Η ιστορία του Twitter ξεκινά τον Μάρτιο του 2006, όταν οι Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone και Evan Williams άρχισαν να δουλεύουν πάνω σε ένα νέο project στο εργαστήριό τους, Odeo. Το Twitter, αρχικά γνωστό ως “twttr”, σχεδιάστηκε ως μια πλατφόρμα για σύντομα μηνύματα κειμένου, με όριο τους 140 χαρακτήρες. Αυτός ο περιορισμός προέκυψε από την αρχική πρόθεση των δημιουργών να χρησιμοποιείται το Twitter μέσω SMS.

Από την επίσημη κυκλοφορία του τον Ιούλιο του 2006, το Twitter άρχισε να αποκτά φήμη και νέους χρήστες με ταχείς ρυθμούς. Μέσα σε λίγα χρόνια, ο ιστότοπος έγινε το κέντρο συζητήσεων για θέματα όπως τα νέα, οι πολιτικές εξελίξεις, οι διασημότητες και τα παγκόσμια γεγονόταΗ ευκολία και η ταχύτητα με την οποία μπορούσαν οι χρήστες να μοιράζονται σκέψεις και να αλληλεπιδρούν με άλλους, στο οποίο βοήθησε και ότι τα μηνύματα ήταν υποχρεωτικά σύντομα, ήταν και παραμένει ένας από τους βασικούς λόγους της επιτυχίας του.

Έτσι, το Twitter δεν άργησε να αναδειχθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο επικοινωνίας, ειδικά σε κρίσιμες στιγμές. Από την Αραβική Άνοιξη μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, το Twitter χρησιμοποιήθηκε για να οργανώσει διαδηλώσεις, να ενημερώσει τον κόσμο και να δώσει φωνή σε εκείνους που δεν είχαν άλλη πλατφόρμα. Η χρήση του hashtag (#), που καθιερώθηκε το 2007, επέτρεψε στους χρήστες να κατηγοριοποιούν και να βρίσκουν ευκολότερα σχετικές συζητήσεις.

Με την πάροδο των ετών, το Twitter συνέχισε να εξελίσσεται. Το 2017, η πλατφόρμα αύξησε το όριο των χαρακτήρων από 140 σε 280. Παράλληλα, εισήγαγε νέες λειτουργίες, όπως το Twitter Moments και τα live videos, διευρύνοντας τις δυνατότητες αλληλεπίδρασης και ενημέρωσης.

Σημαντική στιγμή στην ιστορία του Twitter ήταν η εξαγορά του από τον Έλον Μασκ το 2022 και, πριν από ένα χρόνο, η μετονομασία του σε X. Ο γνωστός επιχειρηματίας και διευθύνων σύμβουλος της Tesla και της SpaceXέφερε νέες ιδέες και αλλαγές στην πλατφόρμα, με στόχο να ενισχύσει τη διαφάνεια και την ελευθερία του λόγου. Αυτή η κίνηση προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις και συζητήσεις, επηρεάζοντας σημαντικά την πορεία του Twitter και δημιουργώντας αμφιβολίες για την πορεία του.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1892: Φοιτητικές ταραχές ξεσπούν στην Αθήνα, λόγω της επιβολής διδάκτρων στο Πανεπιστήμιο από την κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη.

1900: Κατά τη διάρκεια των τελικών του στίβου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, οι Αμερικανοί αθλητές δεν λαμβάνουν μέρος για θρησκευτικούς λόγους, καθώς είναι Κυριακή.

1913: Αρχίζει η τριήμερη μάχη της Τζουμαγιάς. Ο Ελληνικός Στρατός συνεχίζει τη θριαμβευτική του επέλαση βαθιά μέσα στο βουλγαρικό έδαφος. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αγωνίζεται στο Βουκουρέστι για την επίτευξη συμφέρουσας διεθνούς συμφωνίας, επειδή όμως οι αξιώσεις της Ελλάδας δεν ικανοποιούνται, συνεχίζονται παράλληλα οι πολεμικές επιχειρήσεις. Από το μέτωπο, ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος δηλώνει «ανακωχή με τους Βούλγαρους θα κάνω στη Σόφια!».

1965: Η ελληνική κυβέρνηση καταργεί το μονοπώλιο της μπύρας στην Ελλάδα που είχε η FIX από το 1864.

1970: Πραγματοποιείται ο τελικός του πρώτου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Γυναικών. Θριαμβεύτρια αναδεικνύεται η ομάδα της Δανίας, η οποία νικά την Ιταλία με 2-0.

1974: Η ελληνική στρατιωτική κυβέρνηση του Δημήτριου Ιωαννίδη οργανώνει πραξικόπημα στη Λευκωσία, που οδηγεί στην ανατροπή του αρχιεπισκόπου Μακάριου και στον ορισμό του Νίκου Σαμψών ως προέδρου της Κύπρου.

1997: Ο διάσημος μόδιστρος, Τζιάνι Βερσάτσε, πέφτει θύμα δολοφονικής επίθεσης έξω από το σπίτι του, στο Μαϊάμι των ΗΠΑ. Δράστης είναι ο Άντριου Κιουνάναν, ο οποίος είχε διαπράξει άλλους τέσσερις φόνους, ενώ οκτώ ημέρες αργότερα μετά από αυτή την επίθεση θα αυτοκτονήσει.

2006: Αρχίζει τη λειτουργία του ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Twitter (σημερινό X).

2022: Η NASA και η Roscosmos υπογράφουν συμφωνία για την ενσωμάτωση μελλοντικών πτήσεων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η συμφωνία θα επιτρέψει στους Ρώσους κοσμοναύτες να πετάξουν με αμερικανικά διαστημόπλοια, με αντάλλαγμα να επιτραπεί στους Αμερικανούς αστροναύτες να χρησιμοποιήσουν τα ρωσικά διαστημόπλοια Soyuz.

Γεννήσεις

1943 – Λουκιανός Κηλαηδόνης, Έλληνας τραγουδοποιός

1954 – Γεώργιος Καμίνης, Έλληνας πολιτικός

1956 – Τζο Σατριάνι, Αμερικανός κιθαρίστας

1961 – Φόρεστ Γουίτακερ, Αμερικανός ηθοποιός

1962 – Νίκος Φιλίππου, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

1980 – Μιχάλης Ζαμπίδης, Έλληνας αθλητής του κικ μποξ

Θάνατοι

1015 – Βλαδίμηρος Α’, μέγας πρίγκιπας του Κιέβου

1899 – Γεώργιος Αβέρωφ, Έλληνας ευεργέτης

1904 – Άντον Τσέχοφ, Ρώσος συγγραφέας

1997: Τζιάνι Βερσάτσε, Ιταλός σχεδιαστής μόδας

2023 – Ελένη Σμαραγδή, 73, Ελληνίδα παραγωγός του κινηματογράφου, σύζυγος του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή.