωνοι πληθυσμοί στη Μακεδονία, ανήμερα της γιορτής του προφήτη Ηλία (Παλαιό Ημερολόγιο). Η επανάσταση, την οποία έχει σχεδιάσει η Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (VMRO), καταπνίγεται από τα τουρκικά στρατεύματα. Το γεγονός αυτό γίνεται αφορμή για να ξεκινήσει ο Μακεδονικός Αγώνας και στην ιστορία θα μείνει ως η «Επανάσταση του Ίλιντεν».
1932: Ο Καρλ Ντέιβιντ Άντερσον ανακαλύπτει το ποζιτρόνιο (αντισωματίδιο του ηλετρόνιου).
1932: Η Στέλλα Γουόλς κερδίζει τα 100 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες. Ωστόσο, 48 χρόνια αργότερα, στις 04/12/1980, θα διαπιστωθεί ότι ήταν άνδρας.
1934: Ο Αδόλφος Χίτλερ γίνεται φύρερ της Γερμανίας, μετά τον θάνατο του προέδρου Πάουλ φον Χίντενμπουργκ. Αποτελεί την κορύφωση της Gleichschaltung, δηλαδή της υπαγωγής του γερμανικού κράτους και της γερμανικής κοινωνίας στην ιδεολογία και την πολιτική του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος. Μια «μαύρη» σελίδα για τη χώρα, την Ευρώπη και την ανθρωπότητα θα ξεκινήσει…
1939: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο Λέο Σίλαρντ γράφουν στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Φράνκλιν Ρούσβελτ, ότι η ατομική βόμβα είναι μια πραγματοποιήσιμη διαδικασία.
1955: Εφευρίσκεται το φερμουάρ.
1961: Οι Beatles δίνουν την πρώτη συναυλία τους ως συγκρότημα στο «Cavern Club» του Λίβερπουλ.
1980: Η Σφαγή της Μπολόνιας: Το χειρότερο λουτρό αίματος από τρομοκρατική επίθεση των μεταπολεμικών χρόνων στην Ευρώπη λαμβάνει χώρα στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της ιταλικής πόλης Μπολόνια, όταν ακροδεξιά οργάνωση τοποθετεί εκρηκτικό μηχανισμό. Τραγικός είναι ο απολογισμός, με 83 νεκρούς και 200 τραυματίες.
1990: Το Ιράκ εισβάλει και καταλαμβάνει το Κουβέιτ, κατά τον Α’ Πόλεμο του Κόλπου.
2021: Η Λευκορωσίδα σπρίντερ Krystsina Tsimanouskaya εισέρχεται στην πρεσβεία της Πολωνίας στο Τόκιο αφού αρνήθηκε να επιβιβαστεί σε πτήση για τη Λευκορωσία στο αεροδρόμιο Haneda και ζήτησε την προστασία της ιαπωνικής αστυνομίας. Ο σύζυγός της έχει εγκαταλείψει τη Λευκορωσία και έχει εισέλθει στην Ουκρανία. Η ιαπωνική κυβέρνηση δηλώνει ότι θα λάβει μέτρα για την προστασία της παραμονής της Tsimanouskaya, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες της προσφέρουν άσυλο.
Γεννήσεις
1829 – Θεόδωρος Αρεταίος, έλληνας ιατρός, καθηγητής της Χειρουργικής (1864-1893), Πρύτανης (1879-1880) και μέγας ευεργέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αρεταίειο Νοσοκομείο).
1938 – Δήμος Μούτσης, έλληνας συνθέτης
1942 – Ιζαμπέλ Αλιέντε, χιλιανή συγγραφέας
Θάνατοι
1970 – Γιάννης Ντεσσές, Έλληνας σχεδιαστής μόδας
2000 – Αριστόβουλος Μάνεσης, Έλληνας νομικός
2016 – Αχμέτ Ζίουελ, αμερικανός χημικός με αιγυπτιακές ρίζες, που έλαβε το βραβείο Νόμπελ το 1999 για την έρευνά του στη φεμτοχημεία. Θεωρείται ο ιδρυτής αυτού του κλάδου της χημείας, που εξετάζει τις χημικές αντιδράσεις σε χρονικές κλίμακες φεμτοδευτερολέπτων (1 fs = 10−15 δευτερόλεπτα). Ήταν ο πρώτος Άραβας που κέρδισε Νόμπελ σε επιστημονικό τομέα.
Γιορτές
Ιουστινιανός
Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες
Διεθνής Ημέρα Μπύρας
Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά (Τσιγγάνων)
Ημέρα Υπερακοντισμού της Γης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου