Τρίτη 7 Μαΐου 2019

Πολυεθνικές του Φαρμάκου και Ιατρική: Στο στόχαστρο της αμφισβήτησης παγκοσμίως

Posted by Μέλια στο Απρίλιος 7, 2019
.
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
Πληθαίνουν διαρκώς οι σοβαρότατες επικρίσεις παγκοσμίως εναντίον των γιγαντιαίων πολυεθνικών εταιρειών που παράγουν φάρμακα, εμβόλια και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και είναι σε θέση, χάρη στην τεράστια οικονομική ισχύ τους, να επιβάλλουν στα κράτη και στους γιατρούς ποια από τα προϊόντα τους θα
χρησιμοποιούν, την τιμολογιακή τους πολιτική, ακόμα και την κατεύθυνση της επιστημονικής έρευνας και το είδος ακόμα της ιατρικής που ασκείται.
Oι επικρίσεις, ακόμα και για καθαρά «εγκληματικές» δραστηριότητες των εταιρειών αυτών, προέρχονται από επιφανείς επιστήμονες, διανοούμενους, κοινωνικά κινήματα, αλλά και μεγάλα κράτη όπως η Ρωσική Ομοσπονδία. Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει επικρίνει σφοδρά, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ως «κίνδυνο για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους» αυτό που γίνεται στη Δύση ως αποτέλεσμα της χρήσης μεταλλαγμένων, της υπερκατανάλωσης εμβολίων και των «ψευδοτροφών» τύπου Φαστ Φουντ.
Χρήση εγκληματικών μεθόδων
Δεν πρόκειται άλλωστε μόνο για κατηγορίες. Πρόστιμα δισεκατομμυρίων έχουν επιβληθεί στις περισσότερες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η GSK, η Novartis ή η Pfizer για εγκληματικές πρακτικές, χωρίς όμως η επιβολή τους να επηρεάσει σημαντικά την πολιτική τους. Προφανώς, τα κέρδη που αποκομίζουν από τη χρήση εγκληματικών μεθόδων είναι πολύ μεγαλύτερα από τα πρόστιμα που καταβάλλουν (1).
Μεταξύ άλλων οι φαρμακευτικές εταιρείες κατηγορούνται για ώθηση σε αλόγιστη χρήση φαρμάκων, για υποβάθμιση των παρενεργειών τους, για αθέμιτη επιρροή επί της επιστημονικής έρευνας για τα φάρμακα και επί των γιατρών που τα συστήνουν, για χρήση της μονοπωλιακής θέσης τους για να επηρεάσουν την πολιτική τιμών φαρμάκων παγκοσμίως, αλλά και την πολιτική δημόσιων οργανισμών όπως η ρυθμιστική αρχή στις ΗΠΑ (Food and Drug Administration, FDA), της οποίας το 30% του προϋπολογισμού προέρχεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Ο προϋπολογισμός μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιρειών είναι μεγαλύτερος από τον προϋπολογισμό τους έρευνας και ανάπτυξης, υπογραμμίζει ο παγκοσμίως γνωστός Βρετανός συγγραφέας Τζων Λε Καρρέ σε μια συνέντευξή του στη βρετανική Γκάρντιαν. Ο Λε Καρρέ πρωταγωνίστησε στην ανάδειξη κατηγοριών ότι οι εταιρείες, με τη συνδρομή δυτικών κυβερνήσεων και των μυστικών υπηρεσιών τους, χρησιμοποίησαν ανυπεράσπιστους πληθυσμούς του τρίτου κόσμου ως πειραματόζωα σε θανατηφόρα πειράματα νέων φαρμάκων, τους κινδύνους των οποίων αγνοούν. (2)
Εκατομμύρια τα θύματα των φαρμάκων!
Εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης νομίμως αλλά κακώς συνταγογραφούμενων οπιοειδών φαρμάκων στις ΗΠΑ, έχασαν τη ζωή του ένα εκατομμύριο άνθρωποι, υπογράμμισε ο διεθνώς γνωστός Ελληνοαμερικανός επίτιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Binghamton της Νέας Υόρκης Τζέιμς Πέτρας σε πρόσφατη μελέτη του (3). (Ο Πέτρας συνδεόταν και με τον πρώην Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου και δημιούργησε, μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, το 1981, το Κέντρο Μεσογειακών Μελετών, προτού εγκαταλείψει απογοητευμένος τη χώρα μας.)
Σημειωτέον ότι η Ρωσία έχει απαγορεύσει την καλλιέργεια μεταλλαγμένων και έχει παραχωρήσει δωρεάν Γη σε όσους επιθυμούν να αναπτύξουν την οργανική γεωργία. Διακηρυγμένη επιδίωξη της Μόσχας είναι να γίνει ο υπ’ αρ. 1 παγκοσμίως εξαγωγέας «καθαρών» τροφίμων, ενώ σε συνέντευξή της προς το ΑΜΠΕ, η διαπρεπής Ρωσίδα οικολόγος Σαρόικινα έχει ταχθεί υπέρ μιας «Πράσινης Ευρώπης από την Ιρλανδία μέχρι το Βλαδιβοστόκ» (4). Η Μόσχα πρωταγωνιστεί, με τις υπόλοιπες χώρες των BRICS, Ινδία, Κίνα, Νότιο Αφρική, Βραζιλία, στη δημιουργία μιας «Διεθνούς» των παραδοσιακών, μη χημικών θεραπευτικών προσεγγίσεων που χρησιμοποιούνται ευρέως σε αυτές τις χώρες (Oμοιοπαθητική, Ayurveda, Φυτοθεραπεία, Υδροθεραπεία κλπ.) (5)
Aκόμη και τα ορθώς συνταγογραφούμενα φάρμακα, χωρίς δηλαδή να υπολογιστούν τα κακώς ή υπερβολικά συνταγογραφούμενα ή αυτά που παίρνουν οι ασθενείς χωρίς να ρωτάνε κανένα, συνιστούν την τέταρτη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, υποστηρίζει ο Ντόναλντ Λάιτ, σε μια μελέτη του που δημοσίευσε το Κέντρο Σάφρα Ηθικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Κατά τον μελετητή, οι φαρμακευτικές εταιρείες χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμασιών και να εμφανίσουν τα νέα προϊόντα τους ως χρήσιμα, αποκρύπτοντας τις παρενέργειές τους. (Για τέτοιας πρακτικές, εμμέσου ή αμέσου επηρεασμού των επιστημονικών μελετών, διατυπώθηκαν συχνά σοβαρές κατηγορίες, όπως για παράδειγμα εναντίον της εταιρείας Νοβάρτις στην Ιαπωνία). (6)
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει  ο Λάιτ, από όλα τα νέα φάρμακα που εισήχθησαν μεταξύ 2002 και 2011, δύο υπήρξαν επαναστατικά, 13 συντέλεσαν σε σημαντική ιατρική πρόοδο, 61 είχαν κάποιο πλεονέκτημα και για 918 δεν σημειώθηκε καμία ή σημειώθηκε μικρή βελτίωση στην αντιμετώπιση των ασθενειών.
Το εμπορικό συμφέρον καθορίζει την έρευνα
Η έρευνα για νέα φάρμακα καθορίζεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, από το εμπορικό συμφέρον των εταιρειών που τα παράγουν (ενώ δεν λείπουν και οι καχύποπτοι, που θεωρούν ότι εν μέρει αποσκοπούν μακροχρόνια και στον «έλεγχο» και την πειθάρχηση του πληθυσμού).
Έξη από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της βρετανικής ιατρικής κοινότητας, περιλαμβανομένου του Sir Richard Thompson, του επί 21 χρόνια προσωπικού γιατρού της Βασίλισσας, κάλεσαν σε μια επείγουσα δημόσια έρευνα για την πρακτική των φαρμακευτικών εταιρειών και την επιρροή που ασκούν στο ποια από αυτά συνταγογραφούνται, υπογραμμίζοντας ότι πολλά φάρμακα είναι λιγότερο αποτελεσματικά από όσο πιστεύεται. Υποστήριξαν ότι οι εταιρείες φαρμάκων αναπτύσσουν φάρμακα από τα οποία κερδίζουν κι όχι τα φάρμακα που είναι πιο πιθανό να βοηθήσουν τους ανθρώπους. (7).
