Στις 8 Ιουνίου 1949, εκδίδεται ένα από τα πιο εμβληματικά και προφητικά βιβλία της λογοτεχνικής ιστορίας, το «1984» του Τζορτζ

Όργουελ. Το βιβλίο, που παραμένει διαχρονικό, εισήγαγε στην παγκόσμια κουλτούρα το συμβολικό πρόσωπο του Μεγάλου Αδελφού («Big Brother»), ως προσωποποίηση των καταπιεστικών και παρεμβατικών κυβερνήσεων.

Το «1984» παρουσιάζει μια δυστοπική κοινωνία όπου το κράτος, μέσω του Μεγάλου Αδελφού, επιτηρεί και ελέγχει κάθε πτυχή της ζωής των πολιτών. Η κυβέρνηση του Όσιαν, μια παραμορφωμένη οπτασία του απόλυτου ελέγχου, χρησιμοποιεί την προπαγάνδα, τη λογοκρισία και την παρακολούθηση για να επιβάλει τη βούλησή της και να καταστρέψει την ατομικότητα.

Ο Μεγάλος Αδελφός είναι το απόλυτο σύμβολο του πανταχού παρόντος και παντοδύναμου κράτους. Η φράση «Big Brother is watching you» (Ο Μεγάλος Αδελφός σε παρακολουθεί) έγινε συνώνυμη της κρατικής κατασκοπείας και της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής. Το βιβλίο προειδοποιεί για τους κινδύνους μιας κοινωνίας όπου η ελευθερία του λόγου και η σκέψη είναι υποταγμένες στην απόλυτη εξουσία.

Παρά το γεγονός ότι το «1984» γράφτηκε πριν από περισσότερο από επτά δεκαετίες, παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο. Σε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία επιτρέπει αδιανόητα επίπεδα παρακολούθησης και ελέγχου, οι προειδοποιήσεις του Όργουελ ηχούν ακόμη πιο δυνατά. Ο Μεγάλος Αδελφός δεν είναι πλέον απλώς μια μεταφορά, αλλά μια πραγματικότητα σε πολλές σύγχρονες κοινωνίες.

Το «1984» δεν επηρέασε μόνο τη λογοτεχνία αλλά και την πολιτική και την κοινωνική σκέψη. Οι όροι και οι ιδέες που εισήγαγε, όπως το «Newspeak» (Νέα Ομιλία), η «Doublethink» (Διπλή Σκέψη) και το «Thoughtcrime» (Έγκλημα Σκέψης), έχουν ενσωματωθεί στην καθημερινή γλώσσα και σκέψη, προσφέροντας ένα εργαλείο για την κατανόηση και την κριτική απέναντι στην εξουσία.

Το έργο του Τζορτζ Όργουελ συνεχίζει να μας υπενθυμίζει τους κινδύνους της εξουσίας, της παρεμβατικότητας και την ανάγκη προστασίας των ατομικών ελευθεριών. Η κυκλοφορία του «1984» σαν σήμερα πριν 75 χρόνια, αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση της αξίας της ελευθερίας, της ιδιοτικότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1821: Βγαίνουν από την Ακρόπολη 150 Τούρκοι και 50 τσιγγάνες, για να θερίσουν όσα ώριμα σπαρτά υπάρχουν κοντά. Οι Αθηναίοι ορμούν αμέσως εναντίον τους και τους αναγκάζουν σε υπαναχώρηση. Στη μάχη σκοτώνονται 15 Τούρκοι και 20 τσιγγάνες, ενώ πολλοί τραυματίζονται. Σε αντίποινα, αποκεφαλίζονται 8 όμηροι, τα κεφάλια των οποίων ρίχνονται από το βόρειο τείχος.

1928: Το αεροπλάνο «Ελλάς», τύπου Breguet, με πλήρωμα τον υπολοχαγό Ευάγγελο Παπαδάκο και τον συνταγματάρχη Χρήστο Αδαμίδη, απογειώνεται από το Τατόι για να πραγματοποιήσει τον γύρο της Μεσογείου. Θα το επιτύχει 20 ημέρες αργότερα, αφού διανύσει απόσταση 12.000 χιλιομέτρων.

1932: Κατατίθεται και ψηφίζεται στην Ελληνική Βουλή το νομοσχέδιο περί κοινωνικών ασφαλίσεων και έτσι μπαίνουν οι βάσεις για την ίδρυση του ΙΚΑ.

1939: Αποφασίζεται στην Ελλάδα η κατάργηση των οκτατάξιων σχολείων και η ίδρυση εξατάξιων γυμνασίων.

1949: Ο Βρετανός συγγραφέας, Τζορτζ Όργουελ, εκδίδει το εμβληματικό μυθιστόρημά του «1984».

1952: Αναχωρούν 400 Έλληνες στρατιώτες για να λάβουν μέρος στον Πόλεμο της Κορέας.

1963: Ο Μίκης Θεοδωράκης και 20 Έλληνες επιστήμονες, καλλιτέχνες, εργάτες, φοιτητές και δημοσιογράφοι ιδρύουν το Κίνημα Νεολαίας «Γρηγόρης Λαμπράκης» (ΔΚΝΓΛ). Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης εκλέγεται πρόεδρος και ξεκινά μία πολιτική και πολιτιστική εκστρατεία σε όλη την Ελλάδα.

1995: Η διευθύντρια της Εθνικής ΠινακοθήκηςΜαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ανακοινώνει την αγορά του πίνακα «Ο Άγιος Πέτρος» του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο). Τα 290.000.000 δραχμές για την αγορά του έργου συγκεντρώθηκαν από προσφορές ιδρυμάτων, καλλιτεχνών και πολιτών.

2000: Η «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο, Στίβεν Σόντερς, στη λεωφόρο Κηφισίας. H τρομοκρατική οργάνωση κάνει την επανεμφάνισή της στην περιοχή του Ψυχικού, έπειτα από έναν χρόνο απουσίας, ρίχνοντας τέσσερις σφαίρες στον στρατιωτικό που βρίσκεται στο λευκό Rover, πλήττοντάς τον στην κοιλιακή χώρα και στα άνω άκρα. Εκείνος δεν πεθαίνει ακαριαία, καθώς μετά την επίθεση μεταφέρεται στον «Ερυθρό Σταυρό» όπου και χειρουργείται, χωρίς όμως να καταφέρει να επιβιώσει.

2008: Στην πόλη Ακιχαμπάρα της Ιαπωνίας ο Τομοχίρο Κάτο χτυπά με φορτηγό μια ομάδα ανθρώπων και στη συνέχεια κατεβαίνει και μαχαιρώνει όποιον βρει μπροστά του. Τελικά σκοτώνει 7 άτομα και τραυματίζει 10.

Γεννήσεις

1810 – Ρόμπερτ Σούμαν, Γερμανός συνθέτης

1816 – Φράνσις Κρικ, βρετανός βιολόγος, που ανακάλυψε το DNA μαζί με τον αμερικανό Ρόμπερτ Γουότσον, το 1953.

1867 – Φρανκ Λόιντ Ράιτ, Αμερικανός αρχιτέκτονας και εκπαιδευτικός

1916 – Φράνσις Κρικ, Άγγλος βιολόγος

1940 – Νάνσι Σινάτρα, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και κόρη του Φρανκ Σινάτρα

1951 – Μπόνι Τάιλερ, Ουαλή τραγουδίστρια

1955 – Τιμ Μπέρνερς Λι, Άγγλος επιστήμονας υπολογιστών και μηχανικός

1961 – Καίτη Γαρμπή, Ελληνίδα τραγουδίστρια

1977 – Κάνιε Γουέστ, Αμερικανός Ράπερ

1978 – Μαρία Μενούνος, Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός και τηλεπαρουσιάστρια

Θάνατοι

1859 – Γουόλτερ Χαντ, αμερικανός μηχανικός, που ανακάλυψε την παραμάνα.

1962 – Στέλιος Σπεράντσας, έλληνας καθηγητής της Οδοντιατρικής Σχολής και λογοτέχνης.

1987 – Αλέξανδρος Ιόλας, Έλληνας συλλέκτης έργων τέχνης

2010 – Ανδρέας Βουτσινάς, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης