Σαν σήμερα 19 Απριλίου: Πέθανε ο σπουδαίος φιλέλληνας και ποιητής Λόρδος Βύρων πριν από 200 χρόνια
Σαν σήμερα: Το 1824 πέθανε ο Λόρδρος Βύρων, το 1965 απελαύνονται 6.000 Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, το 2011 ο Φιντέλ Κάστρο παραιτείται και το 2018 ο πρίγκιπας Χάρι παντρεύεται την Μέγκαν Μαρκλ.
19·04·2024 00:06
Σαν σήμερα, πριν από ακριβώς δύο αιώνες, ο κόσμος έχασε έναν από τους μεγαλύτερους ποιητές του. Στις 19 Απριλίου 1824 ο μεγάλος φιλέλληνας Λόρδος Βύρων άφησε την τελευταία του πνοή στο πολιορκημένο από τους Τούρκους Μεσολόγγι, δίνοντας τη ζωή του για τη χώρα μας -μια χώρα που δεν ήταν η δική του.
Ο Λόρδος Βύρων είχε μια σημαντική επίδραση και στήριξη στην Ελλάδα και στον ελληνικό αγώνα για την ανεξαρτησία και η αγάπη του για τη χώρα μας ήταν γνωστή ευρέως. Το ενδιαφέρον του για την ελληνική ιστορία και πολιτισμό ήταν εμφανές και στην ποίησή του, αναδεικνύοντας συχνά θέματα που σχετίζονται με την αρχαία Ελλάδα και τον αγώνα των Ελλήνων κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Το 1823, μετέβη στην Ελλάδα για να παράσχει έμπρακτα την υποστήριξή του στον ελληνικό αγώνα. Αν και η παρουσία του εκεί ήταν σύντομη, η προσφορά του ήταν σημαντική, καθώς συνέβαλε ουσιαστικά στην ψυχολογική υποστήριξη των Ελλήνων αγωνιστών.
Ο Λόρδος Βύρων πέθανε στις 19 Απριλίου 1824 στην Μεσολόγγι, μια πόλη που τότε βρισκόταν υπό πολιορκία από τους Οθωμανούς. Πέθανε από πυρετό λόγω των αντίξοων συνθηκών που επικρατούσαν εκεί.
Ο θάνατός του ήταν ένα γεγονός που σημάδεψε την ιστορία της επαναστατικής περιόδου της Ελλάδας.
Άνδρες και γυναίκες τον έκλαψαν σαν πραγματικό αδελφό και προστάτη του Έθνους. Ο Λόρδος Βύρωνας έγινε σύμβολο του πατριωτισμού και ανακηρύχθηκε εθνικός ήρωας της Ελλάδας ενώ ο Διονύσιος Σολωμός έγραψε ένα μεγάλο ποίημα («Εις το θάνατο του Λορδ Μπάιρον») χαρισμένο στο μεγάλο αυτό λάτρη της Ελλάδας, που αρχίζει μ’ αυτούς τους στίχους:
Λευθεριά, για λίγο πάψε
Νά χτυπάς με το σπαθί·
Τώρα σίμωσε καί κλάψε
Εις του Μπάιρον το κορμί·
«Μας φάνηκε σαν να μας άρπαξε κάποιος ένα κομμάτι από το μέλλον μας», έγραψε ο μεγάλος Γάλλος ουμανιστής συγγραφέας Βίκτορ Ουγκό.
Εκδήλωση προς τιμήν του Λόρδου Βύρωνα διοργανώνει ο Δήμος Βύρωνα για σήμερα με δωρεάν είσοδο στο πάρκο Καραολή και Δημητρίου.
Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο
1775: Ξεκινά ο Πόλεμος της Αμερικανικής Επανάστασης στο Λέξινγκτον
1839: Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1882: Τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη.
1906: Ολοκληρώνεται στην Αθήνα η Μεσολυμπιάδα, με αφορμή την επέτειο δέκα ετών από την τέλεση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Έλαβαν μέρος 884 αθλητές από 20 χώρες, ανάμεσά τους 300 Έλληνες και Ελληνίδες. Η διοργάνωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν θα επιβιώσει ως θεσμός, επειδή η χώρα μας δεν αντέχει το οικονομικό κόστος.
1912: Ανατινάσσεται έξω από τη Σμύρνη, με τορπίλη, το ατμόπλοιο «Τέξας», στο οποίο επέβαιναν περίπου 200 επιβάτες, οι περισσότεροι Έλληνες. Διασώθηκαν μόνο 71.
1943: Ξεσπά στην Πολωνία η εξέγερση του Γκέτο της Βαρσοβίας, μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων εκεί, προκειμένου να μαζέψουν τους εναπομείναντες Εβραίους.
1961: Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
1961: Αποτυγχάνει η αμερικανικής εμπνεύσεως «Επιχείρηση του Κόλπου των Χοίρων», που ως σκοπό είχε την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο.
1965: Την άμεση απέλαση 6.000 Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, που διατηρούν την ελληνική υπηκοότητα αποφασίζει η τουρκική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα επανεξετάσει την παραμονή του Πατριαρχείου, κατόπιν της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας στους Τουρκοκυπρίους στη Λευκωσία.
1971: Στα αμερικανικά δικαστήρια παίζεται η τελευταία πράξη του δράματος μιας δολοφονίας που συγκλόνισε το Hollywood. Ο Τσαρλς Μάνσον καταδικάζεται σε ισόβια δεσμά για την ενορχήστρωση της δολοφονίας πέντε ατόμων, μεταξύ των οποίων της ηθοποιού, Σάρον Τέιτ, συζύγου τότε του Πολωνού σκηνοθέτη, Ρομάν Πολάνσκι.
1971: Η ΕΣΣΔ σημειώνει ακόμη μία πρωτιά στο διάστημα, με την εκτόξευση του διαστημικού σταθμού «Salyut».
1971: Η Σιέρα Λεόνε γίνεται δημοκρατία.
1991: Βόμβα που προοριζόταν για το αγγλικό προξενείο στην Πάτρα, εκρήγνυται στα χέρια εκείνου που τη μεταφέρει, σκοτώνοντας τον μαζί με έξι περαστικούς.
1993: Στο Τέξας, περισσότερα από 80 άτομα, εκ των οποίων 17 παιδιά, καίγονται σε πυρκαγιά που σημειώνεται στο κτίριο, όπου είχε οχυρωθεί για 51 μέρες ο ψευδοπροφήτης, Ντέιβιντ Κορές, της αίρεσης των Δαβιδιανών, μαζί με 95 οπαδούς του.
1995: Στην Οκλαχόμα, παγιδευμένο αυτοκίνητο με 450 κιλά εκρηκτικά, εκρήγνυται σε κυβερνητικό κτήριο της πόλης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 168 άτομα, μεταξύ των οποίων και 19 παιδιά.
1997: Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με πλήρη μυστικότητα, φτάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για τριήμερη ιδιωτική επίσκεψη.
2005: Ο 78χρονος Γερμανός καρδινάλιος, Γιόζεφ Ράτσινγκερ, εκλέγεται νέος πάπας, με το όνομα Βενέδικτος 16ος, διαδεχόμενος τον αποθανόντα Ιωάννη Παύλο ΙΙ.
2011: Ο Φιντέλ Κάστρο παραιτείται από τη θέση του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος του νησιού της Επανάστασης και τη θέση αναλαμβάνει ο αδερφός του, Ραούλ Κάστρο.
2013: Ο ύποπτος για την τοποθέτηση βομβών στον αιματηρό Μαραθώνιο της Βοστώνης, Ταμερλάν Τσαρνάεφ, σκοτώνεται από πυροβολισμούς της Αστυνομίας. Ο αδελφός του, Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που είχε κρυφτεί σε μια βάρκα σε αυλή της Μασαχουσέτης, συλλαμβάνεται.
2018: Παντρεύονται ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ.
2020: Σε αμόκ ενόπλου στην μικρή παραθαλάσσια πόλη Πορταπίκουε, κοντά στο Τρούρο της Νέας Σκωτίας του Καναδά σκοτώνονται τουλάχιστον 19 άτομα, στην χειρότερη σφαγή στην ιστορία της χώρας.
2021: Η Ελλάδα σταματά την διανομή του εμβολίου της Johnson & Johnson για την COVID-19 αναμένοντας τον έλεγχο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Γεννήσεις
1877 – Όλε Εβινρούντε, αμερικανο-νορβηγός μηχανικός, που επινόησε και κατασκεύασε την εξωλέμβιο μηχανή.
1977 – Σωτήρης Κωνσταντινίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1978 – Τζέιμς Φράνκο, Αμερικανός ηθοποιός
1979 – Κέιτ Χάντσον, Αμερικανίδα ηθοποιός
1981 – Χέιντεν Κρίστενσεν, Καναδός ηθοποιός
1987 – Οξάνα Ακίνσινα, Ρωσίδα ηθοποιός
1987 – Μαρία Σαράποβα, Ρωσίδα αντισφαιρίστρια
1987 – Τζο Χαρτ, Άγγλος ποδοσφαιριστής
Θάνατοι
1824 – Λόρδος Βύρων, Άγγλος ποιητής
1882 – Κάρολος Δαρβίνος, Άγγλος βιολόγος
1906 – Πιερ Κιουρί, Γάλλος φυσικός
1978 – Λίνος Καρζής, Έλληνας λογοτέχνης
1988 – Ευστάθιος Ανθόπουλος, Έλληνας πολιτικός
1990 – Γιώργος Βήχος, Έλληνας αθλητής
1992 – Πέτρος Μώραλης, Έλληνας πολιτικός
1993 – Τίμος Περλέγκας, Έλληνας ηθοποιός
2005 – Τζωρτζ Κοσμάτος, Έλληνας σκηνοθέτης
2007 – Μελέτης Κανιάρης, Έλληνας πολιτικός
2010 – Γκουρού (κατά κόσμον Κιθ Έντουαρντ Έλαμ), Αμερικανός ράπερ
2014 – Χρήστος Ρεκλείτης, Έλληνας αντιστασιακός
2016 – Γεράσιμος Αρσένης, Έλληνας πολιτικός
2016 – Ερρίκος Μπελιές, Έλληνας συγγραφέας
Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες
Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου