Τρίτη 14 Ιουλίου 2015



ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ  ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ

 ΤΟΥ  ΝΙΚΟΛ.  ΒΟΪΝΕΣΚΟΥ

Στο παραπάνω ερώτημα απαντά ο μακαριστός αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Μυτιληναίος λέγοντας: «Όλες οι εξωχριστιανικές θρησκείες είναι ενδοκοσμικές θρησκείες. Γεννήθηκαν κατ’ επινόησιν δηλαδή, με το ανθρώπινο μυαλό. Είναι όπως ο απόστολος Πέτρος λέει οι σεσοφισμένοι μύθοι. Συνεπώς αυτές οι θρησκείες ξεκινούν από τον άνθρωπο και καταλήγουν στον άνθρωπο. Έτσι ουσιαστικά δεν προσφέρουν τίποτε στον άνθρωπο,
διότι κάποιος που πνίγεται, δεν μπορεί να σωθεί μόνος του τραβώντας τα μαλλιά του, αλλά πρέπει να έλθει ένα άλλο πρόσωπο για να τον τραβήξει και να τον σώσει. Όμως αυτό το πρόσωπο δεν υπάρχει στις εξωχριστιανικές θρησκείες.
Αντίθετα, η Ορθοδοξία είναι αποκάλυψη του Θεού και όχι ανθρώπινη επινόηση. Ακόμη η Ορθοδοξία  είναι γεγονότα και ιστορία. Ξέρετε πόσο θεμελιώδους σημασίας είναι αυτό που λέω; Ο Χριστός όντως ενανθρώπηση, όντως απέθανε, όντως ανεστήθη, όντως ανελήφθη. Αυτά είναι γεγονότα. Όντως θα ξανάρθει και όπως παρατηρεί ο Πασκάλ, αν πούμε ότι υπάρχουν δέκα προφητείες για το Χριστό οι εννιά πραγματώθηκαν, οπότε απομένει να πραγματωθεί και η δεκάτη προφητεία, δηλαδή η Δευτέρα παρουσία».
Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε η διαφορά ανάμεσα στην Ορθοδοξία και στις άλλες θρησκείες είναι τρομακτική. Και όπως τονίζει ο όσιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης η Ορθοδοξία έχει δύο σωτήριες αλήθειες, που καμία άλλη θρησκεία δεν έχει. Πρώτη αλήθεια είναι η πίστη στον Άγιο Τριαδικό Θεό και δεύτερη αλήθεια ότι ο σκοπός της ζωής μας είναι η θέωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου