Σαν σήμερα 16 Απριλίου: Ο Αλέξης Τσίπρας φιγουράρει στο περιοδικό TIME με τις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο
Σαν σήμερα 16 Απριλίου: Ο Τσίπρας, 9 χρόνια πριν, μπήκε στο περιοδικό TIME και τη λίστα με τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη. Ακόμη, οι Rolling Stones κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ και ο Άκης Τσοχατζόπουλος κρίθηκε προφυλακιστέος. Γεννήθηκε ο Τσάρλι Τσάπλιν και πέθανε ο Σταύρος Νιάρχος.16·04·2024 00:07
Μπορεί πλέον να έχει αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή του πολιτικού πεδίου, το 2015 όμως έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο. Τον Απρίλιο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας καθόταν ήδη στον πρωθυπουργικό θώκο τέσσερις μήνες, έχοντας καταφέρει να συγκεντρώσει 36,3% στις εκλογές και σχηματίζοντας κυβέρνηση συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο και ενώ βρισκόταν στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ (πρώην Συνασπισμού) από 33 ετών, οπότε και έγινε ο νεότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος στην ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Στις 16 Απριλίου του 2015 και ενώ η χώρα βρισκόταν εν μέσω μνημονίων ο Αλέξης Τσίπρας συμπεριλήφθηκε στον ετήσιο κατάλογο του περιοδικού Time με τις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή σε διεθνή κλίμακα, φιγουράροντας ανάμεσα σε προσωπικότητες όπως οι Πούτιν, Μέρκελ, Ομπάμα και Νετανιάχου.
Το κείμενο που συνόδευε το όνομα του Τσίπρα στη λίστα έφερε την υπογραφή του Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτη του ισπανικού κόμματος Podemos, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του τότε έλληνα πρωθυπουργού:
«Στην τελευταία προεκλογική συγέντρωσή του στην Αθήνα, ο Αλέξης μου είπε, “πρέπει να συναντηθούμε τώρα, αλλά αν δε σε πειράζει, ας το κάνουμε στο σπίτι μου. Θα ήθελα να περάσω λίγο χρόνο με τα παιδιά μου”. Αυτός είναι ο Αλέξης Τσίπρας: ένας οικογενειάρχης που μπορεί να μιλά για πολιτική με τα δύο μικρά παιδιά του να κρέμονται από το λαιμό του. Όταν ήταν ένας από τους ηγέτες της ελληνικής αριστεράς, καταλάβαινε ότι στην πολιτική πρέπει να είσαι φιλόδοξος για να κερδίσεις και ότι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να υπερασπίζεσαι τη χώρα σου. Αυτός ο οπαδός του Παναθηναϊκού, αυτός ο οπαδός της rock & roll που συνήθιζε να μετακινείται με μοτοσικλέτα πριν εκλεγεί πρωθυπουργός, έγινε η ελπίδα των Ελλήνων, που αντιμετωπίζουν τις καταστροφικές επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα τους. Σήμερα είναι ένας υπεύθυνος επικεφαλής μίας κυβέρνησης που έχει εντυπωσιάσει την Ευρώπη με τις διαπραγματευτικές του ικανότητες, που συνδυάζουν σοφία και αρχές. Δεν είναι τυχαίο που οι Έλληνες αξιολογούν την κυβέρνησή του καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη τα τελευταία χρόνια. Ο Αλέξης Τσίπρας αντιπροσωπεύει έναν ευρωπαϊσμό που είναι κοινός σε εμάς που κατανοούμε πως η δημοκρατία στην ήπειρό μας πρέπει να συνδέεται με την ανεξαρτησία και την κοινωνική δικαιοσύνη».
Λίγους μήνες μετά, ακολούθησε το δημοψήφισμα για τα μέτρα λιτότητας αλλά παρά το «όχι» που έβγαλε το αποτέλεσμα, υπεγράφη και τρίτο μνημόνιο.
Όσα έγιναν σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο
1810: Αγγλικές δυνάμεις, με τις οποίες συμπράττουν και 500 Έλληνες και με αρχηγό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, καταλαμβάνουν τη Λευκάδα, που τελούσε υπό γαλλική κυριαρχία.
1821: Ο πλοίαρχος, Νικόλαος Παπαδόπουλος Σκλάβος, από την Κεφαλλονιά, περισυλλέγει στη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης το σώμα του οικουμενικού πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, που απαγχονίστηκε με διαταγή του σουλτάνου στις 10 Απριλίου 1821, ως αντίποινα για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.
1834: Αρχίζει η δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημήτριου Πλαπούτα στο Ναύπλιο, με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά του βασιλιά Όθωνα.
1895: Εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα, με νικητή τον λαϊκιστή Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Ο εκσυγχρονιστής Χαρίλαος Τρικούπης ηττάται κατά κράτος (δεν εκλέγεται ούτε βουλευτής) και αποχωρεί από την πολιτική.
1896: Ανακαλύπτεται στους Δελφούς το περίφημο άγαλμα του Ηνιόχου.
1924: Η Ελλάδα, συμμετέχοντας στον εορτασμό της εκατονταετηρίδας από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα, αποφασίζει να δώσει στον προσφυγικό οικισμό που βρίσκεται κοντά στο Παγκράτι την ονομασία «Βύρωνας».
