Οι άνδρες ψήφιζαν ήδη από το 1864 και χρειάστηκε περίπου ένας αιώνας ακόμη για να αποκτήσουν το ίδιο προνόμιο οι γυναίκες. Μέχρι τότε οι Ελληνίδες μπορούσαν να ψηφίζουν μόνο στις τοπικές εκλογές και μόνο όσες είχαν κλείσει τα 30 χρόνια και διέθεταν τουλάχιστον απολυτήριο Δημοτικού. Αλλά δεν ήθελαν όλες κι όλας αφού από τις 2.655 εγκεγραμμένες, τελικά μόνο οι… 439 έφτασαν στα εκλογικά κέντρα. Χαρακτηριστικό του ανδροκρατούμενου κλίματος της εποχής ήταν η άρνηση της ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη να ψηφίσει, λέγοντας ότι «ψήφο θέλουν μόνο όσες είναι άσχημες και όσες αποφεύγουν να κάνουν παιδιά».
Παρά την αντίδραση της κοινωνίας, η πλήρης κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών ήρθε το 1952 μετά από διεθνείς εξελίξεις στην ισότητα των δύο φύλων και πιέσεις από φεμινιστικά κινήματα. Σε βουλευτικές εκλογές, οι Ελληνίδες ψήφισαν για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου του 1956.
Η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ήταν η Ελένη Σκούρα το 1953, ενώ στις εθνικές εκλογές του 1956, οι γυναίκες συμμετείχαν κανονικά, με τη Λίνα Τσαλδάρη να γίνεται η πρώτη γυναίκα υπουργός στην Ελλάδα.
Η ιστορική αυτή απόφαση άνοιξε τον δρόμο για την ενδυνάμωση των γυναικών στην ελληνική πολιτική σκηνή και έθεσε τα θεμέλια για την περαιτέρω προώθηση της ισότητας των φύλων στην ελληνική κοινωνία.
585 π.Χ.: Συμβαίνει έκλειψη Ηλίου, που είχε προβλεφθεί από τον Θαλή τον Μιλήσιο, κατά τη διάρκεια μάχης μεταξύ του Αλυάττη Β’ και του Κυαξάρη.
1871: Συντρίβεται η Κομμούνα των Παρισίων, η εργατική επαναστατική κυβέρνηση που εγκαθιδρύθηκε στο Παρίσι μετά την εξέγερση της Εθνοφρουράς και των εργατών της πόλης και είχε διάρκεια περίπου δύο μήνες (από τις 26 Μαρτίου).
1934: Γεννιούνται στον Καναδά τα πεντάδυμα της οικογένειας Ντιόν. Είναι η πρώτη φορά, σε πολύδυμη κύηση, που επιζούν όλα τα βρέφη.
1937: Ιδρύεται η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen.
1952: Οι Ελληνίδες αποκτούν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.
1961: Ιδρύεται η Διεθνής Αμνηστία. Για την προσφορά της στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα βραβευτεί 16 χρόνια αργότερα με Νόμπελ Ειρήνης.
1979: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφει στο Ζάππειο Μέγαρο τη συμφωνία πλήρους ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ). Οι διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει το 1976 και ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 1979. Η συμφωνία επικυρώνεται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ένα μήνα αργότερα, στις 28 Ιουνίου.
1997: Η ένοπλη οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί στον Πειραιά τον εφοπλιστή Κώστα Περατικό.
2009: Οι AC/DC επισκέπτονται για πρώτη και μοναδική φορά την Ελλάδα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους υπό τον τίτλο «Black Ice Tour». Η συναυλία τους γίνεται στο κατάμεστο από κόσμο Ολυμπιακό Στάδιο.
2021: Ένας μαζικός τάφος 215 αυτόχθονων παιδιών ανακαλύπτεται στη Βρετανική Κολομβία του Καναδά. Το μακάβριο αυτό εύρημα βρέθηκε σε ένα κτίριο, που λειτουργούσε στις αρχές του 20ου αιώνα ως σχολείο για την «ενσωμάτωση των ιθαγενών».
1908 – Ίαν Φλέμινγκ, Άγγλος συγγραφέας
1968 – Κάιλι Μινόγκ, Αυστραλή τραγουδίστρια και ηθοποιός
1969 – Γιώργος Λιάγκας, Έλληνας δημοσιογράφος
1924 – Ιωάννης Πολέμης, Έλληνας συγγραφέας
2003 – Ιλιά Πριγκόζιν, Ρώσος χημικός
2013 – Φώτης Πολυμέρης, Έλληνας τραγουδιστής
2014 – Μάγια Αγγέλου, Αμερικανίδα συγγραφέας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου