Σαν σήμερα 2 Ιουνίου: Η στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ – Μια μέρα λαμπρότητας και μεγαλείου για τη Βρετανία
Η στέψη της βασίλισσας, η πρώτη ελληνική συμμετοχή σε τελικό ευρωπαϊκού, η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ο κανονισμός του πέναλτι
Στις 2 Ιουνίου 1953, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στέφθηκε επίσημα μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια λαμπρή τελετή γεμάτη παραδόσεις αιώνων. Περισσότεροι από χίλιοι επίσημοι προσκεκλημένοι παρακολούθησαν την τελετή στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο, ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια άκουσαν τη μετάδοση στο ραδιόφωνο και παρακολούθησαν για πρώτη φορά τα τεκετενόμενα στην τηλεόραση. Μετά την τελετή, εκατομμύρια θεατές, παρά τη βροχή, επευφήμησαν τη 27χρονη βασίλισσα και τον 31χρονο σύζυγό της, τον Δούκα του Εδιμβούργου, να διασχίζουν μία διαδρομή περίπου 8 χιλιομέτρων πάνω σε μια χρυσή άμαξα.
Η Ελισάβετ, γεννημένη το 1926, ήταν η πρωτότοκη κόρη του Πρίγκιπα Αλβέρτου Φρέντερικ Άρθουρ Γεωργίου, του δεύτερου γιου του Βασιλιά Γεωργίου Ε’. Μετά τον θάνατο του παππού της το 1936, ο θείος της, Εδουάρδος Η’, ανακηρύχθηκε βασιλιάς, αλλά αργότερα παραιτήθηκε λόγω του σκανδάλου με τον γάμο του με την Αμερικανίδα διαζευγμένη Γουόλις Σίμσον. Ο πατέρας της Ελισάβετ, στη συνέχεια, ανακηρύχθηκε Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’.
Κατά τη διάρκεια της Μάχης της Βρετανίας, η Ελισάβετ και η αδελφή της, η Πριγκίπισσα Μαργαρίτα, έζησαν μακριά από το Λονδίνο για ασφάλεια, ενώ οι γονείς τους παρέμειναν στο βομβαρδισμένο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, κερδίζοντας την αγάπη του λαού. Στη διάρκεια του πολέμου, η Ελισάβετ εκπαιδεύτηκε ως ανθυπολοχαγός και εργάστηκε ως οδηγός και μηχανικός φορτηγών.
Το 1947, η Ελισάβετ παντρεύτηκε τον μακρινό της ξάδελφο, Φίλιππο Μαουντμπάντεν, πρώην πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας, ο οποίος παραιτήθηκε από τους τίτλους του για να την παντρευτεί. Ο γάμος τους ανύψωσε το ηθικό του βρετανικού λαού, ο οποίος αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχουν τέσσερα παιδιά: τον νυν Βασιλιά Κάρολο, την πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Άντριου και τον πρίγκιπα Έντουαρντ.
Τον Φεβρουάριο του 1952, ενώ βρισκόταν στην Κένυα, η Ελισάβετ έμαθε τον θάνατο του πατέρα της και ανακηρύχθηκε αμέσως νέα μονάρχης της Βρετανίας. Η στέψη της Ελισάβετ Β’ χαρακτηρίστηκε από λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια. Συμμετείχαν περισσότεροι από 40 εκπρόσωποι από χώρες με παραδοσιακές φορεσιές. Μετά την παρέλαση, η Ελισάβετ στάθηκε με την οικογένειά της στο μπαλκόνι του Παλατιού του Μπάκιγχαμ και χαιρέτησε το πλήθος, ενώ αεροσκάφη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας διέσχιζαν τον ουρανό σε σχηματισμούς.
Στα 70 χρόνια της βασιλείας της, η δημοτικότητα της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ δεν μειώθηκε. Ταξίδεψε περισσότερο από κάθε άλλον Βρετανό μονάρχη και ήταν η πρώτη που επισκέφθηκε τη Νότια Αμερική και τις χώρες του Περσικού Κόλπου. Η Ελισάβετ πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, σε ηλικία 96 ετών. Ήταν η μακροβιότερη βασίλισσα στην ιστορία της Βρετανίας. Ο μεγαλύτερος γιος της, Κάρολος, ανέλαβε τον θρόνο και στέφθηκε βασιλιάς στις 6 Μαΐου 2023, με τη σύζυγό του, Καμίλλα, να γίνεται βασίλισσα.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
1891: Υιοθετείται από τη Διεθνή Ένωση Ποδοσφαίρου -την οποία αποτελούν οι ομοσπονδίες Αγγλίας, Σκωτίας, Ουαλίας και Ιρλανδίας- ο κανονισμός του πέναλτι. Υπήρξε μία ιδέα του Ιρλανδού επιχειρηματία και τερματοφύλακα, Γουίλιαμ ΜακΚραμ.