1947: Ο τραπεζίτης και οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Ρούζεβελτ, Μπέρναρντ Μπαρούχ, αναφέρει για πρώτη φορά τον όρο «Ψυχρός Πόλεμος» για να περιγράψει τις σχέσεις Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ.
1964: Για απόπειρα βιασμού ανήλικης τροφίμου του ορφανοτροφείου «Ο Μέγας Αλέξανδρος» της Θεσσαλονίκης παραπέμπεται τελικά σε δίκη ο συλληφθείς ως «δράκος του Σέιχ Σου», Αριστείδης Παγκρατίδης.
1964: Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το παρθενικό, ομώνυμο άλμπουμ τους.
1970: Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζει την κυβέρνηση της χούντας στην Ελλάδα, γιατί παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
1972: Εκτοξεύεται από το Ακρωτήριο Κένεντι της Φλόριντα το διαστημόπλοιο «Apollo 16» με κατεύθυνση τη Σελήνη.
1992: Μετά τον θάνατο του Αντώνη Τρίτση, νέος δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο αντιδήμαρχος Λεωνίδας Κουρής.
2001: Θεσμοθετείται το δικαίωμα στην εξέταση του DNA στην Ελλάδα, γεγονός που επιτρέπει στους ήδη καταδικασθέντες να προχωρούν στην εξέταση για να πετύχουν αναθεώρηση των ποινών τους και ενδεχόμενη αθώωση.
2007: Πραγματοποιείται η σφαγή στο Βιρτζίνια Τεκ, η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο φοιτητής, Σέουνγκ Χούι Τσο, σκοτώνει 32 άτομα και τραυματίζει 23 πριν αυτοκτονήσει.
2010: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) καταθέτει αγωγή σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης εναντίον της Goldman Sachs, κατηγορώντας την αμερικανική επενδυτική τράπεζα για απάτη και ανάμειξη στη διεθνή χρηματοοικονομική κρίση. Η «συμπαιγνία» της με ένα αντισταθμιστικό ταμείο (hedge fund) στη διαχείριση ενός σύνθετου επενδυτικού προϊόντος ζημίωσε τους επενδυτές κατά 1 δισ. δολάρια. Η προσφυγή αυτή αποτελεί την πρώτη νομική δίωξη που σχετίζεται με την πρωτόγνωρη μεταπολεμική οικονομική κρίση στις ΗΠΑ.
2012: Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, μετά από πολύωρη απολογία, με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα. Ο πρώην υπουργός, που βαρύνεται με κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αρνείται τις κατηγορίες και επισημαίνει ότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί. Οι δικηγόροι του έθεσαν σειρά ζητημάτων για την κατηγορία που του αποδίδεται και για το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του. Κατέθεσαν ακόμη αίτημα για νέα προθεσμία απολογίας που απορρίφτηκε.
2014: Το επιβατικό πλοίο «Sewol» βυθίζεται στη Νότια Κορέα, ενώ μετέφερε κατά κύριο λόγο μαθητές Λυκείου. Από τους 476 επιβάτες, οι 304 έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο καπετάνιος και τρία μέλη του σκάφους αντιμετώπισαν κατηγορίες για φόνο.
2015: Στη λίστα του TIME, με τις 100 προσωπικότητες που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη για το 2015, συμπεριλαμβάνεται ο (τότε) έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
2020: Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από κορονοϊό παγκοσμίως υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια.
2021: Σε μία ευρέως αναμενόμενη κίνηση στο Κογκρέσο του Κομουνιστικού Κόμματος της Κούβας ο Ραούλ Κάστρο παραιτείται επίσημα από τη θέση του Πρώτου Γραμματέα του κόμματος, την ισχυρότερη θέση στην Κούβα. Ο σημερινός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ αναμένεται να τον διαδεχθεί.
Γεννήσεις
1867 – Γουίλμπουρ Ράιτ, Αμερικανός αεροπόρος
1888 – Μιχάλης Δώριζας, Έλληνας ακοντιστής
1889 – Τσάρλι Τσάπλιν, Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης
1942 – Νίκος Γιούτσος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1942 – Αντώνης Σουρούνης, Έλληνας συγγραφέας
1971 – Selena, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
1974 – Στέλιος Διονυσίου, Έλληνας τραγουδιστής
1981 – Ανέστης Αγρίτης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1985 – Κατερίνα Στικούδη, Ελληνίδα τραγουδίστρια και μοντέλο
1990 – Βαγγέλης Μάντζαρης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
Θάνατοι
1828 – Φρανθίσκο Γκόγια, Ισπανός ζωγράφος και χαράκτης
1939 – Θαλής Ι. Τσιριμώκος, Έλληνας πολιτικός
1947 – Ρούντολφ Ες, Γερμανός αξιωματικός των SS
1990 – Φίλιππος Περισοράτης, Έλληνας πολιτικός
1996 – Σταύρος Νιάρχος, έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματία
2007 – Γιάννης Φύριος, Έλληνας ηθοποιός
2016 – Ηλίας Πολατίδης, Έλληνας πολιτικός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου