Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Το Πάρκο των λιμνών της Κροατίας


Το Πάρκο των λιμνών της Κροατίας (1)
Αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα ωραιότερα μέρη της Κροατίας αλλά και όλης της Ευρώπης. Εκεί όπου η φύση έχει δημιουργήσει τοπία απαράμιλλης ομορφιάς που καθηλώνουν τους απλούς επισκέπτες αλλά και τους φωτογράφους τοπίων.

Ο λόγος για το Εθνικό Πάρκο λιμνών του Πλίτβιτσε στην κεντρική Κροατία το οποίο απλώνεται ουσιαστικά ανάμεσα στις τρεις κορυφές των Δειναρικών Αλπεων: την Πλεσέβιτσα, τη Μάλα Καπέλα και τη Μεντβέντακ και είναι ένα σύμπλεγμα λιμνών, σπηλαίων και ποταμών. Όντας ένα από παλαιότερα εθνικά πάρκα στην νοτιοανατολική Ευρώπη και το μεγαλύτερο στην Κροατία, έχει έκταση 296,85 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ιδρύθηκε το 1949 αποτελώντας μάλιστα από το 1979 μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Ονομάζεται πάρκο των λιμνών λόγω των 16 λιμνών που διαθέτει και οι οποίες συνδέονται αρμονικά με καταρράκτες και αρκετές σπηλιές δημιουργώντας μοναδικά φυσικά τοπία. Αυτές οι λίμνες δημιουργήθηκαν αφενός από τα δύο ποτάμια Τσρνα και Μπιέλα, αφετέρου από υπόγειες πηγές. Με την σειρά τους δημιουργούν έναν άλλο ποταμό ο οποίος εκρέει από την χαμηλότερη λίμνη.
Οι 16 αυτές λίμνες έχουν μια έκταση περίπου δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων και αυτό που τις κάνει να ξεχωρίζουν είναι τα χρώματα τους που ποικίλουν από γκρίζο και μπλε, μέχρι γαλάζιο και πράσινο.
Το χρώμα τους αυτό εξαρτάται από την ποσότητα των ορυκτών αλλά και των οργανισμών στο νερό τους και φυσικά από το φως του ήλιου ανάλογα με την ώρα της ημέρας.
Επιπλέον, υπάρχει ακόμη μία διάκριση μεταξύ των λιμνών οι οποίες χωρίζονται στις δώδεκα Άνω Λίμνες και στις τέσσερις Κάτω Λίμνες με κριτήριο διάκρισης ότι το λεκανοπέδιο της πρώτης ομάδας είναι από δολομίτες ενώ της δεύτερης ομάδας από ηφαιστειογενή ασβεστόλιθο. Εκτός από τις λίμνες και τους καταρράκτες που σχηματίζονται, στο πάρκο των λιμνών μπορεί κανείς να δει και εντυπωσιακά ασβεστολιθικά σπηλιά.
Ολόκληρη η περιοχή είναι πλούσια σε πανίδα και χλωρίδα με ατελείωτα δάση από οξιές και έλατα, πεύκα και σημύδες. Πρόκειται για έναν Εθνικό Δρυμό με μοναδικό συνδυασμό αλπικής και μεσογειακής βλάστησης με δεκάδες είδη σπάνιων φυτών τα οποία προστατεύονται από το νόμο. Εξίσου σπάνια είναι και τα είδη της πανίδας του πάρκου ενώ η όλη περιοχή είναι μία από τις τελευταίες στην Ευρώπη στις οποίες ζει μεγάλος πληθυσμός καφέ αρκούδων.
Το Πάρκο των λιμνών δέχεται περίπου ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως και λόγω του σπάνιου φυσικού του κάλλους αποτελεί δημοφιλή προορισμό για επισκέπτες και φωτογράφους τοπίων. Οι παραμυθένιες εικόνες μιλούν από μόνες τους…
Το Πάρκο των λιμνών της Κροατίας (2)
Το Πάρκο των λιμνών της Κροατίας (3)
Το Πάρκο των λιμνών της Κροατίας (4)
Το Πάρκο των λιμνών της Κροατίας (5)
Το Πάρκο των λιμνών της Κροατίας (6)
Το Πάρκο των λιμνών της Κροατίας (7)
Το Πάρκο των λιμνών της Κροατίας (8)
Πηγή: Newsbeast.gr


Δείτε Περισσότερα: http://www.otherside.gr/2016/04/parko-limnwn-kroatias/#ixzz47teg2k10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου