Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Πατρών Χρυσόστομος:Αυτός ο λαός δεν ξέρει να λυγίζει τα γόνατα και τον αυχένα(ΦΩΤΟ)

Πατρών Χρυσόστομος:Αυτός ο λαός δεν ξέρει να λυγίζει τα γόνατα και τον αυχένα(ΦΩΤΟ)
 Στην ορεινή Ζουμπάτα των Πατρών, στη γενέτειρα του ηρωικού Ιεράρχου, του Εθνομάρτυρος Μητροπολίτου Δέρκων Γρηγορίου, πραγματοποιήθηκαν λαμπρές εκδηλώσεις για να τιμηθή η ιερά του μνήμη και η θυσία του για το Χριστό και την Ελλάδα.
  Στο χωριό που σώζεται πλέον, μόνο ο Ιερός Ναός της Κοιμήσεως
της Θεοτόκου και τα ερείπια των σπιτιών των ηρώων κατοίκων της, έχει στηθή η προτομή του ιερού και μαρτυρικού ανδρός με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου σε συνεργασία με τους Τοπικούς Φορείς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής « Η Θάνα».
Σε αυτό τον τόπο στις 23 Αυγούστου 2015, ημέρα της Εορτής του Ιερού Ναού της ρηγαγμένης Ζουμπάτας, ξαναζωντάνεψαν μνήμες, εδάκρυσαν μάτια, εσκίρτησαν καρδιές. Ο Σεβασμιώτατος κατά τρόπο γλαφυρό και συναρπαστικό, με λόγια συγκινητικά παρουσίασε τη ζωή και προσφορά του Εθνομάρτυρος Γρηγορίου, ο οποίος έλαμψε σε καιρούς δύσκολους ως αστήρ φαεινός για το δούλο Γένος, πρώτον ως Επίσκοπος Λακεδαιμονίας, ύστερα ως Επίσκοπος Βιδινίου και τέλος ως Ιεράρχης των Δέρκων της Κωνσταντινουπόλεως και στενός συνεργάτης του Εθνοιερομάρτυρος Πατριάρχου, Αγίου Γρηγορίου του Ε’.

Διεκρίθη για τον ηρωισμό και το θάρρος του, για την ανδρεία του που εφάνη κυρίως μέσα στη φρικτή φυλακή, όπου προ του μαρτυρίου του ενεψύχωνε τους συνδεμώτας του Κληρικούς και Λαικούς για να ανέβουν με δύναμη ήρωας και μάρτυρας το φρικτό Γογλοθά της θυσίας, ώστε η Πατρίς να ίδη την Ανάσταση.
Απηγχονίσθη στη θύρα του Επισκοπείου του στα Θεραπειά, τον Ιουνίου του 1821.


Ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στα ιδανικά και στα ζώπυρα του Γένους μας, στην ιερά παρακαταθήκη που άφησαν σε μας, οι ήρωες και μάρτυρες πρόγονοί μας, Κληρικοί και Λαικοί και στην ανάγκη να εμπνεώμεθα από την θυσία και την προσφορά τους, από τους αγώνες τους και την αγάπη του για τον Ιησού Χριστό και την Ελλάδα, ώστε με φρόνημα αντιστασιακό να πορευώμεθα, αν θέλωμε και τον τόπο μας να βοηθήσωμε και τα παιδιά μας να δούν καλύτερες ημέρες.


Αυτός ο τόπος, είπε χαρακτηριστικά, ο Σεβασμιώτατος, έχει την δική του ταυτότητα και ιδιοπροσωπία, έχει τις δικές του ρίζες και την δική του ιστορική πορεία και είναι δύσκολο να προχωρήση αν δεν συνεχίση να σκέπτεται και να πολιτεύεται κατ’ αυτόν τον τρόπο.


Τέτοια πρότυπα σαν τον Γρηγόριο, θέλουν τα παιδιά μας. Τέτοιους αγωνιστές θέλει η Πατρίδα μας για να σταθή στα πόδια της. Αρκετά αφήσαμε στην άκρη αυτό το πνεύμα. Ας μας διδάξουν τα μεγάλα μας λάθη και ας επιστρέψουμε στην πνευματική μας Εστία, ώστε να ξεπεράσωμε τις πολλές δυσκολίες και τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο μας.

Ο Σεβασμιώτατος, επήνεσε ιδιαιτέρως και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου « Η Θάνα», κ. Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, που είναι νέος άνθρωπος και έχει ζήλο για εργασία ως και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Συλλόγου για την εργασία τους και συνεργασία τους με την Ιερά Μητρόπολη και τους άλλους Τοπικούς Φορείς.


Ευχαρίστησε επίσης, τον Τοπικό Πρόεδρο και ιδιαιτέρως τον Ιερέα της Ενορίας Μοίρα, π. Νικόλαο Βγενόπουλο, ο οποίος αγωνίζεται στην ορεινή περιοχή με ζήλο ιερό, ως και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.


Εκάλεσε, όλους τους καταγομένους από την περιοχή να γυρίζουν στον τόπο τους προσκυνηταί για να ζωντανέψη αυτή η ηρωική γη και οι ίδιοι να παίρνουν δύναμη και να προχωρούν στη ζωή τους.

Μετά την Θεία Λειτουργία ετελέσθη επιμνημοσύνη δέηση ενώπιον της προτομής του ήρωος Ιεράρχου και κατετέθησαν στέφανοι, ακολούθησε δε κέρασμα στα πλατάνια της Ζουμπάτας.


Στην εκδήλωση παρέστησαν, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Αναστασία Τογιοπούλου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος και άλλοι εκπρόσωποι Τοπικών Φορέων.










  ΠΗΓΗ:    ΚΛΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου