Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Γέροντας Παύλος Νικηταράς

Ποτέ δεν έφτυνε χάμω, όταν κοινωνούσε

Αποβραδύς διάβαζε την ακολουθία της Μεταλήψεως και ετοιμαζόταν πνευματικά για τα άχραντα μυστήρια. Μια λεπτομέρεια της όλης ζωής του συνδεόταν με τον φόβο νοούμενον ως σεβασμό προς τα άχραντα Μυστήρια.Ποτέ δεν έφτυνε χάμω, όταν κοινωνούσε. Μάλιστα πρόσεχε τόσο πολύ που, όταν ακόμη
έπρεπε να πτύσει, χρησιμοποιούσε καθαρά χαρτιά τα οποία και κουβαλούσε μαζί του, στις τσέπες του και, όταν ταξίδευε με το καράβι, τα πετούσε ανοιχτά στο πέλαγος.
Το ίδιο φυσικά έκαμνε και με τις τρίχες των μαλλιών και της γενειάδας του, όπως και με τα νύχια των χεριών και των ποδών του. Κρατούσε το σώμα του καθαρό από πάσης αμαρτίας. Δεν έπαιζε με τα ιερά μυστήρια τα οποία αποτελούσαν τον έλεγχο της συνειδήσεώς του.
Συνεβούλευε πνευματικά του παιδιά, όταν ελέγχονται και βαρύνονται από τις συνειδήσεις τους, ν’ αποφεύγουν την ιερά Μετάληψη, μέχρι να εξομολογηθούν. Για την προετοιμασία τόνιζε τον συνεχή αγώνα και τη νυχθημερόν ακατάπαυστη πνευματική προσπάθεια.
Ως βασική προϋπόθεση στο στάδιο της προετοιμασίας για τη θεία Μετάληψη τόνιζε την αποφυγή σκανδαλισμού προς τους αδελφούς. Το επιστέγασμα όμως της όλης προετοιμασίας το άφηνε στο Θεό, γιατί πίστευε ότι όσο ο άνθρωπος κι αν αγωνίζεται, όσο και να προσπαθεί, εάν δεν αποθέσει την ψυχή και την όλη του ύπαρξη στο Θεό, τότε τίποτα δεν μπορεί να επιτύχει.
Για όσους κωλύονταν να προσέλθουν στα άχραντα μυστήρια, συνεβούλευε πνευματικό αγώνα με προσευχή κι αληθινή μετάνοια. Η αποφυγή της τεκνογονίας δια της χρήσεως μέσων προφυλάξεως, τόνιζε ότι είναι κωλυτική για τη Θεία Μετάληψη.

Πνευματικές νουθεσίες από το νησί της Αποκαλύψεως Γέροντας Παύλος Νικηταράς

ΠΗΓΗ:   ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου