Ο Παναγούλιας οδήγησε την εθνική ομάδα της Ελλάδας σε δύο από τις μεγαλύτερες διεθνείς διακρίσεις της: τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό του 1980 και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994, κάτι που αποτέλεσε ένα τεράστιο επίτευγμα για την εποχή. Υπό την ηγεσία και καθοδήγησή του, η Ελλάδα κατάφερε να μπει στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα, αναδεικνύοντας το ταλέντο και τις δυνατότητες της ελληνικής ομάδας.

Εκτός από την Ελλάδα, ο Παναγούλιας είχε επίσης σημαντική καριέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έγινε προπονητής της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στη χώρα. Επιπλέον, ήταν προπονητής σε διάφορους συλλόγους στις ΗΠΑ και την Ελλάδα, αφήνοντας το στίγμα του σε κάθε ομάδα που ανέλαβε.

Ο Παναγούλιας ήταν γνωστός για το πάθος και την αφοσίωσή του στο άθλημα, καθώς και για την ικανότητά του να εμπνέει τους παίκτες του. Η συμβολή του στην ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν ανεκτίμητη και η παρακαταθήκη του παραμένει ζωντανή.

Περισσότερα σε παλαιότερα θέμα: Αλκέτας Παναγούλιας, ένας παρεξηγημένος επιτυχημένος

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1815: Γίνεται η Μάχη του Βατερλό. Οι ενωμένες δυνάμεις Βρετανών και Πρώσων, υπό τους στρατηγούς Ουέλινγκτον και Μπλίχερ αντίστοιχα, συντρίβουν τις γαλλικές δυνάμεις, των οποίων ηγείται ο αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης.

1904: Ο υπουργός Παιδείας, Σπυρίδων Στάης, σκοτώνει σε μονομαχία τον βουλευτή Τρικάλων, Κόκο Χατζηπέτρο. Ο Χατζηπέτρος είχε εξυβρίσει τον Στάη, επειδή του είχε αρνηθεί ρουσφέτι και ο υπουργός, κατά τα ειωθότα της εποχής εκείνης, ζήτησε μονομαχία για να αποκαταστήσει την τρωθείσα τιμή του.

1930: Αμερικανική εταιρία κυκλοφορεί το πρώτο της ταξί στους δρόμους των ΗΠΑ.

1932: Ιδρύεται στη Γενεύη η FIBA, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Μεταξύ των οκτώ ιδρυτικών μελών είναι και η Ελλάδα, που εκπροσωπείται από τους Συμεών Μαυροσκούφη και Γεώργιο Αμπατζίογλου.

1948: Ψηφίζεται από τον ΟΗΕ η Διεθνής Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

1953: Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας αποκρούει ισχυρή επίθεση κινεζικού συντάγματος κατά του υψώματος Χάρι στο πλαίσιο του Πολέμου της Κορέας.

1961: Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Καισαρεία του Ισραήλ, ανακαλύπτεται μία πλάκα με το όνομα του Πόντιου Πιλάτου, η οποία αποτελεί την πρώτη ένδειξη ύπαρξης του ιστορικού αυτού προσώπου.

1976: Ο 22χρονος διεθνής επιθετικός Θωμάς Μαύρος μεταγράφεται από τον Πανιώνιο στην ΑΕΚ έναντι 4 εκατομμυρίων δραχμών, παράλληλα με τις εισπράξεις έξι φιλικών αγώνων. Ο Μαύρος θα αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών στην Ελλάδα.

1989: Διεξάγονται στην Ελλάδα ταυτόχρονα εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές. Στις βουλευτικές, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η Νέα Δημοκρατία με 44,2%, χωρίς να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 39,1% και ο Συνασπισμός με 13,1%. Στις ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία είναι και πάλι πρώτο κόμμα με 40,4% έναντι 35,9% του ΠΑΣΟΚ και 14,3% του Συνασπισμού.

2000: Η Ελλάδα ανακηρύσσεται επισήμως ως το 12ο μέλος της ΟΝΕ.

2012: Πεθαίνει ο Αλκέτας Παναγούλιας, ο προπονητής που οδήγησε την Εθνική ποδοσφαίρου Ανδρών στην τελική φάση του Euro 1980 και του Μουντιάλ 1994. Στην ποδοσφαιρική του καριέρα υπήρξε ποδοσφαιριστής της ομάδας του Άρη, την οποία στήριξε αργότερα ως προπονητής, αλλά και ως παράγοντας.

Γεννήσεις

1929 – Γιούργκεν Χάμπερμας, Γερμανός κοινωνιολόγος και φιλόσοφος

1934 – Δημήτρης Μυταράς, Έλληνας ζωγράφος

1942 – Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Άγγλος τραγουδοποιός

Θάνατοι

741 – Λέων Γ’, Βυζαντινός αυτοκράτορας

1974 – Γκεόργκι Ζούκοφ, Ρώσος στρατάρχης

2010 – Ζοζέ Σαραμάγκου, Πορτογάλος συγγραφέας και δημοσιογράφος

2012 – Αλκέτας Παναγούλιας, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής

2018 – Κώστας Πολίτης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής και προπονητής

2018 – XXXTentacion Αμερικανός τραγουδιστής.