Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

Μαγευτικά και μυστηριώδη ερημικά τοπία του πλανήτη

Σπάνια, εξωπραγματική ομορφιά σε εκτάσεις αχανείς - Δείτε τις διαφορετικές φωτογραφίες


B03

Αχανείς, μονότονες εκτάσεις χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον; Οι έρημοι καταλαμβάνουν το ένα τρίτο της εδαφικής επιφάνειας της Γης και χωρίς αμφιβολία φιλοξενούν ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά, μαγευτικά και μυστηριώδη τοπία του πλανήτη, προσελκύοντας εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως.

Σπάνια ομορφιά σε ερημικές εκτάσεις, όπου κυριαρχούν μεγαλοπρεπείς αμμόλοφοι, τεράστιοι βραχώδεις σχηματισμοί ή απέραντες εκτάσεις καλυμμένες με… αλάτι όπου αντικατοπτρίζεται το φως του ηλίου.

Η Κοιλάδα του Φεγγαριού

Η Κοιλάδα του Φεγγαριού (Valle de la Luna) στην έρημο Ατακάμα της Χιλής οφείλει το όνομά της στους αμμόλοφους και τους βραχώδεις σχηματισμούς που θυμίζουν την επιφάνεια της Σελήνης. Στο ιδιαίτερο του τοπίου συμβάλλουν και τα μοναδικά χρώματά του, αποτέλεσμα της αντανάκλασης του ηλίου στο αλάτι που υπάρχει στην επιφάνεια της κοιλάδας.
A02
A03
A01

Βράχοι που «φυτρώνουν» στην έρημο

Η έρημος Pinnacles στο εθνικό πάρκο Nambung στη δυτική Αυστραλία ξεχωρίζει για τους μυστηριώδεις σχηματισμούς που δημιουργούν οι βράχοι της, οι οποίοι «ξεφυτρώνουν» ανάμεσα στα αμμώδες τοπίο. Με την κίνηση του ηλίου, οι βράχοι σχηματίζουν αλλόκοτες σκιές κατά μήκος της ερήμου, ενώ από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβριο αγριολούλουδα δίνουν μια ακόμη πιο ξεχωριστή εικόνα στο τοπίο.
B01
B02
B03

Ο πλανήτης Άρης στη... Γη

Οι κοιλάδες McMurdo Dry της Ανταρκτικής θεωρούνται από τα πιο ξηρά και κρύα μέρη της Γης και σχηματίζουν μια από τις πιο ακραίες ερήμους του πλανήτη. Το περιβάλλον, μάλιστα, είναι τόσο αφιλόξενο που έχει χαρακτηριστεί «το κοντινότερο στο περιβάλλον του πλανήτη Άρη, από κάθε άλλο γήινο περιβάλλον».
pic1
pic2
pic3

Η κοιλάδα του θανάτου

Η γνωστή Κοιλάδα του Θανάτου που περιλαμβάνει μέρη της Νεβάδα και της Καλιφόρνια των ΗΠΑ αποτελεί το πιο ξηρό και θερμό μέρος της Βόρειας Αμερικής. Η μεγαλύτερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν 56.7°C, τις 10 Ιουλίου 1913 στο πάρκο Γκρίνλαντ. Οι κινούμενες πέτρες της αποτελούν ένα από τα πλέον αξιοπρόσεκτα φυσικά φαινόμενα που καταγράφονται.
D02
D01
D03

Η δημοφιλής έρημος στο Σινά

Κατά μήκος των συνόρων της Αιγύπτου και του Ισραήλ, η έρημος του Σινά αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό λόγω της ιστορίας της αλλά και της ομορφιάς της. Τα βράχια σε συνδυασμό με τη χρυσή άμμο και τον γαλανό ουρανό προσφέρουν στον επισκέπτη μοναδικές εικόνες της ερήμου.
E01
E02
E03

Erg Chebbi, ένα τοπίο έξω από τα συνηθισμένα

Στην έρημο Σαχάρα, οι μαγευτικοί αμμόλοφοι Erg Chebbi αποτελούν μια κορυφαία τουριστική ατραξιόν. Με ύψος έως και 150 μέτρα, συνθέτουν ένα τοπίο έξω από τα συνηθισμένα. Οι πιο δημοφιλείς εκδρομές στους αμμόλοφους είναι εκείνες που γίνονται με καμήλες.
F03
F01
F02

Οι γιγάντιοι αμμόλοφοι Sossusvlei

Στην έρημο Namib της Ναμίμπια, οι γιγάντιοι αμμόλοφοι Sossusvlei εντυπωσιάζουν για τα χρώματα που παίρνουν κατά την ανατολή του ηλίου και την ώρα του ηλιοβασιλέματος. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν αλλάζουν διαρκώς το σχήμα των αμμόλοφων και κατά συνέπεια το όλο τοπίο της ερήμου.
G01
G02
G03

Οι γραμμές της Nazca

Η έρημος Nazca στο Περού είναι γνωστή για τα αρχαία ιερογλυφικά στην άμμο, τα οποία καλύπτουν μία έκταση μεγαλύτερη των 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανάμεσα στις πόλεις της Νάσκα και της Πάλπα και αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Οι γραμμές δημιουργήθηκαν σκάβοντας την κοκκινωπή επιφάνεια της ερήμου, έως ότου φανεί το ασπριδερό στρώμα άμμου που βρίσκεται από κάτω. Το ξηρό και σταθερό κλίμα της περιοχής και η γεωγραφική απομόνωσή της είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους των διάσημων γραμμών.
H01
H02
H03

Η εντυπωσιακή κοιλάδα Wadi Rum

Η κοιλάδα Wadi Rum στην Ιορδανία εντυπωσιάζει για τους αχανείς βραχώδης σχηματισμούς της. Οι επισκέπτες μπορούν να διασχίσουν την έρημο με καμήλα ή άλογο ή και να διανυκτερεύσουν κάτω από τον καθαρό, έναστρο ουρανό. Για περισσότερη περιπέτεια, προσφέρεται η δυνατότητα αναρρίχησης στους βράχους.
I01
I02
I03

Η έρημος αλατιού της Βολιβίας

Σίγουρα διαφορετική σε σχέση με την εικόνα της ερήμου που έχουμε στο μυαλό μας, η έρημος Salar de Uyuni βρίσκεται στις Άνδεις στη Βολιβία. Η έκταση του αλατιού δημιουργεί ένα ατελείωτο λευκό τοπίο στη διάρκεια της περιόδου της ξηρασίας. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η εικόνα την περίοδο των βροχών, όταν η έκταση καλύπτεται με νερό. Οι αντανακλάσεις στον γαλάζιο ουρανό δημιουργού ένα τοπίο εξωπραγματικό.
J01
J03
J04ΠΗΓΗ:    ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου