Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Όσιος Ονούφριος της Βορόνα(+9 Σεπτεμβρίου)

Αποτέλεσμα εικόνας για sfantul onufrie vorona
Ο Όσιος Ονούφριος της Βορόνα γεννήθηκε περίπου το 1700 στην Ρωσιά,πιθανόν σε πλούσια οικογένεια και ήταν κυβερνήτης σε κάποια περιοχή της Ρωσίας.
 Γύρω στα 1749 ξύπνησε μέσα του ο θείος πόθος,άφησε την οικογένειά του και την θέση του και πήγε στην Μολδαβία(Β.Α.Ρουμανία).

 Τον είχε ελκύσει η φήμη κάποιων ερημιτών που ασκήτευαν μέσα στα δάση.Επισκέφτηκε πολλά μοναστήρια συλλέγοντας σαν μέλισσα τις ψυχωφελείς συμβουλές των μοναχών,μαθαίνοντας πως να απαρνιέται το θέλημα του και πως να ακολουθήσει τον Χριστό.Μελετούσε τις Γραφές και αργότερα αντέγραψε πολλά ψυχωφελή βιβλία με ζήλο και υπομονή.
Αποτέλεσμα εικόνας για sfantul onufrie vorona
 Έζησε με αυτόν τον τρόπο 15 χρόνια ,αυξάνοντας πνευματικά γύρω από δύο τεράστιες μορφές.Τον Όσιο Βασίλειο από την Ποϊάνα Μάρουλουι και τον Όσιο Παϊσιο Βελιτσικόφσκι.Με τον τελεύταίο συναντήθηκε το 1763 στην Μονή Ντραγκορμίνα καθώς ο Όσιος επέστρεφε από το Άγιον Όρος.Είχαν μία στενή πνευματική σχέση και ο Όσιος Παϊσιος ήταν ο πνευματικός του καθοδηγητής.
Το 1764 έγινε μέλος της αδελφότητας της Σκήτης Σιχαστρία Βορόνα όπου έζησε για 25 χρόνια μέσα σε μία σπηλιά κοντά στον ποταμό Βορόνα.Έτρωγε μία φορά την ημέρα,μετά την δύση του ηλίου και κοιμόνταν για λίγες ώρες πάνω σε μία καρέκλα όπως διηγείται ο ιερομόναχος Νικόλαος ο οποίος ασκήτευε στα δάση της Βορόνας.
Το 1774 έλαβε το μέγα αγγελικό σχήμα από τον Όσιο Παϊσιο Βελιτσικόφσκι,στην Μονή Ντραγκομίρνα,επίστρέφοντας έπειτα στον τόπο της ασκήσεώς του στο σπήλαιο.

Σχετική εικόνα
Όταν έφτασε η ώρα της κοίμησής του,άγγελος Κυρίου ειδοποίησε τον ιερέα του χωριού Τουντόρα,πατέρα Νικολάε Γκεοργκίου να πάει να κοινωνήσει τον Όσιο.Άγγελος Κυρίου τον οδήγησε μέχρι την σπηλιά όπου τον βρήκε πολύ αδυνατισμένο.Εκοιμήθη στις 29 Μαρτίου 1789 και κάποιοι μοναχοί τον έθαψαν στο λιβάδι,στην ρίζα μίας μηλιάς.
Αποτέλεσμα εικόνας για sihastria vorona
Μετά από λίγο καιρό άρχισαν να γίνονται θαύματα στον τάφο του Οσίου.Πολλοί είδαν κεριά να καίνε και αγγελικές μελωδίες στον τόπο αυτό,ενώ μία φορά που τρεις μοναχοί χάθηκαν,δυνατό φως τους οδήγησε στην σπηλιά του Οσίου.
Τον χειμώνα του 1846,ο ηγεμόνας Μιχαήλ Στούρζα ευρισκόμενος στην περιοχή για κυνήγι,βρήκε ένα μεγάλο και πανέμορφο μήλο στην ρίζα της μηλιάς όπου βρισκόνταν ο τάφος του Οσίου.Το πήρε και το έδωσε στην κόρη του η οποία έπασχε από επηληψία.
Με την χάρη του Θεού έγινε καλά.Ο ηγεμόνας επέστρεψε στην Βορόνα και έμαθε για τον θαυμαστό βίο του Οσίου Ονουφρίου.Ζήτησε μάλιστα να μεταφέρουν τα λείψανα του Οσίου,τα οποία εβαλαν σε μία όμορφη λειψανοθήκη,στην Μονή Βορόνα.
Αποτέλεσμα εικόνας για sfantul onufrie vorona
 Δέκα χρόνια αργότερα ο Όσιος Ονούφριος εμφανίστηκε στον ύπνο του ηγουμένου της Μονής Βορόνα,αρχιμανδρίτου Ιωσήφ Βασιλείου.και του ζήτησε όπως τα λείψανά του να τοποθετηθούν στον πρόναο του ναού του ''Ευαγγελισμού της Θεοτόκου'' στην Μονή Σιχαστρία Βορόνα όπου βρίσκονται και σήμερα.
Η μνήμη του τιμάται στις 9 Σεπτεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου