Η πιθανότερη αιτία θεωρείται για η έκρηξη ενός μεγάλου μετεωροειδούς, ή μικρού αστεροειδούς ή και θραύσματος κομήτη, σε απόσταση 5-10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Η ενέργεια που απελευθερώθηκε ήταν 5-30 μεγατόνοι TNT, δηλαδή το χιλιαπλάσιο της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα. Για αυτό και, παρότι ο μετεωρίτης δεν προσέκρουσε στην επιφάνεια της Γης, θέρισε περίπου 80 εκατομμύρια δέντρα σε μια έκταση πάνω από 2,15 εκατομμύρια στρέμματα σε μια έκρηξη που θα μπορούσε να καταστρέψει μια μεγάλη πόλη.

Το Συμβάν της Τουνγκουσκα θεωρείται ένα μεγάλο μυστήριο για την επιστημονική κοινότητα και για το ευρύ κοινό, λόγω του ότι δεν βρέθηκε μετεωρίτης ή άλλο αντικείμενο, παρά τη μεγάλη καταστροφή που προκλήθηκε. Πάντως, η Έκρηξη της Τουνγκούσκα θεωρείται η μεγαλύτερη χερσαία πτώση μετεωρίτη ή αστεροειδούς στη Γη στην καταγεγραμμένη Ιστορία, δεδομένου ότι πριν την δεκαετία του 1970 και τη γενικευμένη τηλεπισκόπηση του πλανήτη από τεχνητούς δορυφόρους ακόμη κι αν ένας μεγαλύτερος μετεωρίτης είχε πέσει σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή, δεν θα είχε γίνει αντιληπτός.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1884: Εγκαινιάζεται ο σιδηροδρομικός σταθμός Πελοποννήσου στην Αθήνα, σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ. Αποτελεί μικρογραφία του σιδηροδρομικού σταθμού Σικφτσί της Κωνσταντινούπολης.

1908: Έκρηξη σημειώνεται στην Τουνγκούσκα της Σιβηρίας, η οποία καταστρέφει τα πάντα σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων. Πιθανότερη αιτία πρόκλησης θεωρείται η εκρηκτική διάλυση στη γήινη ατμόσφαιρα ενός μεγάλου μετεωρίτη. Η ενέργεια που απελευθερώνεται είναι τέτοια (από 5 ως 30 μεγατόνοι TNT ή το χιλιαπλάσιο της ατομικής βόμβας της Χιροσίμα), που καταστρέφει περίπου 80 εκατομμύρια δέντρα σε μια έκταση πάνω από 2,15 εκατομμύρια στρέμματα.

1913: Αρχίζουν και πάλι οι πολεμικές συγκρούσεις ανάμεσα στη Βουλγαρία και τις πρώην συμμάχους της, Σερβία και Ελλάδα. Ο Ελληνικός Στρατός καταλαμβάνει τις Σέρρες. Οι Βούλγαροι, υποχωρώντας, λεηλατούν και πυρπολούν το Δοξάτο Δράμας, ενώ σφαγιάζουν περισσότερους από 650 κατοίκους, ιδίως γυναικόπαιδα.

1934: Ξεκινά στη Γερμανία το αιματηρό τριήμερο που έμεινε γνωστό στην Ιστορία ως «η Νύχτα των Μεγάλων Μαχαιριών» και άνοιξε τον δρόμο του Αδόλφου Χίτλερ προς την απόλυτη εξουσία. Ο ηγέτης του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος διατάζει τις δολοφονίες εκατοντάδων μελών του ίδιου του κόμματος του, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο να λάβουν μέρος σε πραξικόπημα εναντίον του, δήθεν προγραμματισμένου από τον Ερνστ Ρεμ, αρχηγό των Ταγμάτων Εφόδου (SA). Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων δεν θα δημοσιευτεί. Ο νέος αρχηγός των SA, Βίκτορ Λούτσε, θα αναφέρει αργότερα ότι εκτελέσθηκαν 81 άτομα. Σήμερα υπολογίζεται ότι στις τρεις ημέρες δολοφονήθηκαν περίπου 200 άνθρωποι.

1936: Εκδίδεται το ιστορικό ερωτικό μυθιστόρημα της Μάργκαρετ Μίτσελ «Όσα Παίρνει ο Άνεμος», το οποίο τρία χρόνια αργότερα θα γίνει μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του κινηματογράφου.

1938: Κυκλοφορεί το πρώτο κόμικ με περιπέτειες του Superman.

1957: Εγκαθίσταται στην Ελλάδα ο πρώτος ατομικός αντιδραστήρας («Δημόκριτος»).

1972: Εγκρίνεται στην Ελλάδα από την κυβέρνηση της χούντας το αυτόματο διαζύγιο.

2011: «Βομβαρδισμένο» τοπίο θυμίζει η πλατεία Συντάγματος και οι γύρω δρόμοι. Η κρίσιμη ψηφοφορία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στην Ελληνική Βουλή και τα εκτεταμένα επεισόδια έξω από αυτήν κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσα από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

2015: Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβαθμίζει το αξιόχρεο τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, μειώνοντάς το στη βαθμίδα της «μερικής χρεοκοπίας» (Restricted Default, RD) μετά την επιβολή ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων.

2021: Ο πρώην Αμερικανός κωμικός Μπιλ Κόσμπι αποφυλακίζεται, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της Πενσυλβάνια ανατρέπει την καταδίκη του.

Γεννήσεις

1892 – Στράτης Μυριβήλης, Έλληνας συγγραφέας

1939 – Γεώργιος Γεννηματάς, Έλληνας πολιτικός

1966 – Μάικ Τάισον, Αμερικανός πυγμάχος

1984 – Νίκος Οικονομόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής

1985 – Μάικλ Φελπς, Αμερικανός κολυμβητής

Θάνατοι

1984 – Ανρί Φαμπρ, γάλλος αεροπόρος, εφευρέτης του υδροπλάνου.

2009 – Πίνα Μπάους, διάσημη γερμανίδα χορογράφος και χορεύτρια.

2012 – Θύμιος Καρακατσάνης, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης