«Ιδού, λοιπόν, το πρόβλημα που σας παρουσιάζουμε, έντονο και τρομερό και αναπόδραστο: Θα βάλουμε ένα τέλος στο ανθρώπινο είδος ή θα απαρνηθεί η ανθρωπότητα τον πόλεμο;». Αυτήν την ερώτηση έθεσε στον κόσμο το μανιφέστο Ράσελ-Αϊνστάιν, που εκδόθηκε στις 9 Ιουλίου 1955, στο Λονδίνο, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, τονίζοντας τους κινδύνους των πυρηνικών όπλων και καλώντας τους παγκόσμιους ηγέτες να επιδιώξουν ειρηνικές λύσεις στις διεθνείς συγκρούσεις.

Η πρώτη ατομική βόμβα είχε εκραγεί στις 16 Ιουλίου 1945 στο Νέο Μεξικό και οι βομβαρδισμοί της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι τον Αύγουστο του ίδιου έτους προκάλεσαν πάνω από 100.000 θανάτους αμάχων. Ο Ράσελ είχε προειδοποιήσει για αυτούς τους κινδύνους και ο επιστήμονας Τζόζεφ Ρότμπλατ, που είχε αποχωρήσει από το Πρόγραμμα Μανχάταν για ηθικούς λόγους, μοιραζόταν τις ίδιες ανησυχίες.

Το μανιφέστο, το οποίο συνέταξαν ο φιλόσοφος Μπέρτραντ Ράσελ και ο φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν (ο οποίος είχε πεθάνει μόλις έναν μήνα πριν), παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Caxton Hall του Λονδίνου. Η εκδήλωση συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον από τον διεθνή Τύπο, με τον Ράσελ να υπερασπίζεται με πάθος το μήνυμα του μανιφέστου, κερδίζοντας τελικά την υποστήριξη των δημοσιογράφων.

Κεντρικό σημείο του μανιφέστου ήταν η πρόταση για μια διεθνή συνδιάσκεψη όπου επιστήμονες θα αξιολογούσαν τους κινδύνους των όπλων μαζικής καταστροφής. Καλούσε επίσης όλους τους λαούς και τις κυβερνήσεις να βάλουν μπροστά την ανθρωπιά τους και να παραμερίσουν τις διαφορές τους.

Το Μανιφέστο Ράσελ-Αϊνστάιν παραμένει ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία της ειρηνικής ακτιβιστικής δράσης, υπενθυμίζοντας την ανάγκη να προτάσσουμε την ανθρωπότητα μπροστά σε τεχνολογικές εξελίξεις και καταστροφικές πρακτικές.

Εκτός από τον Μπέρτραντ Ράσελ και τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, υπέγραψαν επίσης οι εξής επιστήμονες:

Max Born
Percy W. Bridgman
Leopold Infeld
Frederic Joliot-Curie
Herman J. Muller
Linus Pauling
Cecil F. Powell
Joseph Rotblat
Hideki Yukawa

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1816: Η Αργεντινή αποκτά την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

1821: Απαγχονίζεται στη πλατεία του Σεραγίου στη Λευκωσία ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Κυπριανός. Θα ακολουθήσει την ίδια ημέρα ο αποκεφαλισμός των μητροπολιτών Πάφου Χρύσανθου, Κιτίου Μελετίου και Κυρηνείας Λαυρεντίου. Συνολικά εκτελούνται 470 επιφανείς Κύπριοι.

1850: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ζάκαρι Τέιλορ, πεθαίνει μετά από κατανάλωση ωμών φρούτων και παγωμένου γάλατος. Τον διαδέχεται ο Μίλαρντ Φίλμορ.

1875: Αρχίζει η εξέγερση της Ερζεγοβίνης κατά της οθωμανικής κυριαρχίας. Θα διαρκέσει μέχρι το 1878 και θα έχει εκτεταμένες συνέπειες στα Βαλκάνια.

1877: Διεξάγεται για πρώτη φορά το φημισμένο τουρνουά τένις του Γουίμπλεντον (Wimbleton). Τα εισιτήρια του πρώτου αυτού αγώνα κοστίζουν ένα σελίνι, δηλαδή πέντε σημερινές πέννες.

1893: Ο δόκτωρ Ντάνιελ Χέιλ Γουίλιαμς πραγματοποιεί την πρώτη εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς χωρίς αναισθησία σε νοσοκομείο του Σικάγου.

1929: Η Βουλή των Ελλήνων αποφασίζει την παροχή ψήφου στις γυναίκες για τις δημοτικές εκλογές. Θα ψηφίσουν υπό προϋποθέσεις πέντε χρόνια αργότερα.

1955: Μανιφέστο Ράσελ – Αϊνστάιν: Επιστήμονες διεθνούς κύρους υψώνουν τη φωνή τους κατά των κινδύνων ενός ατομικού πολέμου. Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την έκκληση περιλαμβάνονται ο Μπέρτραντ Ράσελ και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, που είχε πεθάνει τον περασμένο Απρίλιο. Τρεις ημέρες αργότερα θα υπογραφεί παρόμοια έκκληση από μια σύνοδο προσωπικοτήτων που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ.

1956: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Σαντορίνη, με αποτέλεσμα 53 άνθρωποι να βρουν τον θάνατο και περισσότεροι από 100 να τραυματισθούν. Από τον σεισμό προκαλείται τεράστιο παλιρροϊκό κύμα, που απλώνεται στα νησιά των Κυκλάδων, τη Ρόδο, την Κρήτη και τις ακτές της Νότιας Πελοποννήσου.

1959: Αρχίζει στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών η δίκη του Μανώλη Γλέζου για «αδικήματα στρεφόμενα κατά της ασφαλείας του κράτους». Στις 22 Ιουλίου θα καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών.

1961: Μετά από μακρές και σκληρές διαπραγματεύσεις, επιτυγχάνεται η υπογραφή σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ.

1999: Ο Νίκος Κακλαμανάκης κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδων Open που διεξάγεται στο Βέλγιο.

2011: Το Νότιο Σουδάν ανεξαρτητοποιείται επισήμως από το υπόλοιπο Σουδάν.

2021Η Λιθουανία αρχίζει την κατασκευή φράχτη 48 εκατομμυρίων δολαρίων κατά μήκος των συνόρων της με τη γειτονική Λευκορωσία. Μια εβδομάδα πριν, η Λιθουανία είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της αύξησης του αριθμού των μεταναστών που περνούν στη χώρα από τη Λευκορωσία.

Γεννήσεις

1935 – Μερσέδες Σόσα, Αργεντινή τραγουδίστρια

1956 – Τομ Χανκς, Αμερικανός ηθοποιός

1959 – Κέβιν Νας, Αμερικανός παλαιστής και ηθοποιός

1964 – Κόρτνεϊ Λαβ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός

Θάνατοι

1771 – Μιχαήλ Μπακνανάς, άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας

1932 – Κινγκ Καμπ Ζιλέτ, αμερικανός εφευρέτης του ξυραφιού με λεπίδα ασφαλείας και ιδρυτής της βιομηχανίας ξυριστικών ειδών «Gillette»