Στις 12 Ιουλίου 1912, στο Διακοφτό της Αχαΐας, γεννήθηκε ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ένας από τους πιο αγαπητούς και ταλαντούχους ηθοποιούς της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου. Γνωστός ως «κυρ Γιώργης» και «Νιόνιος», ο Παπαγιαννόπουλος κατάφερε να κλέψει τις καρδιές των θεατών με την αβίαστη και ανεπιτήδευτη αμεσότητα των ερμηνειών του.

Από νεαρή ηλικία, ο Παπαγιαννόπουλος ήξερε ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός, παρά τις αντιδράσεις της οικογένειάς του. Με την αποφασιστικότητα και το ταλέντο του, κατάφερε να αποφοιτήσει από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1938. Η καριέρα του διακόπηκε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου πολέμησε στην πρώτη γραμμή.

Μετά τον πόλεμο, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος επέστρεψε στο θέατρο και τον κινηματογράφο, όπου και διέπρεψε σε περισσότερες από 130 ταινίες, όπως οι «Μια τρελή τρελή οικογένεια», «Τζένη Τζένη» και «Το Ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο». Ήταν επίσης αγαπητός στο κοινό για τον ρόλο του στην τηλεοπτική σειρά «Λούνα Παρκ».

Ο Παπαγιαννόπουλος παρέμεινε ενεργός και αφοσιωμένος στην τέχνη του μέχρι το τέλος της ζωής του. Έφυγε από τη ζωή στις 13 Απριλίου 1984, αφήνοντας πίσω του μια πλούσια κληρονομιά στο ελληνικό θέατρο και τον κινηματογράφο. Η συμβολή του στην ελληνική κωμωδία και το θέατρο παραμένει αναλλοίωτη στο χρόνο, και οι ερμηνείες του συνεχίζουν να χαρίζουν γέλιο και συγκίνηση στους θεατές.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1827: Ο τσάρος Νικόλαος Α’ αποδέχεται την παραίτηση του Ιωάννη Καποδίστρια από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, προκειμένου εκείνος να αναλάβει κυβερνήτης της Ελλάδας.

1843: Με Βασιλικό Διάταγμα παρέχεται το δικαίωμα εκδόσεως τραπεζογραμματίων στην Εθνική Τράπεζα.

1913: Αγήματα του Ελληνικού Στόλου υπό τον πλοίαρχο Γκίνη, απελευθερώνουν την Αλεξανδρούπολη. Ο Ελληνικός Στρατός (VIII Μεραρχία) απελευθερώνει την Ξάνθη.

1962: Οι Rolling Stones δίνουν την πρώτη τους συναυλία, στο Marquee Club του Λονδίνου.

1976: Διεξάγεται στο κλειστό της Γλυφάδας ο πρώτος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ Ανδρών. Το κατακτά o Ολυμπιακός, που νικά την ΑΕΚ με 81-69.

1993: Ξεκινά τη λειτουργία του το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Αθήνα.

Γεννήσεις

1904 – Πάμπλο Νερούδα, Χιλιανός ποιητής

1912 – Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Έλληνας ηθοποιός

1922 – Μάικλ Βέντρις, Άγγλος γλωσσολόγος και αρχιτέκτονας

Θάνατοι

1926 – Γερτρούδη Μπελ, βρετανίδα πράκτορας, αρχαιολόγος και συγγραφέας

1935 – Άλφρεντ Ντρέιφους, γαλλοεβραίος αξιωματικός του στρατού

2016 – Δημήτρης Μαρωνίτης, Έλληνας φιλόλογος

2016 – Γκόραν Χάτζιτς, Σέρβος πολιτικός