H παραγωγή φαρμάκων παγκοσμίως – και εμμέσως η κατεύθυνση των πολιτικών περίθαλψης και της ίδιας της ιατρικής – ελέγχεται από μια φούχτα εταιρειών στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη, που είναι από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις, με τη δυνατότητα να καθορίζουν πρακτικά την πολιτική τιμών του φαρμάκου παγκοσμίως και να επηρεάζουν τις κυβερνήσεις. Πρόκειται για τις εταιρείες Pfizer, Bristol-Myers Squibb, Bayer, Merck & Co, Pharmacia, Novartis, Johnson&Johnson, Abbott Laboratories, American Home Products, Eli Lilly, Schering-Plough, GlaxoSmithKline και Allergan. Πρόσφατα, η γερμανική Bayer και η αμερικανική Monsanto, παγκόσμιο μονοπώλιο των μεταλλαγμένων, έκλεισαν μια καταρχήν συμφωνία συγχώνευσης, που ήγειρε σημαντικές αντιρρήσεις, γιατί οδηγεί στη δημιουργία ενός ισχυρότατου παγκόσμιας εμβέλειας γίγαντα, που τείνει να γίνει «ιδιοκτήτης» όλων των τροφών που τρώμε, αλλά και του γονιδιώματος (DNA) των ζωντανών οργανισμών, περιλαμβανομένου του Ανθρώπου και των τεχνικών τροποποίησης αυτού του γονιδιώματος. Μερικά άτομα δηλαδή θα αποκτήσουν προοπτικά τον έλεγχο της Ζωής, του ανθρώπινου Γένους και του μέλλοντός τους! (8)
Η διαμάχη για τα εμβόλια
Συχνά η άρχουσα τάξη χρησιμοποιεί διαφορετική ιατρική από αυτή που υποστηρίζει για τους πληβείους. ‘Ενας από τους πλουσιώτερους ανθρώπους στον κόσμο, ο ιδρυτής της Microsoft Μπίλ Γκέιτς είναι ισχυρός υποστηρικτής των υποχρεωτικών εμβολιασμών, πιστεύει ότι είναι ανοησίες τα περί αυτισμού που προκαλούν τα εμβόλια, ενώ πρόσφατα δήλωσε ότι μια πανδημία θα συμβεί το 2019, προκαλώντας 30 εκατομμύρια θανάτους! Μόνο που ο ίδιος απέφυγε να κάνει στα παιδιά του αυτό που σύστησε ως υποχρεωτική κρατική πολιτική για τον γενικό πληθυσμό: δεν τα εμβολίασε, σύμφωνα τουλάχιστον με τον προσωπικό του γιατρό (9). Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην αμερικανική επιθεώρηση Δημόσιας Υγείας αναφέρει ότι είναι κυρίως οι λευκοί και πλούσιοι Καλιφορνέζοι που αποφεύγουν τους εμβολιασμούς, φοβούμενοι ενδεχόμενες παρενέργειές τους, όπως κρούσματα αυτισμού (10). Πρόσφατα εξάλλου, ο πολύς Ρόμπερτ Ντε Νίρο ανακοίνωσε ότι ακυρώνει ντοκυμανταίρ που ετοίμαζε για τα εμβόλια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναγκάστηκε να το πράξει. (11)
Σημαντικές επικρίσεις διατυπώθηκαν επίσης από μειοψηφικές μεν, γνωστές όμως φωνές, για την εκτεταμένη συνταγογράφηση καρδιολογικών και ψυχιατρικών φαρμάκων, η χρησιμότητα και το ακίνδυνο των οποίων συχνά αμφισβητείται. Ορισμένα γνωστά παιδικά αντικαταθλιπτικά μάλιστα κατηγορήθηκαν ότι αυξάνουν αντί να μειώνουν τα κρούσματα αυτοκτονιών παιδιών, ενώ για τα αποτελέσματα της κατάχρησης αντιβιοτικών έχουν γραφτεί τόνοι μελετών (12).
Το συμπέρασμα είναι περισσότερο από σαφές. Και στον τομέα του φαρμάκου, όπως και στους περισσότερους άλλους τομείς, η ανεξέλεγκτη υπερσυγκέντρωση οικονομικής και πολιτικής ισχύος σε ελάχιστες οντότητες, που δρουν με αποκλειστικό γνώμονα το Χρήμα και την Εξουσία, και τις οποίες δεν ελέγχει κανείς, ή τις ελέγχει πολύ αναποτελεσματικά, σε συνδυασμό με την εκθετικά συνεχιζόμενη, εκρηκτική επιστημονική και τεχνολογική επανάσταση, μοιάζει προς το παρόν με την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων στο ανθρώπινο σώμα που ονομάζουμε καρκίνο. Και θα έχει τα ίδια αποτελέσματα στις κοινωνίες που έχει ο καρκίνος στα άτομα. Η συνειδητοποίηση και ενεργοποίηση κοινωνιών, κρατών, υπερεθνικών ενώσεων και διεθνών οργανισμών για να ελέγξουν και να αναχαιτίσουν αυτό το φαινόμενο είναι αναγκαία για την ίδια την επιβίωση λαών, εθνών και του ανθρώπινου Γένους στο σύνολό του.

Σημειώσεις
  1. Το ζήτημα της χρήσης αφρικανικών πληθυσμών σε αποτρόπαια πειράματα φαρμακευτικών εταιρειών, αλλά και της συνενοχής δυτικών κυβερνήσεων και μυστικών υπηρεσιών, ανέδειξε με το μυθιστόρημά του «Ο διαρκής Κηπουρός», η δράση του οποίου τοποθετείται στο Ναϊρόμπι της Κένυα, που έγινε και ταινία, ο παγκοσμίως γνωστός συγγραφέας Τζων Λε Καρρέ, πρώην στέλεχος της βρετανικής MI6. Το μυθιστόρημα είναι φυσικά μυθιστόρημα, αλλά είναι έτσι γραμμένο που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αμφιβολιών ότι περιγράφει, κατά πάσα πιθανότητα μια αληθινή ιστορία, ενώ ο προσεκτικός αναγνώστης θα αντλήσει από μια υποσημείωση του βιβλίου τον υπαινιγμό του συγγραφέα για το ποια ήταν η εταιρεία που έκανε τα πειράματα. Ο Τζων Λε Καρρέ μας έχει δώσει με τα μυθιστορήματά του την καλύτερη ανατομία του μυστικού «Ψυχρού Πολέμου» που διεξήγαγαν επί μισό αιώνα και προφανώς ξανάρχισαν δυτικές και σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες. Μετά την κατάρρευση όμως της ΕΣΣΔ, το ενδιαφέρον του στράφηκε στην μετάλλαξη της ίδιας της Δύσης, στον ρόλο των πολυεθνικών και στη δράση των μυστικών υπηρεσιών σε αυτό το περιβάλλον. Σε μια σπάνια συνέντευξή του στον Γκάρντιαν υπογράμμισε ότι «ο ορισμός του φασισμού από τον Μουσσολίνι ήταν ότι, όταν δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τη δύναμη των εταιρειών από τη δύναμη της κυβέρνησης, είσαι στο δρόμο για ένα φασιστικό κράτος». Δες ενδεικτικά  https://www.swissinfo.ch/eng/le-carr%C3%A9-speaks-out-against-the-global-pharmaceutical-industry/1957346
  2. Για εναλλακτικές απόψεις στο θέμα της χρήσης καρδιολογικών και ψυχιατρικών σκευασμάτων ενδεικτικά https://www.theepochtimes.com/cardiologist-says-prescription-drugs-often-do-more-harm-than-good_1948124.htmlhttp://www.defenddemocracy.press/dose-of-jeremy-corbyn-needed-to-make-medicines-safe/
ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου