Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, η Ευρώπη βρέθηκε σε μια κατάσταση πρωτοφανούς οικονομικής καταστροφής. Οι υποδομές ήταν διαλυμένες, οι πόλεις κατεστραμμένες, και οι οικονομίες των περισσοτέρων χωρών είχαν καταρρεύσει. Η επείγουσα ανάγκη για οικονομική βοήθεια ήταν εμφανής και η σταθερότητα της περιοχής ήταν σε κίνδυνο.

Αντιλαμβανόμενος αυτήν την κρίσιμη κατάσταση, ο Τζορτζ Μάρσαλ εκφώνησε μια ομιλία στο Χάρβαρντ, όπου πρότεινε ένα ευρύ σχέδιο βοήθειας για την Ευρώπη. Επισήμανε ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης ήταν ζωτικής σημασίας όχι μόνο για την ίδια την ήπειρο αλλά και για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια. Η βασική ιδέα ήταν να παρέχει η Αμερική οικονομική βοήθεια για την ανασυγκρότηση των ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να αποκατασταθούν οι βιομηχανίες, να ενισχυθεί η γεωργία, και να δημιουργηθούν συνθήκες ευημερίας και σταθερότητας αλλά και να αποφευχθεί η επικράτηση του κομμουνισμού.

Το Σχέδιο Μάρσαλ τέθηκε σε εφαρμογή το 1948 και διήρκεσε μέχρι το 1952. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ΗΠΑ προσέφεραν πάνω από 12 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια με σημερινές αξίες) σε οικονομική βοήθεια στις ευρωπαϊκές χώρες. Η βοήθεια αυτή περιλάμβανε δάνεια, χορηγίες και τεχνική υποστήριξη.

Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που επωφελήθηκαν σημαντικά από το Σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας. Οι χρηματοδοτήσεις της Ελλάδα έφτασαν συνολικά περίπου τα 376 εκατομμύρια δολάρια και συνέβαλαν στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών, όπως δρόμους, γέφυρες και λιμάνια καθώς και στην ενίσχυση της γεωργίας και της βιομηχανίας. Επιπλέον, η οικονομική στήριξη βοήθησε στην καταπολέμηση της ανεργίας και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.

Οι επιπτώσεις του Σχεδίου Μάρσαλ ήταν βαθιές και μακροπρόθεσμες. Η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης ήταν εντυπωσιακή. Μέσα σε λίγα χρόνια, οι ευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν να ανασυγκροτήσουν τις οικονομίες τους, να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών τους. Επιπλέον, το Σχέδιο Μάρσαλ συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών ενώ αποτέλεσε και ένα σύμβολο της διεθνούς συνεργασίας και της δέσμευσης για ειρήνη και σταθερότητα. Η επιτυχία του απέδειξε τη σημασία της διεθνούς αλληλεγγύης και της συνεργασίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων κρίσεων.

Η ομιλία του Τζορτζ Μάρσαλ στις 5 Ιουνίου 1947 και η επακόλουθη εφαρμογή του Σχεδίου Μάρσαλ παραμένουν μέχρι σήμερα παραδείγματα προνοητικής ηγεσίας και επιτυχούς διεθνούς παρέμβασης. Αυτό το ιστορικό γεγονός μας θυμίζει τη δύναμη της αλληλεγγύης και της συνεργασίας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1825: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος δολοφονείται μέσα στην Ακρόπολη των Αθηνών από το άλλοτε πρωτοπαλίκαρό του Γιάννη Γκούρα.

1934: Σημειώνεται επεισόδιο στην Ελληνική Βουλή, όταν μετά από λογομαχία μεταξύ του Γεώργιου Κονδύλη και του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, βουλευτής – φίλος του Κονδύλη πετά κάθισμα κατά του Παπαναστασίου, τραυματίζοντάς τον ελαφρά στον ώμο.

1947: Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζορτζ Μάρσαλ, ζητά την οικονομική ενίσχυση της κατεστραμμένης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Ευρώπης. Η κίνηση αυτή θα λάβει το όνομά του και θα ονομαστεί Σχέδιο Μάρσαλ.

1956: Ο Έλβις Πρίσλεϊ σκανδαλίζει το κοινό, με το τολμηρό κούνημα των γοφών του, στο αμερικανικό τηλεοπτικό σόου «The Milton Berle Show».

1961: Το τρίποντο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της American Basketball League και περιλαμβάνει όλα τα σουτ που εκτελούνται από απόσταση μεγαλύτερη των 22 ποδιών (6,71 μ.) από το καλάθι.

1967: Αρχίζει ο περιβόητος Πόλεμος των Έξι Ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ από τη μία πλευρά, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία από την άλλη.

1968: Ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Κένεντι, πυροβολείται σε ξενοδοχείο του Λος Άντζελες από τον Σιρχάν Σιρχάν. Θα πεθάνει την επόμενη ημέρα.

1972: Ελλάδα και η Κίνα συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις.

1975: Το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιεί το πρώτο του δημοψήφισμα σε ολόκληρη τη χώρα σχετικά με την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

1977: Για πρώτη φορά στα ράφια των καταστημάτων βρίσκεται ο υπολογιστής Apple II.

1996: Ο Γιώργος Δώνης υπογράφει τριετές συμβόλαιο με την Μπλάκμπερν έναντι 1.1 δις δραχμών και γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής, καθώς και ο πρώτος από τη χώρα μας που θα αγωνιστεί στην Premier League.

2002: Η ΑΕΚ στέφεται ξανά πρωταθλήτρια στο μπάσκετ μετά από 32 χρόνια.

2002: Κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση του προγράμματος για περιήγηση στο διαδίκτυο (browser), Mozilla 1.0.

2013: Σκοτώνεται από ανατροπή άρματος μεταφοράς προσωπικού ο πεζοναύτης Στάθης Κρόκου.

Γεννήσεις

1646 – Έλενα Κορνάρο Πισκόπια, ιταλίδα μαθηματικός, η πρώτη γυναίκα που αναγορεύτηκε διδάκτωρ.

1723 – Άνταμ Σμιθ, Σκοτσέζος οικονομολόγος

1883 – Τζον Μέιναρντ Κέινς, Βρετανός οικονομολόγος

1898 – Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Ισπανός συγγραφέας

1971 – Μαρκ Γουόλμπεργκ, Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής

1976 – Γιάννης Γιαννούλης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

1978 – Φερνάντο Μέιρα, Πορτογάλος ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1825 – Οδυσσέας Ανδρούτσος, Έλληνας αγωνιστής

2012 – Αθηνόδωρος Προύσαλης, Έλληνας ηθοποιός

2012 – Μπάρι Άνσγουορθ, άγγλος συγγραφέας, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ιστορικού μυθιστορήματος.