1896: Ο Γκουλιέλμο Μαρκόνι κάνει αίτηση χορήγησης ευρεσιτεχνίας για τη νέα του εφεύρεση συσκευής μετάδοσης παλμών και ηλεκτρικών σημάτων (ασύρματο).
1897: Ο Αμερικανός συγγραφέας, Μαρκ Τουέιν, αντιδρώντας σε φήμες που τον ήθελαν νεκρό, απαντά μέσα από τη New York Journal: «Οι φήμες για τον θάνατό μου ήταν μια υπερβολή».
1937: Ηλεκτροκινείται ο σιδηρόδρομος Κηφισιάς.
1941: Γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτελούν τους άρρενες κατοίκους του χωριού Κοντομαρί των Χανίων, ως αντίποινα για τη συμμετοχή του ντόπιου πληθυσμού στη Μάχη της Κρήτης. Είναι τα πρώτα από μία σειρά αντιποίνων από τα στρατεύματα κατοχής.
1941: Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Χρύσανθος, αρνείται να ορκίσει την κυβέρνηση των δωσίλογων του Τσολάκογλου και καθαιρείται.
1964: Ο Γιάσερ Αραφάτ ιδρύει στην Ιερουσαλήμ την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).
1971: Για πρώτη φορά ελληνική ομάδα συμμετέχει σε ευρωπαϊκό τελικό ποδοσφαίρου. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στο «Γουέμπλεϊ» τον Άγιαξ για το Κύπελλο Πρωταθλητριών και ηττάται με 2-0. Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου, με το «τριφύλλι» να έχει στις τάξεις του παίκτες σαν τον Μίμη Δομάζο, τον Αριστείδη Καμάρα, τον Τάκη Οικονομόπουλο και τον Αντώνη Αντωνιάδη, που ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 10 γκολ.
1992: Η Ελλάδα απορρίπτει την πρόταση της πορτογαλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ονομαστεί η Δημοκρατία των Σκοπίων Άνω ή Κάτω Μακεδονία.
2004: Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινά το μεγάλο της ταξίδι στον κόσμο, που θα διαρκέσει 36 μέρες. Για πρώτη φορά θα φωτίσει 33 πόλεις, σε 27 χώρες και στις πέντε ηπείρους, πριν καταλήξει στις 13 Αυγούστου 2004 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
2012: Ο πρώην Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο που έπαιξε στη δολοφονία διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης το 2011.
2021: Η NASA ανακοινώνει την επιλογή δύο νεών αποστολών προς την Αφροδίτη. Είναι οι: VERITAS και DAVINCI+, οι οποίες θα εκτοξευτούν μεταξύ 2028 και 2030. Θα είναι το πρώτο αμερικανικό διαστημικό σκάφος που εκτοξεύεται προς την Αφροδίτη από το 1989. Οι αποστολές θα επικεντρωθούν κυρίως στη χαρτογράφηση της Αφροδίτης.
Γεννήσεις
1740 – Μαρκήσιος ντε Σαντ, Γάλλος ευγενής και συγγραφέας
1904 – Τζόνι Βαϊσμίλερ, Αμερικανός κολυμβητής και ηθοποιός
1940 – Κωνσταντίνος Β’, τέως βασιλιάς της Ελλάδας
1941 – Τσάρλι Γουάτς, Βρετανός ντράμερ
Θάνατοι
1882 – Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, Ιταλός στρατηγός και πολιτικός
1970 – Μπρους ΜακΛάρεν, Νεοζηλανδός οδηγός αγώνων, μηχανικός και κατασκευαστής αυτοκινήτων
2000 – Σβιατοσλάβ Φιοντόροφ, ρώσος οφθαλμίατρος. Εφηύρε τη θεραπεία της μυωπίας με λέιζερ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου